Ennyi volt! Vége a Lytro fényképezőgépeinek!

A Lytro vezérigazgatója Jason Rosenthal blogbejegyzésében megerősítette, hogy kivonulnak a fogyasztói képalkotói piacról, mivel túl kockázatos ez az iparág, ráadásul, nagyon megrögződtek a felhasználói szokások és az okostelefonok térnyerésével is átalakul a piac. A továbbiakban csak a filmes virtuális valóság előállításával kívánnak foglalkozni.

lytro

Már megjelenésekor is kétséges volt a siker, hiszen olyan különleges technológiával dolgozott az első kamerájuk is, amely távol állt a hétköznapi felhasználóktól. Túl kicsi volt a felbontása, a képeket csak speciális eszköz segítségével lehetett megtekinteni, ez alapvetően a 2014 tavaszán bevezetett Illum típussal sem változott.

lytro2

Light Field (fény-tér) kamerája révén olyan nem mindennapi képeket alkothatunk, ahol nem kell aggódnunk az élességállítással, mert azt a kép megtekintése után is szabadon módosítgathatjuk, ezt egy innovatív fejlesztéssel érték el, mégpedig úgy, hogy szenzora elé egy olyan szűrőt helyeztek, amely apró kis lencsékből áll, és ezek az apró kis lencsék továbbítják a fényt az érzékelő különböző pontjaira – persze, ez egy vázlatos leírás, a folyamat ennél azért sokkal bonyolultabb. A lényeg az az, hogy egy statikus képsík helyett egy 3D-s teret rögzít, ahol az élességállítás mellett a kép dőlésszögén is módosíthatunk egy kicsit.

lytro3

Mindenesetre azért tényleg kár az egészért, már csak azért is, mert legutóbbi fényképezőgépük objektíve igencsak jó paraméterekkel rendelkezett. Például a teljes tartományban f/2 fényértékű volt, amely 35 mm-es filmre számolva 30-250 mm közti gyújtótávolsággal bírt, ehhez már 1”-es szenzort társítottak. Ára azonban eléggé borsos, 1299 dollár, így tényleg nem csoda, hogy nem tudott betörni a piacra.

Az általa készült képeket így lehet megtekinteni:

(via Dpreview)