Átadták a 34. Magyar Sajtófotó pályázat díjait

Átadták csütörtökön Budapesten a 34. Magyar Sajtófotó pályázat díjait; a jutalmazott pályaművek – amelyek közül kilencet a közmédia munkatársai jegyeznek – május 14-ig tekinthetőek meg a Capa Központban.

Budapest, 2016. március 24. Fazekas István, a HVG fotóriportere (j) átveszi a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Tranzitország című sorozatáért Komlósi Gábortól, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökétől a 34. Magyar Sajtófotó pályázat díjainak átadásán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. március 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fazekas István, a HVG fotóriportere (j) átveszi a legkiemelkedőbb teljesítményért járó MÚOSZ Nagydíjat Tranzitország című sorozatáért Komlósi Gábortól, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökétől a 34. Magyar Sajtófotó pályázat díjainak átadásán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. március 24-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A 34. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitó előtti bejárásán Szigeti Tamás, a kiállítás rendezője arról beszélt az MTI érdeklődésére: a menekültválság akkora témaeltolódást hozott a pályaművekben, amekkorát talán a rendszerváltás óta nem tapasztaltak.
Arról, hogy a témának két külön kategóriát is szenteltek ebben az évben, azt mondta: jónak tartaná, ha jövőre is lennének tematikus kategóriák, “ha nem is ilyen szomorú témában”. Hozzátette: miután külön blokkot nyitottak, ez “a következő alkalommal már szinte elvárás”.

Budapest, 2016. március 24. Az MTI/MTVA fotóriportere, Balogh Zoltán Krízis a Keleti pályaudvaron című sorozata a 34. Magyar Sajtófotó pályázat kiállításán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. március 24-én. A képriport elnyerte a menekültválság sorozat kategória első díját. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Az MTI/MTVA fotóriportere, Balogh Zoltán Krízis a Keleti pályaudvaron című sorozata a 34. Magyar Sajtófotó pályázat kiállításán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. március 24-én. A képriport elnyerte a menekültválság sorozat kategória első díját.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szigeti Tamás elmondta, hogy mind kevesebb lap közöl képriportokat, fotóesszéket, az internetes galériákban pedig épp a hangsúlyok eltolása nehéz, például méretezéssel; eközben a sajtófotó-kiállítás “azt igyekszik pótolni, ami az újságokból kimaradt”.
Kérdésre válaszolva azt mondta: a 240 pályázó között gyakorlatilag nincsen olyan amatőr, aki jókor jó helyen volt és remekül kapott el egy pillanatot. Hozzátette: lehet, hogy ez véletlen, de ha érkezik ilyen mű, akkor az nyer. Megjegyezte azt is, hogy az okostelefonnal vagy táblagéppel fényképezésnek ma még nagyon komoly technikai határai vannak.

A menekültválság sorozat kategória első helyezettje, Balogh Zoltán, a képriport sorozat kategória második helyezettje, Bruzák Noémi, a sport sorozat kategória harmadik helyezettje, Bodnár Boglárka, a képriport sorozat kategória harmadik helyezettje, Koszticsák Szilárd, a Tiszteletadás című képével a legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjat, valamint az egyedi hír- és eseményfotó kategória első helyét elnyert Illyés Tibor, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategória harmadik helyezettje, Mohai Balázs, valamint a természet és tudomány kategória egyedi kategória második helyezettje, a megyékben dolgozó legjobb fotóriporter különdíját elnyert Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriporterei (b-j) a 34. Magyar Sajtófotó pályázat díjainak átadásán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. március 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A menekültválság sorozat kategória első helyezettje, Balogh Zoltán, a képriport sorozat kategória második helyezettje, Bruzák Noémi, a sport sorozat kategória harmadik helyezettje, Bodnár Boglárka, a képriport sorozat kategória harmadik helyezettje, Koszticsák Szilárd, a Tiszteletadás című képével a legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjat, valamint az egyedi hír- és eseményfotó kategória első helyét elnyert Illyés Tibor, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategória harmadik helyezettje, Mohai Balázs, valamint a természet és tudomány kategória egyedi kategória második helyezettje, a megyékben dolgozó legjobb fotóriporter különdíját elnyert Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriporterei (b-j) a 34. Magyar Sajtófotó pályázat díjainak átadásán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2016. március 24-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tranzitország című sorozatáért Fazekas István (HVG) vehette át a nagydíjat, az André Kertész Nagydíjat pedig Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta meg A roma test politikája -­ Nincs ártatlan kép című sorozatáért.
A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjjal Illyés Tibort (MTI/MTVA), a legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-díjjal Móricz ­Sabján Simont (Népszabadság) jutalmazta a zsűri; a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Komka Péter (MTI/MTVA), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Bánhegyesy Antal (szabadúszó) lett.
A hír­, eseményfotó (egyedi) kategória első helyén Illyés Tibor végzett Tiszteletadás című fotójával, a képriport (sorozat) kategória legjobbja pedig Bődey János (index.hu) Sokkolta Párizst a terror éjszakája című sorozata lett. Az emberábrázolás – portré (egyedi) kategóriát Hirling Bálint (vs.hu) nyerte meg Zsakfalu01 című felvételével, az emberábrázolás – portré (sorozat) kategória első helyére Schild Tamás (szabadfoglalkozású) Semmi különös című sorozatát választotta a zsűri.
Kálló Péter (Földgömb Magazin, Metropol) Color party című képével a művészet, műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória, Balance című sorozatával pedig a művészet, műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat) kategória első díját nyerte el.
A sport (egyedi) kategória élére Korponai Tamás (Népszabadság) A labda bűvöletében című felvételét sorolta a zsűri, a sport (sorozat) kategória első helyén Veres Viktor (Mediaworks kiadó) A börzsönyi El Classico című sorozata végzett.
Ismét Máté Bence (Bence Máté Photography; Hide Photography) nyerte a természet és tudomány (egyedi) kategóriát Árulkodó szagok című munkájával, a természet és tudomány (sorozat) legjobbjának Hajdú D. András (szabadúszó) Cataracta című sorozata bizonyult.
A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első helyével Pályi Zsófiát (szabadúszó) jutalmazták Vén Guszti című képéért, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriában pedig Bácsi Róbert László (szabadúszó) nyert Hegyi ­Karabakh című sorozatával.
Kurucz Árpád (Magyar Idők) Ima című felvételét találta a legjobbnak a zsűri a menekültválság (egyedi) kategóriában, Balogh Zoltán (MTI/MTVA) Krízis a Keleti pályaudvaron című sorozatával pedig a menekültválság (sorozat) kategória első helyét érdemelte ki.
Az idei kiírásra 240 szerző 2492 pályaművel pályázott sikeresen. A zsűri – melynek elnöke Petr Josek, tagja Szarka Klára, Sopronyi Gyula, Jocelyn Bain Hogg és Szergej Makszimisin volt – összesen 7029 képet tekintett meg a január 22. és 24. között megtartott bírálaton.

MTI