Canon PowerShot G3 X – a mindenes fényképezőgép

Tükörreflexesekre jellemző tudás, kompakt gépekre emlékeztető kialakítás – így összegezhető a prémium Powershot G-sorozat egyik legprofibb tagja a PowerShot G3 X.
Nálunk járt a kis fényképezőgép egy teszt erejéig a Canon Hungária jóvoltából, így lehetőségünk volt részletesen is megismerni az ultrazoom készüléket. Egy valamit már így a bevezetőben elárulhatunk: nem okozott csalódást a masina.

Konkurenciáját a Sony RX10 és a Panasonic FZ1000 jelenti. Egyébként éppen most frissítette a Sony az RX10-et, így nőtt a zoom-távolság 600 mm-re és alkalmas lett 4K-s videók készítésére is, azonban ára jóval magasabb lesz (kb. 450 000 ft) mint a Canon-é.

IMG_9929

A PowerShot G3 X objektívének gyújtótávolsága – 35 mm-es filmre vetítve – a 24 és 600 mm közötti tartományt fedi le, érzékelőjének mérete a konkurensekével azonos: 13.2 x 8.8 mm. 20, 2 megapixeles felbontásával megfelel kategóriatársai között is, hiszen azok sem tudnak ennél nagyobb felbontást felmutatni. Érzékenységi tartománya a DSLR gépekre hajaz, így ISO-ját 125-tól 12800-ig kitolhatjuk.

sensor-range
Összehasonlítva a Canon kínálatában található fényképezőgépek szenzorméretét

Paraméterei alapján pont olyan fényképezőgép, amire minden család vágyik, szinte mindent tud, nem kell rajta objektívet cserélgetni és jó felbontással tud fotózni, FULL HD-ben meg videózni. Nézzük csak részletesen, hogy mit tud!

Kézben tartva

A hatalmas LCD-kijelzője a maga 3,2″-os méretével rögtön feltűnik, szerencsére dönthető is, 1,62 millió képpontos, érintésérzékeny.
Keresője nincs a G3X-nek sajnos, ami szerintem nem jó, mert nagy gyújtótávolságnál szinte lehetetlen stabilan tartani a kamerát, főleg, ha mozgó célpontra lövünk. Éppen ezért javasolható hozzá a Canon EVF-DC1 elektronikus keresője, amely felcsatlakoztatható a külső vaku helyére.
Első fotótúrám alkalmával meglepetten hallottam valamifajta zörejeket a fényképezőgép felől, kézbe véve pedig olyan volt, mint ha “lötyögne” benne valami, azonban ez nem hiba, mindössze az optikai képstabilizátora dolgozik – hozzáteszem igen jól.
Zoom-olni elektromotor segítségével tudunk, ami hétköznapi felhasználóknak bizonyára nagy öröm, de annak, aki kicsit komolyabban fényképez, azoknak ez inkább hátrány, mivel lassabb lesz a célpontunk megtalálása, és sokkal több energiát is fogyaszt a gépünk amíg az elektromos zoom “célba talál”. Azonban pont ez a funkció videó módban igenis nagyon kedvező, hiszen szépen és egyenletesen tudunk variózni.
A készülék minőségi anyagok felhasználásából készült, a váz korszerű magnéziumötvözet, amit időjárásálló műanyaggal borítottak be.

Szemből nézve:

IMG_9934
1. LED segédfény az élességállításhoz

Felülről nézve:

IMG_9937
1. Zoom kar, 2. Exponáló gomb, 3. Videó gomb, 4. Expozíciós beállítások módosítására szolgáló tárcsa, 5. Expozíciókompenzáció tárcsája, 6. Ki/be kapcsoló gomb, 7. Módválasztó tárcsa, 8. Vaku.

 

A vaku szerkezete lehetővé tszi, hogy ne csak direktbe vakuzzunk, hanem kézzel megfogva, állítva a dőlésszögén a plafonról indirekt módon is adhatunk fényt. Amúgy a vaku fényerejét +/- 2 fényértékkel 1/3-as lépésközökkel. Vörösszem csökkentést nem a vaku végzi, hanem a gép elején lévő led.
A vaku szerkezete lehetővé tszi, hogy ne csak direktbe vakuzzunk, hanem kézzel megfogva, állítva a dőlésszögén a plafonról indirekt módon is adhatunk fényt. Amúgy a vaku fényerejét +/- 2 fényértékkel 1/3-as lépésközökkel. Vörösszem csökkentést nem a vaku végzi, hanem a gép elején lévő led.

Bal oldal:

 

IMG_9915
1. Vaku kapcsolója, 2. Külső mikrofon és a fejhallgató bemenetének fedele, 3. NFC-adó, 4. WI-FI-adó, 5. Manuál fókusz gomb, 6. Képkocka segéd (nagyítás) gomb.

