A kezdő fotós álma: Nikon D3400

Elképesztő sebességgel hódít a mobiltelefonos fényképezés. Sok gyártó kétlencsés okostelefonokat vet be, hogy elérjék a valódi fényképezőgépek képi világát. A hozzá nem értő ember azonban nem is gondolná a kecsegtető reklámokat nézve, hogy még a drága mobiltelefonok sem érik el azt a színvonalat, amit egy tükörreflexes képes biztosítani. Azonban a népszerű telefonok árában már olyan DSLR-t vehetünk, amivel olyanféle színvonalú képeket alkothatunk, amely még nagyméretű nyomtatásban is megállja a helyét, anélkül, hogy túlságosan zajos lenne a felvételünk. A Nikon D3400 kiváló választás lehet a mobilos fotózást kiváltandó, hiszen a Nikon SnapBridge app-ja segítségével telefonunk kamerájának működését is átveszi.

Az elődjétől, a D3300-tól alapvetően nem különbözik megjelenésében sem a D3400. Érdemi eltérés, hogy több fényképfelvételt készíthetünk vele elméletileg, ugyanis jobban bírja az akkumulátora, mivel a beépített vaku kulcsszáma gyengült, így csekélyebb mennyiségű energiát használ fel – amennyiben vakuzunk is. Különbözőség még a SnapBridge kompatibilitás, ami Bluetooth átvitellel jöhet létre telefonunk és a D3400 között. Előnye, hogy 65 grammal kisebb lett, így mindössze csak 395 gramm. A D3300-ban még volt szenzortisztító elektronika és a külső mikrofon csatlakozójának is volt helye, de sajnálatosan a D3400-ban már ezeket költséghatékonyságból kihagyták.

Megjelenés és kezelés

A Nikon D3400 annak ellenére, hogy műanyagból készült a váza eléggé masszív hatást mutat. Bár észrevehető rajta, hogy az anyagválasztás során a súly és költségcsökkentésre ügyelt a Nikon, de ez nem megy a minőségérzet kárára. Mérete alapján egy kisebbfajta táskában is elfér, szóval túrázáshoz is ideális.

Egy átlagos telefon szenzormérete csak 5,16 mm x 6,25 mm, aközben ezé a tesztelt gépé 23,5 x 15,6 mm. Ez nem csak számmisztika, hiszen képminőségben meghatározó szempont ez! Nagyobb lesz a dinamikaátfogása, kisebb mértékben zajosodik a fotó, valósághűbb lesz a mélységérzet. Mindezt azért írom, mert a Nikon szeretné visszahódítani azokat a valódi fotózás világába, akik már mobiltelefonnal akarnak csak fényképezni, mert nekik találta ki a SnapBridge nevű app-ot, amelyet iOS-re és Androidra is elkészített. Általa 2 megapixeles fényképeket küldhetünk át mindenféle idegeskedés és káromkodás nélkül tökéletesen gyorsan és simán a telefonkészülékünkre, úgy, hogy eközben egy gombot sem kell lenyomnunk. Szóval mód van arra is, hogy mindig küldje át a D3400 a telefonra a képeket, egyszóval valóban éppen olyan a D3400, mint ha a telefonunk rendelkezne egy nagyon jó szenzorral és optikával.

Én olyan fényképezőgépeket használok napi szinten, amit hivatásos fotósoknak készítettek. Pont ilyen szemmel nézve is nagyon kellemes meglepetés a Nikon D3400! Gyors a sorozata, 5 kép/másodperc! Így az sem megerőltető neki, hogy eseményt fotózzunk vele! A fókuszrendszere is kimagasló. Kimondottan rokonszenves a 3D követés. Ezzel mozgó embereket, élőlényeket és tárgyakat lehet állandó élességállítás nélkül úgy lefényképezni, hogy mindvégig éles lesz a kép! Van arra is mód, hogy az automata válassza ki az élességet, és arra is, hogy a 11 élességi pont közül te magad válaszd ki. A D3400 középső élességállítási pontja keresztszenzoros, ami jóval precízebb élességállítást tesz lehetővé, mivel vízszintesen és horizontálisan is összegzi a kontrasztalapú jeleket a fókuszálásnál.

