Fotoblog.hu

Az igényes emberekre hangolva: Canon PowerShot G9 X Mark II – TESZT

Régóta vártam, hogy tesztelhessem a Canon pici, de mégis kiváló paraméterekkel rendelkező fényképezőgépecskéjét, a mindössze 206 grammos, zsebben is könnyen elférő PowerShot G9 X Mark II-t. Már a gyári fotókon is látszott, hogy igazán nemes darab és fotózási képességei messze lekőrözik az okostelefonokat. Hogy a valóságban is olyan remekbe szabott kis gép-e a megújult G9 X, azt igyekeztem kideríteni!

A Canon Hungáriától a rendelkezésemre bocsátott masina abban különbözik elődjétől, hogy gyorsabb sorozatra képes az új Digic 7 vezérlőszoftverének köszönhetően. Jelentősebb változás még, hogy ez a típus még gyorsabban, 0,14 másodperc alatt fókuszál, helyet szorítottak benne egy ND szűrőnek és dedikált wifi-gombot is kapott, amellyel azonnal bekapcsolható a fotók vezeték nélküli átvitele akár okostelefonra vagy táblagépre. A kamera támogatja a dinamikus NFC-t, ezért egyszerűen össze lehet párosítani mobil eszközzel, tudása pedig Bluetooth-támogatással bővült: ez utóbbi funkció révén a fotókat akkor is el lehet érni mobil eszközről, ha a fényképezőgép mondjuk a táskában van.

Ez nem olyan “régen minden jobb volt” típusú nosztalgia akar lenni, csak egy nagyon rossz trendre akarom felhívni a figyelmet!

Többször írtam már arról, hogy milyen nagyon visszaszorulóban van a fényképezőgépek piaca, különösképpen a kompakt kis kamerák iránti érdeklődés csappant meg az utóbbi időben, hiszen az átlagemberek már csak mobiltelefonnal fotóznak.
A mostani fiatalok úgy nőnek majd fel 20-30 év körüli szüleik “jóvoltából”, hogy teljesen hiányzik az a vizuális kultúra, amit nagyapáik még ismertek, hiszen akkoriban volt minden családban egy fényképezőgép.
Mobiltelefonnál gyakorlatilag nincs olyan, a fényképezőgépeknél megismert fogalom, hogy mélységélesség, blendeállítás, ISO-érték, záridő, hiszen a fél körömnyi kis érzékelőhöz egy teljesen automatizált rendszer párosul. Így nem is kell azon csodálkozni, ha egy-egy fotózás után felháborodottan a fotós szemére vetik, hogy homályos a háttér (Photoshop-olja vissza!). Ugyanis a fiatalok döntő többsége mobiltelefonnal fényképezi magát és a környezetében lévő embereket, ami meg fizikai adottságaiból fakadóan nem fog elmosott hátteret adni. Szóval a mobiltelefonos fotózásnak “köszönhetően” ha zajos, bemozdult lesz egy kép, nulla mélységélesség mellett, az teljesen elfogadottá válik, hiszen mindenki, a szomszéd, a haver, nagybácsi is ilyen minőségű képeket oszt meg nyakra-főre a Facebookon, vagy az Instagramon.

Ezt a kis gépet azoknak tervezték, akik a telefonjuk helyett valami sokkal jobb eszközzel akarnak fotózni, de nem szeretnének cserélhető optikás masinát vásárolni, hiszen nekik a családi fotózáshoz, vagy éppen egy-egy túra megörökítéséhez elég ez a telefon méretű szerkezet is.

A Raw képek támogatása csak a nagyon drága telefonok sajátossága, mint ahogyan a szabad beállítási lehetőségek is. A Raw-ban való fotózás azt jelenti, hogy komolyabb szerkesztőprogramokkal sokkal dinamikusabban dolgozhatjuk ki utólagosan a képünket, mint ha azok csak jpg kiterjesztésűek lennének. A szabad beállítási lehetőségek pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy magunk válasszuk ki a kívánt expozíciós értéket, ne a szoftver döntse el helyettünk, hogy mit akarunk.
Térjünk ki a G 9X egy nagyon fontos tulajdonságára, mégpedig a szenzorméretére! A szenzora, vagyis az az egység – profánul szólva -, ahova a fény érkezik be és alkot digitális képet, sokszorta nagyobb, mint például egy iPhone-é! 

