Hivatalosan is itt az új objektívmárka első terméke: Irix 15mm f/2.4

Hivatalosan is itt a svájci és dél-koreai koprodukcióban készülő új objektívmárka az Irix első optikája a f/2,4-es fényerejű 15 mm-es, fullframe-es gépekre fejlesztett nagylátószögű lencse.

Időközben hazánkban is elérhetővé vált az optika, az AdvesPhoto jóvoltából. A kínálatuk itt tekinthető meg!

Irix_Blackstone_Front

A gyártó ígéretei szerint ötvözi a klasszikus fényképezés elemeit, mint például a manuális fókuszálást és a modernitást is: a lencséin a neutrínó bevonattal, mely a kromatikus aberrációt, szellemképességet, becsillanásokat hivatott csökkenteni – ebből fakadón akár 50 megapixelnél nagyobb felbontású képérzékelővel rendelkező fényképezőgépre is bátran ráhelyezhető.

Irix_15mm_optical_construction_black

A komplex optikai rendszere 15 tagból áll 11 csoportban, három lencsetag magas törésmutatóval rendelkezik (csökkenti a térgörbületet, a szférikus torzítást, könnyebb és vékonyabb is) két másik lencsetag pedig extra-alacsony szórású üvegből készült (színeltérés minimálisra csökkentése a feladata, helyesebb színvisszaadású) emellett két aszférikus tagot is tartalmaz (aszférikus lencsetagok megszüntetik a különféle torzításokat még a legszélesebb rekesz használata esetén is).

Irix_Weather_Sealing

Ami nagy öröm lehet a modern technika mellett, hogy kifejezetten időjárásálló, így fagynak, esőnek, hőségnek is ellenáll az objektív, hiszen magnézium ötvözet házat kapott.

Irix_Blackstone_Durable_Magnesium-alloy_Housing

Az optikára nem csak előre tehetünk szűrőt, hanem hátra is, mégpedig zselatin szűrőt.

Irix_front_filter_thread_95mm2

Irix_15mm_Gelatin_Filter_Slot2

Az Irix kétfajta változatban kínálja az objektívet: Blackstone és Firefly. Eltérés köztük a külső kialakításban van. Ezzel az a célja a gyártónak, hogy közelebb kerüljön a felhasználói igényekhez.

Irix_Blackstone_2
Blackstone
Irix_Firefly_2
Firefly

Jelenleg csak Nikon, Canon és Pentax típusokra érhető el az Irix 15mm f/2.4.

Gyújtótávolság: 15mm
Látószög: 110⁰ (diagonal)
Közelpont: 28 cm – ∞
Fókuszálás: manuális
Blende: f/2.4 – f/22
Méret: (magasság x hosszúság) 114 x 100 mm
Súly: (Firefly) Canon 608 g
Nikon 581 g (1.28 lbs)
Blackstone Canon 685 g (1.51 lbs)
Nikon 653 g (1.44 lbs)