Piros színben is kapható

Akik nem profi fényképészek, és nem értik, hogy mi az a rekeszérték, zársebesség, ISO, azoknak egy csomó motívumprogramot kínál a Nikon.

Képminőség

A D3400-ba remek szenzort raktak, 3200-as ISO-ig alacsony zajszinttel örvendeztet minket. 6400-nál kezd megjelenni a zajosság, de azért nem bántó mértékben. A fotókat nyers formátumban készítettem, amik itt le is tölthetők!

Rekesz: f/5.6, záridő: 1/50sec, érzékenység: ISO-25600, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/25sec, érzékenység: ISO-12800, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/13sec, érzékenység: ISO-6400, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/6sec, érzékenység: ISO-3200, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/3sec, érzékenység: ISO-1600, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/2sec, érzékenység: ISO-800, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1.3sec, érzékenység: ISO-400, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 2.5sec, érzékenység: ISO-200, gyújtótáv: 46mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 5sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 46mm.

A dinamikatartománya csodálatosan nagy! Akárcsak alexpó, vagy túlexpó esetén is a RAW fájl szerkesztésekor jelentősen módosíthatunk a fotón csúcsfényt, árnyékot és persze expozíciót. 
Minden elfogultság és marketingszöveg nélkül állíthatom, hogy a Nikon D3400 remekül szerepelt a teszten, nem kell szégyenkeznie, gyakorló fotósként mondhatom, hogy régebbi full frame-es masinákat is ver képminőségben, ami azért emberes teljesítmény! A gépet tesztelvén ezért jó érzéssel töltött el, hogy a Nikon nem nézi le a vásárlókat és valami bóvlival szúrja ki a szemüket, tényleg olyan fényképezőt kínálnak, ami azért használható is és a tulajdonosa nem vall szégyent vele!

Rekesz: f/5.6, záridő: 1/100sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 18mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/100sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 18mm.
Rekesz: , záridő: , érzékenység: , gyújtótáv: .
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/4000sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 55mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/400sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 55mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/400sec, érzékenység: ISO-100, gyújtótáv: 55mm.

Videó

A Nikon D3400 mindössze full HD-ban rögzít videókat, de azt gondolom, hogy ez nem probléma, ugyanis egy 4K-s videó megszerkesztéséhez egy nagy erőgép kell, tehát az csak maradjon a profi videósok eszköze!

Tapasztalatom az volt, hogy dinamikájában megfelelő videókat tudtam készíteni, a képminőség is kielégítő volt, mindössze az zavart, hogy a külső felvételeknél – csatlakoztatható mikrofon híján – szeles időben hallhatóvá válik a felvételen a szélzaj.

Összegzés

Ha szereted a fotózást, vagy tényleg jobb képeket akarsz készíteni, mint egy kis szenzoros telefon megengedi, akkor jó szívvel ajánlom ezt a típust!
Ami nagyon pozitívum, hogy tényleg remek a képminősége, egyszerű a kezelhetősége és gyors is, mindemellett a fényképezőgép minősége is megfelelő!
148 900 Ft-ért kitobjektívvel (18-55 VR kit), teljesen jó gépet kap a felhasználó! Ugyan, elődjéhez képest nem kirívóak a különbségek, de a konkurenciát nézve szépen megállja a helyét.
Gyengesége, az LCD-je. Hiszen nem érintőképernyős (és nem is kidönthető a kijelzője). Az érintőkijelző azonban elvárható lenne egy okostelefonnal összekapcsolható fényképezőgéptől!
Rokonszenves, hogy fókuszálni gyorsan és megbízhatóan lehet a 11 élességállítási ponttal is. Élőképnél is jól működik, de én kissé lassabbnak találtam a működését. Mozgóképkészítésnél picit hezitál, de így sem lehet rá nagy panaszom.
Ez a kis Nikon a turisták fényképezője is lesz, tehát döntő tényező, hogy mennyire strapabíró az akkumulátora. Nem kell aggódnia sem a turistának, sem pedig azoknak a feledékeny embereknek, akik nem rakják mindig a töltőre az akksit, hiszen 1200 kép készíthető egy töltéssel, ami bőséggel elegendő!
A Nikon kimondottan a SnapBridge applikációra fekteti a hangsúlyt a promóció során, hiszen igazán pofonegyszerű vele a fotók megszemlélése és megosztása egy okoseszközzel.
Ugyan a D3300-ashoz viszonyítva nincs szenzortisztítója és külső mikrofon sem csatlakoztatható hozzá, ez azért hiányzik belőle, de képminősége, gyorsasága, jó szerkezeti felépítése által hű társa lehet a fotózás világába belecsöppenő, igényes felhasználóknak!

