4K-s, profi használatra szánt kamerát mutatott be a Canon

A Canon ma bemutatta be az XC15-ös típusjelzésű kameráját: az új modell egy kompakt kivitelű, de professzionális felhasználásra szánt videokamera, amely 4K (UHD) és Full-HD felbontású videót tud rögzíteni, emellett állóképek készítésére is alkalmas. Kis méretének köszönhetően az új modell kifejezetten jól használható dokumentumfilmek, függetlenfilmes alkotások, illetve híradós anyagok forgatására.

XC15 FSR

A népszerű XC10 modell utódjának szánt XC15-ös kamera elődje legjobb tulajdonságait új jellemzőkkel és funkciókkal kombinálja: megtalálható rajta például egy kettős XLR-bemenettel ellátott mikrofonadapter, amely nélkülözhetetlen a professzionális hangrögzítéshez. A kamera gyors autofókusza és a 24p-s képrögzítési ráta támogatása az operatőrök munkáját könnyíti meg.
Kis mérete és könnyű súlya miatt az XC15 ideális társ a dokumentumfilmek és hírriportok készítésénél – szól a Canon sajtóközleménye. Továbbá, a vari-angle LCD érintőpanelen kényelmesen követhetjük a felvételt, a nagyítós kereső pedig megkönnyíti az erős fény melletti használatot.
Az XC15 egy tökéletes „B” vagy „C” kamera lehet a filmkészítők számára részben a Canon Loggal való filmrögzítésnek is köszönhetően, amellyel lenyűgöző, 12 fokozatú dinamikatartomány (800%) érhető el. Az új kamera képes 3840×2160 pixeles felbontású UHD/4K felvételek rögzítésére is, 25p-s vagy 24p-s képrátával. A kamera akár 305Mbps sebességgel tud írni a CFast 2.0™ memóriakártyára, ha pedig SD-kártya-bemenetét használják, oda Full-HD felbontású videót képes menteni maximum 50Mbps sebességgel.XC15 FSL
A 24p-s rögzítési lehetőség és a „Look” beállítás együttes használata az operatőrök számára lehetővé teszi, hogy más cinema-kamerával készített felvételeket használjanak egyszerűen. A rekesz sebességének állítására szolgáló beállítások egyszerű kezelhetőséget biztosítanak, a gyors autofókusz pedig arcfelismeréssel segíti a hibátlan felvételek rögzítését.
A híradósok és a filmkészítők számára a hangminőség ugyanolyan fontos, mint a képminőség: egy mai videokamera elengedhetetlen tulajdonsága a tökéletes hangrögzítés. Az előző, XC10-es modellt használók visszajelzései nyomán a Canon az XC15-öshöz már MA-400-as mikrofonadaptert is kínál. Ez lehetővé teszi a professzionális szintű hangrögzítést, kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozatlan mikrofonokat és vonalszintű audio bemeneteket is képes kezelni, kettős XLR-csatlakozókon keresztül.
Az XC15 rugalmasan használható különböző feladatokra: 8,29MP-es állóképeket is tud rögzíteni 4K/UHD felvételi módban, tehát a mozgóképes tartalmak mellett fotókat is el tud menteni, ami online hírportálok munkatársai számára rendkívül praktikus.
Az XC15 kiváló teljesítményt nyújt gyenge fényviszonyok mellett is a 100-tól 20 000-ig terjedő széles ISO-tartományának köszönhetően, ami a tudósítók számára hatalmas előny. A beépített ND-szűrő a vakító fények közötti videózást teszi lehetővé. Az XC15-ösben 1.0 típusú CMOS érzékelő és a Canon DIGIC DV5 képfeldolgozó processzora található, amelyekkel jó minőségű, alacsony zajszintű, kis mélységélességű UHD/4K videókat készítünk. A kamera 10-szeres optikai zoomja és a Canon kategóriájában piacvezető képstabilizátor technológiája tovább növeli a felhasználási lehetőségeket a portrézástól kezdve egészen az úti beszámolókig.
Az XC15 kétsávos wifi- adatátvitelével működik a Live View funkció, valamint a távoli vezérlés webböngészőn vagy okos készüléken keresztül.