Hatalmas bajban a fényképezőgép gyártók?

A MirrorlessRumors hívja fel a figyelmet egy statisztikára, amit a fényképezőgép gyártók szövetsége, a CIPA aktuális adatai alapján öntött grafikonokba a Statista.com, és ebben az új fényképezőgépek éves eladási szintjét jeleníti meg világviszonylatban. A számok, a tendenciák elkeserítőek!

Az adatokból sajnos egyre jobban kitűnik az a trend, hogy meglehetős lejtmenet van az értékesítésben. Volumenét tekintve a kompakt gépek (kamera és az optika egybeépítve) értékesítése zuhant be radikálisan, míg a cserélhető objektíves fényképezőgépek (tükrösek és a tükör nélküliek) iránti kereslet 2010 óta ennél csak kisebb mértékben csökkent. A trend idén is folytatódik, ezt mutatja a CIPA legfrissebb táblázata is.

Infographic: Are Smartphones Killing Digital Cameras? | Statista

A helyzet vélhetően tovább fog romlani, különösen a kompakt gépek eladását tekintve, hiszen az okostelefonok gyakorlatilag megölik azt a szegmenst. Valószínűleg a profibb felhasználók, szenvedélyes fotósok lelkesedése annyira nem csappan meg, hogy a cserélhető objektíves gépek piaca is így beszűküljön, de ez vajmi kevés vigasz lehet a cégeknek, hiszen így is csökken éves árbevételük. A MirrorlessRumors is megemlíti a Samsungot, aki tavaly kilépett a fotós piacról, a kérdés az az, hogy ki lesz a következő, aki kénytelen lehúzni a rolót!