A Tripontnál 148 900 ft-ért vásárolható most meg ez a kit!

jo nemjo
Olcsó
Meglepően jó minőségű képek
Gyors működés
Jó energiafelhasználás
Alapvetően precíz fókuszálás
Hiányzó szenzortisztító mechanizmus
Már nem része a mikrofon csatlakozó

Részletes specifikáció

Típus Digitális tükörreflexes fényképezőgép
Objektív rögzítése Nikon F-bajonett (AF-érintkezőkkel)
Tényleges látószög Nikon DX formátum; a gyújtótávolság az FX-formátumú objektívek gyújtótávolságának körülbelül 1,5-szeresével egyenértékű
Képérzékelő DX, CMOS, 23,5 mm x 15,6 mm CMOS
Teljes pixelszám 24,72 millió
Porosodáscsökkentő rendszer Porszemcse-eltávolítási referenciaadatok (Capture NX-D szoftver szükséges)
Tényleges pixelszám 24,2 millió
Képméret (képpontban) (L) 6000 x 4000, (M) 4496 x 3000, (S) 2992 x 2000
Adattárolás – fájlformátum NEF (RAW): 12 bites, tömörített, JPEG: a JPEG-alapszabvánnyal kompatibilis; tömörítési beállítások és arányok: finom (kb. 1: 4), normál (kb. 1: 8), alap (kb. 1: 16) tömörítés, NEF (RAW)+JPEG: Egyazon kép NEF (RAW) és JPEG formátumban is rögzíthető
Picture Control rendszer Általános, Semleges, Élénk, Monokróm, Portré, Tájkép, Egyenletes; a kiválasztott Picture Control beállítás módosítható
Adattárolás – adathordozó  SD, SDHC (UHS-I kompatibilis), SDXC (UHS-I kompatibilis)
Kártyafoglalat Egypontos
Fájlrendszer DCF 2.0, Exif 2.3, PictBridge
Kereső Fix betekintési távolságú, pentatükrös, tükörreflexes kereső
Képfedés Kb. 95% (vízszintesen és függőlegesen)
Nagyítás Kb. 0,85 x (50 mm-es f/1,4 objektív végtelenre állítva, -1,0 m–1)
Betekintési távolság 18 mm (-1,0 m–1; a keresőlencse felületének közepétől mért távolság)
Dioptriakorrekció –1,7 és +0,5 m – 1 között
Mattüveg B típusú BriteView Clear Matte Mark VII mattüveg
Tükör Gyors visszatérésű
Objektívrekesz Elektronikusan vezérelt, azonnali visszaállású
Zár típusa Elektronikus vezérlésű, függőleges lefutású, fókuszsíkban lévő zár
Záridő 1/4000 – 30 mp, 1/3 lépésközzel; hosszú expozíció; időzített
Vakuszinkron sebessége X = 1/200 mp; 1/200 mp vagy hosszabb záridővel tud szinkronizálni
Kioldási mód S (egyképes), Sorozatfelvétel, Q (halk kioldás), Önkioldó, Távkioldás
Képtovábbítási sebesség legfeljebb 5 kép/mp, megjegyzés: A képkockasebesség értéke kézi élességállítást, kézi vagy záridő-előválasztásos automatikus expozíciót, 1/250 mp vagy rövidebb záridőt, a többi beállítás esetében pedig alapértékeket feltételez.
Önkioldó 2 mp, 5 mp, 10 mp, 20 mp; 1–9 expozíció
Távkioldási módok Késleltetett távkioldás: ML-L3, gyorsreagálású távkioldás: ML-L3
Expozíciómérés TTL fénymérés a 420-képpontos RGB érzékelő használatával
Mérési mód Mátrixmérés: 3D színes mátrix fénymérés II (E és G típusú objektívek esetén). Középre súlyozott fénymérés: 75%-os súlyt kap a kép középpontjában lévő 8 mm átmérőjű kör. Célpont-fénymérés: 3,5 mm átmérőjű körben mér (a teljes kép 2,5%-a), amelynek közepe a kiválasztott élességpontra esik
Mérési tartomány (ISO 100, f/1,4 objektív, 20 °C) Mátrixmérés vagy középre súlyozott fénymérés: 0 és 20 Fé között. Célpont-fénymérés: 2 és 20 Fé között
Fénymérő csatolása Processzor