 

Jobb oldal:

 

canon-g3x-3
1. Távkioldónak, a digitális csatlakozónak és a HDMI-nek a fedele

 

Hátsó rész:

IMG_9946
1. Gyors gomb, 2. Kép törlése gomb. 3. Autofókusz keret kiválasztása gomb, 4. Visszajátszás gomb, 5. Menü gomb, 6. Vezérlőtárcsa 7. Gyors elérés gomb, 8. Megjelenítés gomb, 9. Csatlakozás a mobiltelefonhoz.

Alulról:

IMG_9941
1. Az akkumulátor fedele (Az akkumulátor nagyjából olyan 300 fénykép felvétele után merül le, persze ezt nem sorozatképekre kell érteni). Az állványmenet foglalata.

Használat közben

Számos témamód közül választhatunk, így a gyakorlatlanok és a fényképkészítés minden beállításával tisztában lévők is tudnak magukhoz illő programot találni, a teljesen automatától, a témamódon át a manuális beállításokig mindent, sőt, lehetőségünk van beállításokat elmenteni és azt eltárolni, amit a programtárcsával (C1, C2) elő is hívhatunk.
A gyakorlottak csoportjába tartozók nagyon fogják kedvelni, hogy nyers formátumban, RAW-ban is lehet képeket készíteni vele, igaz, csak egyféle méretben, emellett és ezzel együtt, azonban számos JPEG méretet, eltérő tömörítéssel hozhatunk létre.

jpg

Kreatív szűrőkkel dobhatjuk fel a fényképeinket, amit rögtön az effektezve ment el az SD kártyára a készülék.

IMG_0052
Miniatűr hatás
IMG_0062
Játékkamera effekt

Fókuszálás

Ultrahangos (USM) fókuszrendszerrel rendelkezik, amely kifejezetten gyorsnak bizonyult használat közben, még kevésbé kontrasztos témáknál, vagy este is pontosan és gyorsan fókuszált. Gyorsaságára jellemző, hogy sorozatmódban is képes élességet állítani és úgy is több mint 3 képet képes készíteni, ezt mindenképpen szeretni fogják a sportot kedvelő fotósok, vagy a szülők, a gyermeket akarják lefényképezni. Élességet még autofókusz melletti finomhangolással vagy teljesen manuálisan is állíthatunk, így akár a makró funkció segítségével a kertünk élővilágát is végigfotózhatjuk. Mindehhez pedig még kontúrkiemeléssel is hozzájárulhatunk a pontosabb fókuszpont megtalálásához.
Aki nem tud úgy fókuszálni, hogy maga jelöli ki az élesség helyét, az nyugodtan válassza a gép által felkínált lehetőségeket, az arcokat is felismeri árnyékosabb helyeken is. Érdekesség: fókusszsorozatot is lőhetünk a masinával. Ebben az esetben három képet készít, a téma elé és mögé is fókuszálva, természetesen az alaptéma mellett.

Fénymérés

Kiértékelő, középre súlyozott átlag és szpot fénymérésre van lehetőségünk. Mivel én a teszteket kivéve manuális módban fényképezek, így a fénymérőjéről azt mondhatom gyakorlati tapasztalataim alapján, hogy jó segéd volt a helyes expozíciós értékek beállításához.

Felvételkészítés

A leggyorsabb expozíciós idő 1/2000, ez nem annyira kis sebesség, hogy verőfényes havas vagy tengerpartos helyen ne égjen ki a képünk, ezért beépített ND-szűrőt is elhelyeztek a gépben. Bulb funkcióra is lehetőség van, tehát akár 1 órás expóval szép csillagvándorlós képet is készíthetünk.
Sorozatban majdnem 6 fényképet tud készíteni a G3X, egészen pontosan 5,9-et teljes felbontásban (JPEG), ami egész szépnek mondható, RAW-ban már csak 1 képet tud másodpercenként! Eléggé kreatívan dolgozhatunk az időzítővel, hiszen az exponálást szabadon időzíthetjük, miközben a felvételek számát is meghatározhatjuk.
A képek méretarányát 1:1-re, 4:3-re, 3:2-re és 16:9-re tudjuk állítani.

