Meghalt David Gilkey fotóriporter munka közben Afganisztánban

Sajnos ismét bebizonyosodott, hogy nagyon veszélyes munka a fotóriportereké, különösen, ha háborús övezetből tudósítanak. Most vasárnap meghalt az amerikai közszolgálati rádió (NPR) fotós újságírója David Gilkey, mikor Afganisztán déli részén a tálib harcosok kilőtték azt a katonai konvojban haladó Hummert, amivel sofőre és tolmácsa is közlekedett – írja a BBC.

David Gilkey a National Public Radio (NPR) fotósaként több nemzetközi és amerikai díjat nyert el munkásságával, 2001 szeptember 11-e után életét annak szentelte, hogy a Föld különböző válsággócait keresi fel, például 2009-ben Gilkey tudósított Izrael és a Hamász közti konfliktusról Gázából. A következő évben pedig számos alkalommal látogatott el Haiti szigetére, hogy az akkori pusztító földrengésről számoljon be, de dokumentálta az apartheid nyomait Dél-Afrikában, az éhínség sújtotta Szomáliába is ellátogatott és a törzsi háborúk miatt megosztott ruandai borzalmakról is tudósította a világot.

“A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű független amerikai szervezet szerint Afganisztánban 1992 óta legalább 27 újságíró vesztette életét. Idén januárban az egyik legnagyobb afgán tévé hét dolgozója halt meg egy kabuli öngyilkos merényletben” – jegyzi meg a 24.hu.

Munkásságáról az NPR itt közölt egy összeállítást.

Forrás: BBC, 24.hu, címlapkép: kplr11.com