Évről-évre csökken a hazai fényképezőgép-kereskedelem forgalma

A múltkor ígértem, hogy igyekszem utánajárni, hogy milyen módon változott meg a hazai fotótechnikai piac az elmúlt években. Az a grafikon adta az apropót a témafelvetésre, amiről bővebben itt írtam és a lényege az volt, hogy sajnos brutálisan visszaestek az eladások világviszonylatban, és szinte mindenki okostelefonnal fényképez már.

A trend idehaza sem rózsásabb, ugyanis fokozatosan csökken a forgalom éves szinten (ez az adat csak a fényképezőgépek eladási forgalmát tartalmazza, a kiegészítőtermékeket, így az objektíveket, állványokat stb. nem). A GfK adatai szerint 2014-ben 17,4 %-os visszaeséssel a 2013-as évhez képes mindössze csak 9 milliárd 988 milliós forgalmat ért el a szektor. A 2015-ös esztendőben megint csak tovább apadtak az eladások és 6,7%-os forgalomcsökkenéssel mindössze 9 milliárd 253 milliós forgalmat értek el a hazai fényképezőgép eladások. A tavalyi évben már 8 milliárd 448 milliósra esett az összbevétel országos szinten a GfK elemzései szerint. Ez 9,1%-os mínuszt jelent.

Az okostelefonokat is tartalmazó telekommunikációs piac viszont 8,1%-kal bővült 2015-höz képest, így 212 milliárd 964 milliós forgalmával kiemelkedik a tartós fogyasztási cikkek, műszaki cikkek eladási adatai közül. 

Összességében kijelenthető, hogy Magyarországon is érvényesül a nemzetközi trend és ennek jegyében a beépített objektíves kompaktok szinte teljes egészében kiszorulnak a piacról. 

Bécs Lajos, a GfK szakági kutatója érdeklődésemre elmondta, hogy:

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A tavalyi távol-keleti katasztrófa is érzékenyen érintette a piacot és sok gyártó a részegység hiány miatt kénytelen volt árat emelni ez sem segítette a piacot. A MILC kategória sem tudott eddig áttörést hozni a DSLR pedig úgy tűnik kicsit stagnál, megvannak az eladások de számottevő növekedések sajnos nincsenek. MILC vs DSLR témában a gyártók véleménye megoszlik, az  viszont biztosnak látszik, hogy van egy vásárlóréteg aki már a könnyű hordozhatóság javára lemondott a DSLR-ről.[/perfectpullquote]

A GfK sajtóközleményéből pedig az derül ki 2016-ra vonatkozólag, hogy:

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A piac a drágább készülékek felé tolódott el, ami a piaci átlagár növekedéséhez vezetett. Ugyanakkor a piac nagy részét kitevő fix lencsés kompakt gépek háttérbe szorulása tovább folytatódott.[/perfectpullquote]