Gyors megosztás

Ha egy fénykép nincs a felvételkészítés után rögtön megosztva, akkor az olyan, mint ha nem is létezne 🙂 . Másnap vagy egy hét múlva már teljesen aktualitását veszti egy kajálás közbeni szelfi, éppen ezért WI-FI, vagy NFC segedletével pillanatokon belül megosztható az elkészült kép legfrankóbb ismerőseinkkel az Instán vagy a Face-en, esetleg a Twitteren és következhet is a jól megérdemelt lájkroham a képünkre!
Az okostelefonunkra könnyen telepíthető a Camera Connect és túl azon, hogy egyből nyomathatjuk fel a csücsörítős képünket a közösségi hálóra, hasznos funkció, hogy előképet nézve a telefonon, expozíciós értékeket állítva is készíthetünk fényképet távolról.

Kezelés

Menürendszere hozza a Canon által elvárható logikusságot, egyszerű, letisztult kezelőfelülete, logikus navigálása nem okoz túlzott fejtörést a használójának. A gépvázon elhelyezett gombokat pont úgy helyezték el, hogy azokat rövid idő alatt megszokja a kéz és rutinná váljon a kezelésük. Igencsak hasznos, hogy az expozíciókompenzációnak külön tárcsája van, mert félautomata módokban sokkal gyorsabbá válik az irányítás.
Természetesen az érintőképernyőről is vezérelhetjük a fényképezőt és annak beállításait, exponálhatunk is így.
Az LCD-je szerencsére kihajtható, alsó és felső állásból is tudjuk nézni, jó segítség növények fényképezésénél vagy felemelve egy nagyobb teret befogva.

Képminőség

Ilyen nagy zoom esetén joggal fél a leendő felhasználó, hogy borzasztó lesz a képminőség. Szerencsére azonban nem kell csalódnia annak, aki hétköznapi célokra használja a gépet, azonban a leendő vásárlónak tisztában kell azzal lennie, hogy nem egy prémium minőségű lencsét vásárol ennyiért, hanem egy extra szolgáltatásokkal alaposan megtömött ultrazoom fényképezőt. A képminőség is ennek megfelelő tehát, egy okos kompromisszum, amibe minden bele van sűrítve, a 24 mm-nél az f/2,8-as rekesz és 600 mm-nél az f/5,6-os rekeszérték is (f/11-ig szűkíthető).

Magam is arra voltam a legkíváncsibb, hogy mit tud 600 mm-en a fényképezőgép, mennyire lesz éles, milyen szinten lágyul a kép – tettem fel magamban a kérdéseket. Ahhoz, hogy hiteles válaszokat adjak, tisztázni kell, hogy a távolban lévő objektumok nem mindig lesznek patentra élesek, ugyanis a levegő (különösen a meleg levegő) nagyon megtöri a fényt, így az itt bemutatott példaképhez hasonlóval találkozhat a felhasználó is. Hangsúlyozandó: ez nem az optika hibája, ez a levegő torzító hatása!

Mivel a 600 mm nagyon nagy gyújtótávolság, a távolban lévő objektumok nem mindig lesznek patentra élesek, ugyanis a levegő (különösen a meleg levegő) nagyon megtöri a fényt, így az itt bemutatott példaképhez hasonlóval találkozhat a felhasználó is. Hangsúlyozandó: ez nem az optika hibája, ez a levegő torzító hatása!

IMG_9704-vagva
100%-os nagyítás

Ez a kép már hiteles eredményt ad, mivel a fa és a férfi a kutyájával, már sokkal-sokkal közelebb volt, mint a fent bemutatott két objektum. 600 mm-en azért a széleken észrevehető a lágyulás, például itt a faágaknál jól látszik kinagyítva, és az, hogy középütt élesebb a kép.

600 mm-en azért a széleken észrevehető a lágyulás. Például itt a faágaknál jól látszik kinagyítva, hogy középütt élesebb a kép.

IMG_9749-vagva1
100%-os nagyítás a kép szélén
IMG_9749-vagva2
100%-os nagyítás a kép közepén

Egészen közeli témánál számolni kell az élességi tartomány csökkenésével is ilyen nagy gyújtótávolságnál, azonban ahova élességet mértem ott éles is a kép!

600 mm.
600 mm.
100%-os nagyítás
100%-os nagyítás

Nagylátószöge 24 mm-es, ami egészen korrekt. Ezt a képet a legtágabb rekesszel készítettem, ami f/2,8. Figyelembe véve, hogy ez egy ultrazoom fényképezőgép és szeretne minden igénynek megfelelni, ilyen gyújtótávolságnál és rekesznél is egészen jól szerepelt.

IMG_9902

A közepe f/2,8-nál is abszolút élesnek titulálható.
A közepe f/2,8-nál is élesnek titulálható.
Széleinél lágyul a kép és észrevehető a kontrasztos helyeken a kromatikus aberráció is. Azonban ez a lágyulás nem von le a kép élvezhetőségéből.
Széleinél lágyul a kép és észrevehető a kontrasztos helyeken a kromatikus aberráció is. Azonban ez a lágyulás nem von le a kép élvezhetőségéből.

