A Canon a mélyszegénységben élő magyar gyermekek jövőjéért is tesz

A Magyar Sajtófotó Kiállítás idén 34. alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.  A március 25-én nyitó kiállításra ismét egyedi fotósorozattal készül az amúgy kiemelt támogatóként is szerepet vállaló Canon.

Az önálló tárlat idén a Pillangó Fejlesztések (Pro Cserehát Egyesület) tevékenységét támogatja, akik hosszú ideje azon munkálkodnak, hogy elsősorban az észak-magyarországi falvakban lakó hátrányos helyzetű embereknek élhető életet biztosítsanak egy közösségi mezőgazdálkodási program beindításával. 

A fotókat a Canon felkérésére Hajdú D. András, többszörös sajtófotó-díjas  fotográfus készítette, aki képeivel Ároktő lakóinak mindennapjait mutatja be.

[pullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]„Negyed óra se kellett hozzá, hogy képbe kerüljek a helyi viszonyokkal. Ároktő semmiben sem különbözik az átlagos kelet-magyarországi településektől. Hó vége van, a kocsma pang, senkinek sincs pénze egy pohár sörre, az emberek maroknyi aprópénzzel próbálnak a szó szoros értelmében túlélni.” [/pullquote]

– számol be élményeiről a fotós.

Hajdú D. András

Hajdú D András 5

Hajdú D András Ároktő 1

Hajdú D András Ároktő 2

Hajdú D András Ároktő 3

Hajdú D. András felvételei

Azért esett erre a helyszínre a választás, mert a Canon által támogatott Pillangó Fejlesztések legújabb közösségi kertje itt indul idén tavasszal.

A Canon és az egyesület együttműködésének ez a támogatás csak egy részét képezi, hiszen a két szervezet közösen indít felvilágosító programot a térségben élő gyermekek számára, melyben a fenntartható gazdálkodás népszerűsítését tűzték ki célul. A program keretében közel 500 gyereknek tart a két szervezet workshopokat és 30 hátrányos helyzetű gyermeket hív meg nyári táborába, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a fenntartható gazdálkodással, illetve megtanulják, hogy hogyan lehet a közösségi médiában munkájukat népszerűsíteni.

A szervezők szerint…

„A települési Pro Lecsó programjaink során vegyszermentes közösségi mezőgazdálkodást honosítunk meg a velünk együttműködő településeken. Ennek része – a település lakóival és döntéshozóival közösen – a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság kialakítása is. Ezt a munkát egészíti ki az idén a Pillangó a Fejlesztésért című ökológiai médiatáborunk, melyet felső tagozatos gyerekeknek szervezünk. Azt reméljük, hogy a gyerekeket inspirálják az eddigi Pro Lecsó tapasztalatok, és viszont, hogy a táborban a gyerekek olyasmiket terveznek majd településeiknek, amiket öröm lesz megvalósítani. Bízunk benne, hogy így folyamatosan közelebb jutunk élhetőbb és fenntarthatóbb települések kialakításához.” – mondta Kassai Melinda a Pillangó Fejlesztések vezetője.

„Az elmúlt 3 napban a nyári tábort is népszerűsítő beszélgetéseket tartottunk a térségben. Közel 500 gyerekkel találkoztam az iskolákban. Megdöbbentő volt látni, hogy mennyien használják a közösségi médiát, és mennyire nem látják a kockázatát annak, ahogyan használják. Bízom benne, hogy tudtunk olyan tanácsokkal szolgálni, melyek nem csak arról szólnak, hogy mitől lesz hatásos egy jó kép, de azt is megértették a gyerekek, hogy mi az, amit ne osszanak meg még akkor sem, ha az rengeteg lájkot eredményez.” – mondta el Kováts Botond, a Canon Hungária Kft. vállalati és marketingkommunikációért felelős vezetője.

A 34. Magyar Sajtófotó Kiállítás május 24-ig látogatható a Capa Központban.