Mód Automatikus módok (Automatikus; Vaku nélküli automatikus); Programozott automatikus rugalmas programmal (P); Záridő-előválasztásos automatikus (S); Rekesz-előválasztásos automatikus (A); Kézi (M); Motívumprogram módok (Portré; Tájkép; Gyermek; Sport; Makró; Éjszakai portré); Speciális hatások módok (Éjszakai; Szuper élénk; Pop; Illusztráció; Játékkamera hatás; Miniatűr hatás; Kiválasztott szín; Sziluett; Fényes; Sötét)
Expozíciókompenzáció -5 – +5 Fé mértékben, 1/3 Fé lépésközzel módosítható P, S, A, M, Motívumprogram és Éjszakai módban
Expozíció rögzítése Az AE-L/AF-L gomb lenyomásával rögzíthető a mért fényérték
ISO érzékenység ISO 100 – 25 600 1/3 Fé lépésekben; automatikus ISO-érzékenység-szabályozás használható
Aktív D-Lighting Be, Ki
Automatikus élességállítás Nikon Multi-CAM 1000 automatikus élességállítási érzékelőmodul TTL fázisérzékeléssel, 11 élességponttal (köztük egy kereszt típusú érzékelő) és AF-segédfénnyel (hatótávolság: kb. 0,5–3 m). Az automatikus élességállítás AF-P, illetve E és G típusú AF-S objektívekkel használható.
Érzékelési tartomány -1 – +19 Fé (ISO 100, 20 °C)
Objektívmotor egyszeri motoros AF (AF-S), folyamatos motoros AF (AF-C), automatikus AF-S/AF-C választás (AF-A), a prediktív élességkövetés automatikusan aktiválódik a téma helyzetétől függően, kézi élességállítás (MF): Elektronikus távolságmérő használható
Élességpontok 11 élességpont közül választható
AF mező mód Egypontos AF, dinamikus AF mező, automatikus AF mező, 3D követés (11 pont)
Élességrögzítés Az élesség a kioldógombot félig lenyomva (Egyszeri motoros AF) vagy az AE-L/AF-L gomb megnyomásával rögzíthető
Beépített vaku Automatikus, Portré, Gyermek, Makró, Éjszakai portré, Szuper élénk, Pop, Illusztráció és Játékkamera hatás módban: Automatikus vakuzás automatikus felnyílással. P, S, A, M: Kézi felnyitás a vaku kioldógombjával
Kulcsszám Kb. 7/22, 8/26 manuális vakuzásnál (méterben, ISO 100, 20 °C)
Vakuvezérlés TTL: i-TTL vakuvezérlés 420 képpontos RGB érzékelővel a beépített vaku esetén; digitális SLR i-TTL kiegyenlített derítővakuzás mátrixmérés, középre súlyozott mérés és csúcsfényre súlyozott mérés esetén, illetve digitális SLR általános i-TTL vakuzás célpont-fénymérés esetén
Vaku mód Automatikus; Automatikus vörösszemhatás-csökkentéssel; Automatikus hosszú záridejű szinkron; Automatikus hosszú záridejű szinkron vörösszemhatás-csökkentéssel; Derítő vakuzás; Vörösszemhatás-csökkentés; Hosszú záridős szinkron; Hosszú záridős szinkron vörösszemhatás-csökkentéssel; Hosszú záridős szinkron a hátsó redőnyre; Szinkron a hátsó redőnyre, Ki
Vakukompenzáció -3 – +1 Fé, 1/3 lépésközzel a P, S, A, M és motívumprogram módban
Vaku készenléti jelzőfénye A beépített vaku vagy külső vaku teljes töltöttsége esetén világít, teljes vakuteljesítménnyel végzett villantás után villog
Vakupapucs ISO 518 vakupapucs szinkron- és adatcsatlakozókkal és biztonsági retesszel
Nikon Kreatív Megvilágítási Rendszer Nikon CLS-támogatás
Szinkroncsatlakozó aljzat AS-15 szinkronizálási csatlakozó adapter (külön megvásárolható)