Tovább rekeszelve f/8-ig csökken a lágyulás a széleken és kép közepe is élesebb.

f/8-as rekeszen a kép közepe éles, oldalainál a lágyulás még jelen van.
f/8-as rekeszen a kép közepe éles, oldalainál a lágyulás még jelen van.
IMG_9853-vagva
100%-os nagyítás a kép közepén.
IMG_9853-vagva2
100%-os nagyítás a kép szélén. A jobbra eső ágakat érdemes nézni, amely egybe esett a fényképezett templom síkjával.

Nappal szemben fényképezve nincsenek zavaró becsillanások. Ennél a képnél használtam a beépített vakut is, hogy egyenlőbb legyen a megvilágítás.

IMG_9843

A peremsötétedés nem igazán feltűnő témával teli fotónál, azonban ennél a Holdról készült felvételnél észrevehető, de nem zavaró ennek a jelenléte sem.

Pár kattintásos utószerkesztéssel maradéktalanul eltávolítható a vignettálás
Pár kattintásos utószerkesztéssel maradéktalanul eltávolítható a vignettálás
IMG_0015-vagva
100%-os nagyításban pedig így lehet vele lefényképezni a Holdat

ISO

270 000 ft körüli géptől joggal várja el az ember, hogy rossz fényviszonyok közt is normális, zajmentes képet készítsen a fényképezőgépe. Az elvárásait csalódás nélkül megtalálhatja felhasználó ISO 3200-ig, utána 6400-nál már érezhető a zaj, 12 800-nál pedig már jelentős.

IMG_9652-2
ISO 125 RAW letöltése
ISO 200
ISO 200 RAW letöltése
ISO 400
ISO 400 RAW letöltés
ISO 800
ISO 800 RAW letöltése
IMG_9648
ISO 1600 RAW letöltése
ISO 3200
ISO 3200 RAW letöltése
ISO 6400
ISO 6400 RAW letöltése
ISO 12800
ISO 12800 RAW letöltése
Videó

Ugyan nem támogatja a 4K-s felvételt, de széles kínálatból választhatunk, különféle képkockasebesség, felbontás által.

NTSC esetében

video-ntsc

PAL esetében

pal

Ami a fényképező üzemmód használatakor némi hátrányt jelent, az az elektromotoros zoom, az itt igenis előny! Szépen, egyenletesen tudunk variózni, az objektív gyújtótávolságának változtatásával nem szűrődik be kellemetlen hang a felvételbe. Szerencsére a Canon gondolt azokra is, akik komolyabban akarják űzni a videózást, így fulhallgatót és külső mikrofont is tudunk csatlakoztatni a géphez.

Lehetőségünk van manuálisan és különböző témamódokban is videózni, miközben az élességet akár magunk is bemérhetjük, vagy bízhatjuk a gépre is. Hibrid módban pedig egy mozgó és állóképekből álló videót hozhatunk létre, kis kreativitást csempészve a családi album felvételei közé.

Összegzés

Bizony, meg kell fizetni az árát. 269 890 ft nem kevés pénz. Viszont ezért az árért kap a vásárló egy remekbe szabott gépet sok-sok extrával, hozzá egy jó minőségű, nagy fényerejű ultrazoom objektívet, teljesen korrekt képminőséget és minőségi kidolgozást. Persze le kell mondanunk olyan dolgokról, mint a gyors sorozat RAW-ban, vagy a beépített kereső. Nem ezzel a fényképezővel fog dolgozni a profi esküvőfotós, de az igényes családapák, családanyák és a fényképezésbe belekóstoló gyerekek tényleg örömüket lelhetik Canon ultrazoom-jában. Mindenképpen azoknak ajánlható, akik nem akarnak kiépíteni egy több objektívből álló gyűjteményt a széleslátószögtől a szuperteléig, ráköltve sok-sok százezer forintot, inkább mindezt egyben szeretnék megkapni, úgy, hogy egy hétköznapi használtra teljesen megfelelő képminőséget nyújt.

joPozitívum: nagy szenzorméret, akár teljesen manuálisan is tudunk vele fényképezni, RAW-támogatás, jó képminőség, minőségi kidolgozás, széles, 25-szörös zoom átfogás, HDR képek készítésének a lehetősége, maximálisan jó videóképesség, jól variálható LCD-kijelző, WI-FI és NFC támogatás.

nemjoNegatívum: viszonylag lassú zoom-olás az elektromotoros léptetés miatt, RAW-ban kevés képet tudunk lőni sorozatban, nincs beépített keresője, sérülékeny vaku.