Miért nem éles a háttér, mikor az iPhone-ommal fotózva az lenne?

Nem a világmegváltás szülte az alábbi kis szösszenetet és még nem is csak az, hogy valami szuper tippet adjak, amit csak nagyon kevesen ismernek, sokkal inkább az, hogy én magam is szerettem volna megérteni a sok laikus fotóalanyom által feltett kérdés indítékát.

Bizony-bizony, sok viccet és kellemetlen bosszankodást szül az alábbi, nagyon is valós történet a fotósok körében (többször körbe is járta netet, hogy mivel lehet kiakasztani egy fényképészt):

Amikor portrézom és megmutatom alanyomnak a kész képet, szép háttérelmosással, akkor sokaktól jön a kérdés: “Nem tudod ‘vissza Photoshop-olni’ a hátteret, hogy ne legyen ilyen életlen?” Mire jön a klisé válasz tőlem: “Ez nem Photoshop, hanem ilyen a fotó a valóságban.” (Persze én lökött, külön, ilyen célra olyan objektívet vásárolok drágán, ami nagy fényerejű, így a háttérelmosása is parádés full-frame-es vagy legalább APS-C-s vázon.) Nem egyszer erre meg ilyen reakciók születtek: “De, akkor kiélesíteni nem tudod?” vagy “Húh, de nekem ez így nem tetszik! Akkor, hogy van az, hogy az iPhone-om tud éles hátteret készíteni, a te drága felszerelésed meg nem?”  – szól a rámutató kérdőre vonás.

Ez utóbbi esetben próbálok nagyon higgadt maradni, még ha nehéz is és korrekt módon, közérthetően elmagyarázni azt, hogy bizony az iPhone (vagy bármilyen más csodatelefon) képérzékelője sokszorta kisebb, mint az én gépemé, ami azt vonja maga után, hogy ezzel egyenes arányban a képek mélységélessége is jóval kisebb lesz. Ez nem “hiba” vagy az én tapasztalatlanságom, bénaságom eredménye, hanem egy egyszerű, optikai, fizikai jelenség.
Mivel az utóbbi időben ismét sokszor megkérdezték tőlem, hogy miért nem éles a háttér, így gondoltam, egy kis szemléltetést is készítek magamnak, hogy megértsem a reakciójukat, ugyanis alig szoktam telefonnal fényképezni:

Baromira látszik minden a háttérben… Érthető ugye a kérdés, hiszen nap mint nap ilyen képeket készít, ezeket látja a Facebookon, Instagramon másoktól!

CW7I0392
Full frame-es géppel lőve, egy nem is akármilyen objektívvel. Egy régi, szovjet, Helios-44-2/58 mm-essel fotózva f/2-es rekeszen, csak, hogy még különösebb legyen az összevetésem! 🙂

Így nekem is érthető, hogy miért indulnak ki alapból abból a feltételezésből, hogy a háttér tutira éles lesz, hiszen telefonnal tényleg nincs semmi mélységélességi tartomány.
Mivel brutál szinten elterjedt a telefonos fotózás, szelfizgetés ezért magamnak is tanácsolom, hogy alanyaimmal – ezek szerint – érdemes tisztázni már a fotózás előtt, hogy bizony a háttérelmosás miatt a mögötte lévő tárgyak, emberek kivehetetlenek lesznek. (Pedig a szüleink idejében készült filmes, tükörreflexes fényképezőgépekkel is ilyen mélységélességet lehetett elérni.)
Szóval, a telefonos fotózás valahogy nagyon eltorzította fényképezésnek ezt a szeletét is, sok más mellett…  Persze, ha ragaszkodik hozzá, hogy márpedig éles legyen a háttér (mivel ilyen is volt már pályafutásom alatt) akkor jól leszűkítem a rekeszt és hadd látszódjék minden, ha már így kérte! 🙂