Jó, jó! De ez kit érdekel? – reflektálhat rá bárki. Nem számít ez semmit! – fűzheti hozzá minden tudás birtokában, amit a reklámokból szerzett e téren! Nos, őket nem is akarom meggyőzni! Fotózgassanak csak a mobiljukkal, de ne csodálkozzanak azon, ha szürkületkor, beltérben, vagy éppen az izgő-mozgó kutyus fényképezésénél bemozdul a kép, vagy tök homályos lesz. Előhívatni ezt felesleges is! Aki viszont kicsit is igényesebb, ő nagyra fogja értékelni, hogy négyszer akkora a képérzékelő, mint a csodatelefonokban, így szinte biztos, hogy sokkal kevésbé lesz zajos a fotónk, kisebb az esélye a csúnya elmosódásnak és sokkal jobban is szerkeszthetjük majd a számítógépen az elkészült felvételt! 

Érdemes kiemelni, hogy kb. 8,2 felvételt tud másodpercenként lőni 21 képkockáig Raw-ban, a lassabb sorozatfelvétel esetén kb. 4 felvétel/mp a sebesség, a memóriakártyára kapacitásáig! Ilyen ragyogó teljesítményt felesleges várni egy telefontól! De mire jó az ilyen brutálisan gyors sorozat? Arra például, amit az előbb említettem, hogy kevés fénnyel rendelkező helyeken egy gyors mozgású kutyust szeretnél lefotózni, de telefonnal mire egyet is tudnál exponálni, már rég bebújt az ágy alá, de itt a gyors fókusznak és a sorozatfunkciónak köszönhetően nagyon nagy eséllyel lősz jó képet! 

Specifikáció

Felbontás 20,1 megapixel
Teljes pixelszám 20,9 millió
Makró Igen
Zoomtartomány min 10,2 mm
Zoomtartomány max. 30,6 mm
Optikai zoom 3 x
Digitális zoom 6 x
Zársebesség min. 1/2000 mp
Zársebesség max. 1 mp
LCD méret 3 “
Kép stabilizátor Igen
Memóriakártya típus SD
SDHC
SDXC
Érzékelő típusa CMOS
Érzékelő mérete 1″
Beépített vaku Igen
Csatlakozó Micro HDMI
Micro USB
Automata időzítő Igen
Sorozatfelvétel Kb. 8,2 felvétel/mp 21 képkockáig, RAW formátumban
8,1 felvétel/mp 38 képkockáig, JPEG formátumban
Video rögzítés Igen
3D felvétel Nem
Wi-fi Igen
Szín Fekete
Méret 98×57,9×31,3 mm
Súly 206 g
Kiszerelés Kompakt fényképezőgép
Garancia 12 hónap saját
Csepp, por és ütésálló Nem

Külső és kezelés

A csekély súlyú, mindössze 206 grammos fényképező kényelmesen elfér egy zsebben. Nem csak esztétikus a kidolgozása, de kézbe fogva is minőségi eszköz benyomását kelt! Mondtam már, hogy ugye nem cserélhető az objektíve, tehát használat közben 2-3 centire “kilóg” az előlap síkjából. Ugyan az optika csak háromszoros zoom-ot biztosít 28 mm-től 84 mm-ig, de egy telefon meg semekkorát. (És megint megjegyzem, hogy amit a reklámokban látni, hogy lehet zoom-olni mobiltelefonnal, az nem valós zoom, csak digitálisan vágja ki a képet a telefon!)  f/2,0-től kezdődik a fényereje, ami nagyon jó érték! Segít például ahhoz, hogy gyenge megvilágítás mellett is jó képet alkossunk! 84 mm-nél f/4,9-es a fényerő, ami átlagosnak mondható. 

Ennyit lehet vele zoom-olni:

A masina tetején van egy zoom gomb, vagyis nem kézzel kell zoolm-olni az objektívet forgatva! Szerencsére optikai stabilizátor is van a Canonban, kiküszöbölendő a kéz esetleges remegését. 

A beépített vaku a gépvázba süllyesztve vár derítéses fotózásra, amit véleményem szerint egészen jól teljesít, például ennél a szelfinél is használtam. Külső vaku azonban nem illeszthető rá.

LCD-je megfelelően nagy méretű ahhoz, hogy ne legyen szükségünk külön keresőhöz. A 7,5 cm átmérőjű LCD érintéssel is működtethető, így fókuszáláskor is segítségünkre lehet a célterületre bökve. Viszont a kijelző sajnos nem kihajtható.

Bluetooth, WI-FI is van NFC támogatással, tehát röpke másodpercek alatt átküldhetjük telefonunkra a képeket az ingyenesen letölthető Camera Connect app segítségével, vagy éppen telefonunkat távkioldóként használva fotózhatunk androidos és iOS-es okostelefonunkkal.

