Mindent egy nyamvadt szelfiért?

Mai hír, hogy múlt héten, az argentin tengerparton idióta turisták szelfizés közben megöltek egy szerencsétlenül partra vetődött kis bébidelfint. Sajnos, most ez a nap képe…

Fotó: Facebook / Hernan Coria
Itt még élt a szerencsétlen kis állatka. Érdemes megfigyelni az arcokat: mindenki önfeledten mosolyog, senki nem aggódik, hogy nem a vízben van egy vízi élőlény! Fotó: Facebook / Hernan Coria

Úgy gondolta pár barom, hogy nagyon jó móka lesz majd kitenni a szelfis, delfines képet a Facebook-ra, Instagram-ra, mert azt akkor szénné lájkolja mindenki, és tutira sok elismerő megjegyzést kap az “ismiktől komiba”.  Valószínűleg így is volt, rögtön a szelfis képek feltöltése után bizonyára özönlöttek is a lájkok, meg a “jaj, de cuki” típusú kommentek, de napvilágot látott egy másik kép is, ahol az elkészült frankó kis szelfik után már csak a partra dobták a szerencsétlen kis állatkát – halottan. A lényeg legalább megvolt: fel lehetett tölteni a Facebook-ra, Instagram-ra mindenki nagy örömére. Azt, hogy közben kinyírtak egy élőlényt – mert ugye a víz a természetes élővilága és nem a strandon a szelfizők közt való pózolás – már bizonyára senkit nem érdekelt, a lényeg megvolt!

delfin-2
A halott delfinnel nem cool dolog szelfizni, így vissza is dobták a partra. Fotó: Facebook / Hernan Coria

Most persze mindenki fel lesz háborodva és sok-sok anyázó komment születik majd a témával foglalkozó cikkek alá, de én abszolút nem vagyok abban biztos, hogy azok, akik most haragra gerjednek ne készítettek volna legalább csak egy kis szelfit a ciki-cuki kis delfinbébivel.

Sajnos a Facebook és a többi közösségi portál bizonyos magamutogató emberei – akik képtelenek alkotni vagy példaértékű cselekedeteket tenni – abban teljesednek ki, hogy silányságukat extrém helyszíneken készült szelfikkel, vagy csak egyszerűen idióta arcot vágva próbálják kompenzálni tehetségtelenségük mivoltát. Hiszen ismerőseik előtt nem tudnak sem művészeti tevékenységet sem pedig tudományos pályán elért sikereket felmutatni, munkájukkal nem segítik világot, így nem is jön biztatás, hacsak nem egy jó szelfi segít ebben: a híd korlátján csüngve, 180-nal kétsávos úton előzgetve vagy éppen cuki delfinbébivel pózolva. Az egyszerű, tudatlan pórnép ilyen, nincs mit csodálkozni! Nem az eszközzel (Facebook, okostelefon fényképezője) van a gond, hanem azzal, hogy tudatlan és ebből fakadóan használni sem tudja értelmes célra! Pedig ha már a kezében volt jelen esetben az okostelefonja segítséget is hívhatott volna az állatkához, míg visszateszi a vízbe. Felhívva a partiőrség figyelmét arra, hogy ezen a szakaszon partra vetődött egy kis delfinkölyök, így fokozottan figyeljék a partot, nehogy még egyszer a parton kelljen hánykolódnia. De hát kellett az a szelfi, így erre már nem volt idő!

Az argentin Wildlife Foundation közlése szerint már csak 30 000 ilyen sósvízi folyamidelfin maradt fenn a világon. Az egyetlen folyami delfin, amely tengerben él, de a sekély part menti vizeket kedveli. Legtöbbször 9 méternél sekélyebb vízben figyelték meg őket. Éppen ezért a faj fennmaradásáért dolgozó aktivisták különösen aggodnak a part mentén előszeretettel úszkáló delfinekért, hiszen gyakran rájuk tekeredik a horgászok és halászok felszerelése is, ezzel okozva a veszélyeztetett sósvízi folyamidelfinek további pusztulását.