Adobe Lightroom 2.0 Android tapasztalatok

Mint ahogyan a Windows meghódította a PC-ket, úgy a Linux-kernel alapú, Google által fejlesztett Android az okostelefonokat – így kézenfekvő törekvése a nagy szoftvergyártóknak, hogy termékeiket elérhetővé tegyék ezen operációs rendszerre is. Én most a hagyományos számítógépeken is nagyon népszerű képszerkesztő szoftvert az Adobe Lightroom-ot próbáltam ki Lenovo márkájú telefonomon.

Honnan szerezhető be a szoftver?

A Play áruházból ingyenesen letölthető, de utána meg kell adnunk az Adobe azonosítónkat, ha nincs ilyen, létre kell hozni egyet. Mivel én jogtisztán rendelkezem az Adobe szoftvereivel, így nem okozott gondot a bejelentkezés és így a szinkronizálás sem. Akik nem rendelkeznek megvásárolt licenc-szel, nekik egy 30 napos próbaverziót ad a gyártó.

lightroom1

 

Miként juttatom a feldolgozandó képet a telefonomra?

Az első, legkézenfekvőbb útja: használom a telefon kameráját, és fotózok vele, majd azt feldolgozom. Elvileg a szoftver 2.0-ás verziója támogatja a RAW-fájlok készítését, de sajnos ezt az opciót az én telefonomon nem sikerült elővarázsolni.

Kollekciókat hozhatunk létre. Például ha a nyaralásunk képeit szeretnénk egy szerkesztési mappában tudni, akkor ebből a mappából hívhatunk elő az okoseszközünkről képeket, vagy pedig a szinkronizált anyagaink közül választhatunk.

Érdemes a fényképezőgép WI-FI eszközével átküldeni a telefonra vagy a tablet-re a képet, hogy elkerüljük a macerás, kábeles áttöltögetést.

Mit tud az Androios Lightroom?

Meglepően sok mindent! De mielőtt részletekbe bocsátkoznék le kell szögezni: telefonon képet szerkeszteni nagy türelmet kíván, ráadásul az általunk elkészültnek vélt kép színvilágában, kontrasztjában, fényeiben teljesen másként hathat a számítógép kijelzőjén, mint a telefonon. (Gyakorta a telefonkészülék-gyártók direkt túlhúzzák a színeket a telefon monitorján, hogy szexibbnek, dinamikusabbnak hasson a képe, mint az valójában.) A másik probléma a méretekből fakad: mivel ilyen sziszi-fuszi munkára nem a legalkalmasabb a telefon kis kijelzője, így mindenképpen javasolt, hogy inkább tablet-en végezzük a képmanipulációs munkánkat, ha ez nem megy, akkor forgassuk el a kijelzőnket, úgy többet látunk a képből. Sőt! Én még azt is javaslom, hogy szerezzünk be egy Bluetooth-szos egeret, hiszen a finomhangolásokhoz ez elengedhetetlen. Sokkal kényelmesebben lehet vele navigálni, vágni, mint az ujjmozdulatokkal.

De lássuk a szoftvert!

Egyszerre csak egy képet dolgozhatunk fel, nincs több ablakos mód. Ezzel a programmal csak és kizárólag képszerkesztésre van módunk, grafikai anyagokat nem tudunk létrehozni vele. Rögtön a kép beimportálása után kezdődhet a móka!

Nagyon hasznos a vágási opció, hiszen a képarányon kívül forgathatjuk tükrözhetjük is a képünket.

Screenshot_2016-02-24-15-51-56

Előre definiált effekteket rakhatunk a képre – így ez a lehetőség, kicsit olyan, mint az Instagram, viszont sokkal több stílusból választhatunk.

Screenshot_2016-02-24-15-37-43

Az igazi élvezkedés a manuális beállításokkal jön el, itt szinte mindent a magunk szája íze szerint alakíthatunk a képünkön.

Screenshot_2016-02-22-23-27-45

A hőmérséklettől, a színvilágon át az expozícióig, a kontraszttól a csúcsfényeken át az árnyékokig vagy a tisztaságig esetleg a szaturációig szinte minden fontos – a RAW-feldolgozás során jól megismert – értéket beállíthatunk, de vannak amik hiányoznak, mint az objektívkorrekció, a színek finomhangolása például.

Ezt a fényképrészletet mutatom most meg: az ellenfényben egy cseppet túlexponáltam, tudván azt, hogy RAW-ból simán visszahúzom az egész képet, úgy, hogy abban ne legyenek zavaró, kiégett részek.

piac3

Kipróbáltam az Adobe Lightroom 2.0 Android-ban és ezt az eredményt kaptam:

2402-2016-04202571472199124784

Mindenképpen érdemes tudni, hogy itt JPEG képeket dolgozunk már csak fel, nem RAW-ot, ahol nagyobbak a lehetőségeink a fénykép módosítására.

A dinamikán is javíthatunk, telefonhoz/tablethez képest szinte egész jó módon. Ebbe a fotóba igyekeztem belevinni az alulexponálást és meredek csúcsfényeket is, hogy megnézzük mit tud kihozni belőle a telefon/tablet Lightroom-ja:

ablak2

Ha kedvünk tartja beállítottabb (de némileg giccses :)) fotókat lőni, és azokat telefonon feldolgozni, még az is megoldható -, mint ahogy ez a mintakép mutatja (nyers/telefonban kidolgozott fénykép):

szechenyi-ter

Ha elkészültünk a képünkkel, akkor menthetjük galériánkba vagy meg is oszthatjuk rögtön online.

Összegzésként annyit mondhatok: ha nagyobb kijelzőjű Androidos telefonunk vagy tabletünk van és gyorsan kell egy képet kidolgozni, amit még fel is tudunk vállalni, akkor remek választás ez a szoftver, de csodákat senki ne várjon tőle, hiszen az asztali gépre, laptopra írt társa tudásában messze felülmúlja, de csalatkozni így sem kellett az Adobe termékében.

Sasvári János