Hivatalos premier: Canon EOS M5

Ez a hír pont olyan lesz, mint az a karácsonyi ajándék, amit már jó előre kikutattunk! Nem lesz sok meglepetésereje, hiszen számos pletykaoldal – köztük a mi honlapunk is – már jóval a mostani hivatalos bemutató előtt képeket, részletes specifikációkat közölt az M3-as Canon utódjáról az M5-ről. Most nézzük csak, hogy mit kell tudnunk – immáron hivatalosan is – róla!

 

24,2 megapixeles APS-C CMOS képérzékelő szenzor dolgozik az EOS M5-ben, és ez az első olyan EOS modell, amelyben már a DIGIC 7-es képfeldolgozó processzor található. Mind videózás, mind fotózás közben nagy segítség a már más Canon típusokból is megismert Dual Pixel CMOS AF technológia, ami hasonló technológiákon alapul, mint a tükörreflexes EOS 80D modellé.
Mivel az új, 24,2 megapixeles képérzékelő szenzor felületén mikroméretű lencsék találhatók, amelyek a beeső fényt hatékonyabban gyűjtik össze a lapka szélein is, ezáltal M5-tel még ellenfényben is nagyon jó képeket lehet készíteni – húzza alá a Canon közleménye.
Az új MILC fényképezőgép akár 25 600-as ISO-értékkel is képes fotózni és a szokásosnál kevesebb képzaj tapasztalható a mikrolencsés kivitelnek köszönhetően – ígérik sajtóközleményükben. További kecsegtető tulajdonság, hogy az M5 sorozatfelvételi képességei is kiemelkedőek: folyamatos AF mellett másodpercenként 7, rögzített autofókusz mellett másodpercenként 9 képet tud rögzíteni.
Sajnos 4K-s videókat nem lehet vele készíteni, “mindössze” Full-HD felbontású videót, 60 képkocka/másodperces rátával tud rögzíteni. Igazi újdonság a Canon világában, hogy a felvételek rázkódásmentességéről ötirányú optikai képstabilizátora gondoskodik akkor is, ha stabilizátor nélküli objektívet csatolnak a géphez. A stabilizátor hatékonysága Dynamic IS technológiát használó optika használatával tovább növelhető – nyomatékosítják.
Az elektronikus kereső valósághűbb látványt nyújt és a szokásosnál nagyobb, 120 képkocka/másodperces képfrissítés támogatja, LCD-kijelzője pedig érintésérzékeny és innen a fókuszpont kiválasztása is vezérelhető kézzel.
A wifi mellett az EOS M5 az NFC és Bluetooth szabványokat is támogatja, így csatlakoztatható még vezeték nélkül is okoseszközökhöz. A mobiltelefon vagy tablet képernyőjén meg lehet segítségével nézni a fényképezőgép memóriájában lévő fotókat, és át is lehet másolni ezeket akár anélkül is, hogy ehhez a fényképezőgépet elő kellene venni a táskából.

A Canon az M5 mellett az új géppel kompatibilis EF-M 18-150 mm f/3.5-6.3 IS STM típusjelzésű zoomobjektívjét is bemutatta, amelyet pont a MILC-ekhez terveztek.
A stabilizátorral felszerelt objektív 18 mm-es nagylátószögű állása, illetve 8,3-szoros optikai nagyítása, valamint a beépített képstabilizátor a mindennapi használatra teszi ideálissá, a beépített STM fókuszmotor pedig nagyon halk működést biztosít. További kényelmi paraméter, hogy mindösszesen csak 300 grammos.

Szemléltető képek, az EOS M5-tel készítve

Az oldalsó nyilakkal a további képek is megtekinthetők, kattintással kinagyíthatók a Flickr segítségével!

Canon EOS M5