Jópofa, hogy az optika elején van egy állítható vezérlőgyűrű, ami manuális módban hozzásegít minket a beállítások, értékeket módosításához. 

Közelebbről is jól mutat a barna műanyag borítás, bár nekem egy kissé kopogósnak tűnik.
Közelebbről is jól mutat a barna műanyag borítás, bár nekem egy kissé kopogósnak tűnik.

Nem csak a fotográfiát valamennyire már ismerőknek lesz használható a fényképezőgép, hanem azoknak is, akik csak most akarják egy szebb képi világ alkotásába beleásni magukat, hiszen számos témamód közül is választhatunk a menüből.

A menü szerkezete logikus, “Canonosan felhasználóbarát”, szóval a kezdőket sem fogja az idegbajba kergetni a egy kiismerhetetlen kusza menüstruktúra!

Az akkumulátor jól bírja a strapát, akár egy nagyobb túrát is remekül kibír, szóval nem kell félni attól, hogy értékes pillanatokról maradnánk le, mert mondjuk lemerülne pár kattintástól a kamera!

Képminőség

A 20 megapixeles, 1 hüvelykes szenzor teljesen jó párost nyújt az objektívvel. Tehát az optikára sem lehet panasz, szép éles képalkotáshoz járul hozzá. Még a legtágabb f/2-es rekesznél is! Mondjuk annyi nagyon kis apró szépséghibával, hogy 28 mm-en a legtágabb rekesznél egy “bolhányit” megjelenik a kromatikus aberráció. Szűkítve a rekeszt ez a “kis lilás valami” el is tűnik a nagy kontrasztú területek találkozási pontjainál.

A fotók kattintás után nagyíthatók:

Rekesz: f/11, záridő: 1/320sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 10.2mm.
Rekesz: f/8, záridő: 1/500sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 10.2mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/1000sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 10.2mm.
Rekesz: f/4, záridő: 1/320sec, érzékenység: ISO-160, gyújtótáv: 10.2mm.
Rekesz: f/2.8, záridő: 1/640sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 10.2mm.
Rekesz: f/11, záridő: 1/320sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 30.6mm.
Rekesz: f/8, záridő: 1/640sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 30.6mm.
Rekesz: f/5.6, záridő: 1/1250sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 30.6mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1/320sec, érzékenység: ISO-200, gyújtótáv: 30.6mm.

 Szépen lehet a túlexpós, vagy az alulexpós fényképeket korrigálni, az árnyékos részeket javítani, úgy, hogy a fotó nem roncsolódik, nem zajosodik be kritikus módon. 

A következő képfeldolgozások elég meggyőzőek szerintem:

A következőkben sorban bemutatom, hogy milyen minőségű képekre lehet számítani ISO 125-től 12 800-ig ha kevés fénnyel kell gazdálkodnunk. A fotókat Raw-ban készítettem és ezt követően mentettem jpg-be. A felvételekből világosan kiderül, hogy még ISO 6400-nál is jó minőségű fényképet kapunk. Ilyen teljesítményre egyetlen egy jelenlegi telefon nem képes sajnos. Az eredeti Raw fájlokat itt le is lehet tölteni!

Rekesz: f/4.9, záridő: 1sec, érzékenység: ISO-125, gyújtótáv: 25.252mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1sec, érzékenység: ISO-200, gyújtótáv: 25.252mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1/2sec, érzékenység: ISO-400, gyújtótáv: 25.252mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1/3sec, érzékenység: ISO-800, gyújtótáv: 25.252mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1/6sec, érzékenység: ISO-1600, gyújtótáv: 25.252mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1/13sec, érzékenység: ISO-3200, gyújtótáv: 25.252mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1/25sec, érzékenység: ISO-6400, gyújtótáv: 25.252mm.
Rekesz: f/4.9, záridő: 1/50sec, érzékenység: ISO-12800, gyújtótáv: 25.252mm.