Fehéregyensúly Automatikus, izzólámpa, fénycső (7 típus), közvetlen napfény, vaku, felhős, árnyék, felhasználói beállítás; a felhasználói kivételével mindegyik beállítás finomhangolható
Élő nézet – objektív motor Automatikus élességállítás (AF): Egyszeri motoros AF (AF-S); Állandó motoros AF (AF-F); Kézi élességállítás (MF)
Élő nézet – AF mező mód Arc-prioritásos AF, Széles mezős AF, Normál mezős AF, Témakövető AF
Élő nézet – automatikus élességállítás Kontrasztérzékelő AF a kép bármely területén (a fényképezőgép automatikusan választja ki az élességpontot, ha az Arc-prioritásos AF vagy a Témakövető AF van kiválasztva)
Élő nézet – automatikus motívumprogram-választás Automatikus és Vaku nélküli automatikus módban használható
Videó – fénymérés TTL-fénymérési rendszer a fő képérzékelő használatával
Videó – fénymérési mód Mátrix
Videó – képméret (képpontban) és képkockasebesség 1920 x 1080: 60p (progresszív), 50p, 30p, 25p, 24p; 1280 x 720: 60p, 50p, a tényleges képkockasebesség értéke a 60p, az 50p, a 30p, a 25p és a 24p beállításnál sorrendben: 59,94, 50, 29,97, 25 és 23,976 kép/mp; az összes beállítás választható a magas és a normál képminőség esetén is
Videó – fájlformátum MOV
Videó – videotömörítés H.264/MPEG-4 Advanced Video Coding
Videó – hangrögzítési formátum Lineáris PCM
Videó – hangrögzítő eszköz Beépített monó mikrofon; az érzékenység beállítható
Videó – ISO érzékenység 100 – 25 600 közötti ISO-érzékenység
Monitor 7,5 cm-es átlós, TFT LCD monitor 170 fokos megtekintési szöggel, kb. 100 százalékos képfedéssel és fényerő-beállítási lehetőséggel, kb. 921 000 képponttal (VGA)
Visszajátszás Teljes képes és kisképes (egyszerre 4, 9 vagy 72 kiskép, illetve naptár) visszajátszás zoommal, visszajátszás zoommal és kivágással, visszajátszás arcnagyítással, videó lejátszása, fényképes és/vagy videós diavetítés, hisztogramkijelzés, csúcsfények, képinformáció, helyadatok kijelzése, automatikus képelforgatás, kép értékelése és megjegyzés (max. 36 karakter)
USB Hi-Speed USB Micro USB-csatlakozóval; ajánlott a beépített USB-port használata
HDMI-kimenet C típusú HDMI-csatlakozó
Bluetooth szabványok Bluetooth 4.1-es verzió
Támogatott nyelvek Angol, arab, bengáli, bolgár, cseh, dán, finn, francia, görög, hindi, holland, indonéz, japán, kínai (egyszerűsített és hagyományos), koreai, lengyel, magyar, marathi, német, norvég, olasz, orosz, perzsa, portugál (portugáliai és brazíliai), román, spanyol, svéd, szerb, tamil, telugu, thai, török, ukrán, vietnami
Akkumulátor Egy db EN-EL14a lítiumion-akkumulátor
Hálózati tápegység EH-5b hálózati tápegység (használatához a külön megvásárolható EP-5A hálózati tápcsatlakozó szükséges)
Méretek (Sz x Ma x Mé) Kb. 124 x 98 x 75,5 mm
Tömeg Kb. 445 g (akkumulátorral, memóriakártyával, vázsapka nélkül); a kb. 395 g (fényképezőgépváz önmagában)
Működési környezet – hőmérséklet 0–40 °C
Működési környezet – páratartalom 85% vagy kevesebb (lecsapódás nélkül)
Mellékelt tartozékok EN-EL14a lítiumion-akkumulátor (érintkezőfedéllel), MH-24 akkutöltő (csatlakozóadapter mellékelve azon országokban, illetve régiókban, ahol szükséges, kialakítása az értékesítési országtól függ), DK-25 gumi szemkagyló, BF-1B vázsapka, AN-DC3 szíj