Fotókiállítással tisztelegnek Václav Havel egykori cseh elnökről, íróról

Fotókiállítás nyílt Václav Havel cseh köztársasági elnökről és világhírű íróról a Budavári Városháza aulájában.

Budapest, 2017. március 3.
Alan Pajer fotográfus, Václav Havel barátja a néhai cseh köztársasági elnökről és íróról készített képeiből rendezett fotókiállításának megnyitóján a Budavári Városháza aulájában 2017. március 3-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Alan Pajer fotógyűjteménye a cseh köztársasági elnökhöz fűződő barátságának és személyes benyomásainak lenyomata. A vándorkiállítás idén Európa számos nagyvárosát bejárja, Prága és Pozsony után látható most Budapesten.
Václav Havel (1936-2011) Csehszlovákia rendszerváltásának szimbóluma. A fiatal cseh író 1968-ban szót emelt hazája megszállása ellen, majd egyik megfogalmazója és aláírója volt az emberi jogok megsértése miatt tiltakozó Charta ’77 politikai nyilatkozatnak, amiért ötévi börtönbüntetést kapott.
A politikus Csehszlovákia utolsó, és egyben Csehország első köztársasági elnöke is volt, a Visegrádi négyek egyik alapítója. Tavaly lett volna 80 éves, ebből az alkalomból Prága I. kerülete készített vándorkiállítást Alan Pajer fotográfus, Václav Havel közeli barátjának különleges atmoszférájú képeiből – olvasható a közleményben.
A válogatott anyag kordokumentum is egyben, amely bemutatja az 1989-es “bársonyos forradalom” idején a prágai Vencel téri tüntetést, Csehszlovákia megválasztott elnökének első munkanapját vagy a rendszerváltás utáni első külföldi vendég, George Bush prágai látogatását is.
A fényképek nem csupán neves külföldi politikusokkal – köztük Lech Walesával, a Clinton házaspárral, a cseh származású amerikai külügyminiszterrel, Madeleine Albrighttal, Mihail Gorbacsovval, Margaret Thatcherrel és Helmuth Kohllal – történt találkozásokat rögzítik, hanem az érzelmeket és ösztönös reakciókat is, amelyek Havel elnök arcán tükröződnek.

Budapest, 2017. március 3.
Érdeklődők Alan Pajer fotográfus fotókiállításának megnyitóján a Budavári Városháza aulájában 2017. március 3-án. Alan Pajer fotógyűjteménye a néhai cseh köztársasági elnökhöz és íróhoz, Václav Havelhez fűződő barátságának és személyes benyomásainak lenyomata.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A diplomáciai megbeszéléseken túl Alan Pajer számos olyan pillanatot is megörökített, ahol a cseh elnök a megszokottnál lazábban beszélgetett ismert művészekkel, például a Rolling Stones együttes tagjaival vagy Stevie Wonderrel. Néhány fotón magánemberként, igazi prágai polgárként is láthatja a közönség Václav Havelt.
A tárlatot péntek este Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, Oldrich Lomecky, Prága első kerületének polgármestere és Alan Pajer fotográfus közösen nyitották meg. A Magyarországon első ízben bemutatott felvételeket április 9-ig ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők – olvasható a közleményben.

MTI