Fotoblog.hu

Csúcsra járatva: Olympus E-M1 teszt (+ a 40-150 mm-es f/2,8 és a 14-42 mm-es f/3,5-5,6-os kitobjektív tesztje)

Nagy örömmel fogadtam el az Olympus hazai képviseletének felajánlását az E-M1-es fényképezőgép tesztelésére. Noha nem mai darab, és az utóda is ez év őszén debütál, számos újdonságot így is tudott nekem mutatni. A mikro 4/3-os rendszerű fényképezőgépet egy csúcsprofi, végig f/2,8-as maximális rekeszű 40-150 mm-es objektívvel és 14-42 mm-es f/3,5-5,6-os kitobjektívvel próbáltam ki.

Pár szóban, előjáróban azért megemlítem, hogy mi is az mikro 4/3-os rendszer: ezt a Panasonic és az Olympus fejlesztette ki, hogy könnyű, kisméretű, tükör nélküli, cserélhető optikás fényképezőgépeket gyárthassanak, miközben viszonylag nagy érzékelőt tartalmaz a gép – pontosan a 35 mm-es full frame felét. Szóval egy kompakt megjelenésbe egy komoly technikát raktak a japán fejlesztőmérnökök, amihez kifejezetten sok objektívet párosíthatunk.

Az Olympus igyekezett mindent latba vetni, hogy olyan fényképezőt alkossanak, ami még a finnyás szájú Nikon-osoknak, Canon-osoknak is a szája íze szerint való. Pofás külsőt terveztek neki, ígéretes képminőséggel, beépített rázkódáscsökkentővel és megfelelő működési sebességgel kombinálva. Legalábbis a három évvel ezelőtti sajtó erről szólt. Azt, hogy mennyire állja meg manapság a helyét, most kiderül!

Kézbe véve

Ami az ergonómiát, kezelést illet, a tükör nélküli gépekkel kapcsolatos averzióim fokozatosan múlnak el többek között olyan fényképezőgépeknek köszönhetően, mint az Olympus ezen darabja is. Képekről nézve a masinát kissé csalóka a látvány. Az jutott eszembe, hogy körülményes lesz vele a fotóznom, de igazán kellemesen csalódtam! Jó fogású markolat, kézreálló méret jellemzi a klasszikus külsejű gépet. A kezelést biztosító gombok, tárcsák pozíciója egészen könnyen megtanulható, nincs idegesítően rossz logika szerint működő pontja. A kereső és a kijelző közt könnyen válthatok egy dedikált gomb segítségével – ez nekem nagyon tetszett. Ráadásul a kijelző kihajtható és érintésérzékeny, ami megint csak elnyerte a tetszésem!
Mivel nem csak a stúdióban való fotózáshoz tervezték az E-M1-et, ezért ha éppen esős vagy havas időben jut eszünkbe egy hegyi kirándulás az Alpokban, akkor sem kell lemondanunk a fotózás öröméről, mivel cseppállóra tervezte a nagy múltú japán cég. De a Szaharába is bátran magunkkal vihetjük, ugyanis nem csak cseppálló a kialakítása, hanem porálló is!

IMG_6718

Gyors kezelés szempontjából elnyerte a tetszésem, hogy a rekeszértéket és az exponálás idejét két külön gombbal tudom kiválasztani, amik szerencsére egymás mellett helyezkednek el. Arra is módunk van, hogy a kis kar elfordításával módosítsunk az említett tárcsák funkcióin, amik ezután az ISO-ért és fehéregyensúly beállításáért lesznek felelősek.
De az Olympus gondolt arra is, hogy ne csak dedikált gombok legyenek az E-1M-en, hanem olyanok is, amit a felhasználó testre szabhat. Ilyenből kettőt kapott a tesztalanyom (Fn1, Fn2). Azt azért még érdemes megjegyeznem, hogy szinte minden gombot áttudunk programozni, amivel még jobban testre tudjuk szabni készülékünket!

IMG_6706

Rögzített gombok segítségével válthatok a sorozatlövési és az autofókusz módozatok közt is, vagy éppen HDR-ezhetünk is.

IMG_6707

Szóval a lényeg: tényleg nem volt problémás kezelni a fényképezőgépet. Nem csak mert kézre állt a váz, hanem azért is mert logikusan pozicionálták be a tárcsákat, gombokat.

A készülék egy SD kártyát tud magába fogadni, emellett mikrofont is (3,5 mm-es mini sztereó csatlakozó), HDMI-t és univerzális csatlakozót is összekapcsolhatunk vele. Sajnos fülhallgató bemenete nincs, azonban vaku szinkronkábelt csatlakoztathatunk hozzá.
Ha már a vakut említettem akkor az némi kis csalódás lehet a potenciális vásárlónak, hogy nincs beépített vaku benne. Mondjuk én például kifejezetten utálom, értelmetlennek találom a beépített vakut. Ráadásul azért ez egy komolyabb, magasabb kategóriás fényképezőgép, ezért nem is kell nagyon csodálkozni azon, hogy csak külső villantó eszköz csatlakoztatható hozzá! A megvásárolható alapcsomag azonban tartalmaz egy kisebb vakut egyébként, vagyis nem kell azon gondolkodnunk a vásárlásnál, hogy még milyen plusz költségeket kell bevállalnunk ezért klassz Olympusért!