Videózási képességek

Pár hete az egyik elektronikai cikkeket áruló boltba vezetett az utam. Nézelődtem és eközben figyelmes lettem egy beszélgetésre egy jó 50 pluszos házaspár és az eladó közt. A pár afelől érdeklődött, hogy az a fényképezőgép, amit kinéztek tud-e 4K-ban videózni. Az eladó közölte velük, hogy sajnos a kinézett típus nem képes rá. Erre ők egyöntetűen mondták, hogy akkor nem is érdekli őket a fényképező… Azt már csak magamban gondoltam hozzá, hogy: “Na őket is valami okos ember jól beetette egy bugyuta szöveggel, amit valami reklámban hallott.” Mindezt azért mondom most itt el, mert a Canon PowerShot G9 X Mark II sem tud 4K-ban videózni. Szeretném tisztázni, hogy a 4K nem azt jelenti, hogy akkor szebbek lesznek a videók, vagy élesebb lesz a kép, ha ilyen módban készítünk felvételt. Semmi köze a minőséghez! Egész egyszerűen arról szól a 4K, hogy nagyobb a képkockák mérete, mint az 1920×1080 pixeles felbontású full HD-nak. Tehát nem befolyásolja az élességet, színeket! Sajnos ez a 4K őrület kezd olyan teljesen félrevezető, fars mértékegységgé válni, mint a megapixelek száma! Sőt! A mai számítógépek többsége alkalmatlan arra, hogy 4K-s videókat lejátsszon, nem is beszélve a szerkesztésükről!  

Fontos tudni a kamera videózási képességeiről, hogy automatikusan keresi felvételkészítés közben az élességet, nem kell külső mikrofont csatlakoztatnunk hozzá, hogy hangot is felvegyen. 

Mozgóképeket az alábbi paraméterek szerint tudunk készíteni:

  • (Full HD) 1920×1080, 59,94/50/29,97/25/23,98 kép/mp
  • (HD) 1280×720, 29,97/25 kép/mp
  • (L) 640×480, 29,97/25 kép/mp

Ne ijedjen meg senki, ha a specifikációt olvassa a felvétel hosszáról:

  • (Full HD és HD) max. 4 GB vagy 29 perc 59 mp
  • (L) max. 4 GB vagy 1 óra

Azért ne, mert nem azt jelenti, hogy leáll a felvétel és ennyi, folytatódik tovább, csak másik fájlként mentődik a memóriakártyára a további rész!

A videókat megnézve megállapítható, hogy minősége megfelelő, teljesen jó ahhoz, hogy otthon a számítógépen, vagy a nagy TV készüléken visszanézzük! Viszont a 29,97/25/23,98 kép/másodpercenkénti beállításnál kicsikét szaggat a kép, ha svenkelünk a kamerával. Ez a jelenség 59,94/50 kép/másodpercenkénti képkockasebességnél azonban nem fordul elő, így ajánlom, hogy ezt a beállítást használják videózásnál!

Összefoglalás

Mivel beszűkült a piac, ezért kevés konkurense van. Ami lenne, azoknak vagy az érzékelője kisebb, vagy már elavult, kifutó modell. 

Jó minőségű fényképezőgép, ez megjelenésén is látszik, bár egy kicsit szerintem több benne a műanyag. A képek minőségéért a nagyszerű szenzor és a jó optika felel, szóval ezt ki is lehet pipálni, mert tényleg dicséretes teljesítményt nyújt! Különösen egy profi okostelefonhoz képest is! Meggyőzőnek találtam az adatátvitel sebességét és rugalmasságát a telefonom és a fényképező közt. Örültem annak, hogy érintéssel is vezérelhető a képernyője. Abszolút megelégedtem a sebességével, mint a működés közben, mint pedig a sorozatképek tekintetében. Videózási képességei tökéletesen megfelelnek a hétköznapi használatra, felesleges a 4K-t számon kérni rajta, mert azt úgysem tudná kihasználni egy átlag számítógéppel rendelkező felhasználó, hiszen ilyen nagy fájlok lejátszásához bivalyerős gép kell!

Persze vannak árnyoldalai a Canon kis masinájának, mint például a kis zoom átfogás, a viszonylag szerényebb fényerősség tele állásban, vagy az, hogy nem kihajtható az LCD-je, de azért azt tudnunk kell, hogy ezek mind árfelhajtó komponensek lennének!

A gép teljesítménye, energiafogyasztása és működési sebessége kifejezetten jó, nem lehet ebbe sem belekötni! 

154 901 Ft-ért egy remekbe szabott fényképezőt kapunk, ami messzemenően felülmúlja a telefonokat is, és a hasonló árkategóriájú konkurenciája is elbújhat mögötte kicsiny szenzorával. 

Ajánlom azoknak az igényes felhasználóknak, akik nem akarnak egy túrára drága és súlyos felszereléseket vinni és azoknak is, akik a szeretteikkel töltött pillanatokat a lehető legjobb minőségben akarják megörökíteni!