Ez tényleg gáz! Jó nagy Photoshop bakiba keveredett az MTI!

A mai napon közreadta az MTI a franciaországi foci EB-re készülő hazai válogatott tagjainak hivatalos, a Távirati Iroda által készített fotóit. Az eredmény pedig igazán méltatlan lett az MTI-hez, a válogatotthoz és a fotóshoz, Illyés Tiborhoz is, aki több mint 2 évtizede dolgozik az MTI kötelékében, ez idő alatt pedig számos díjat nyert a sajtófotó pályázatokon.

Nagy Ádám füle kilyukad! Fotó: Illyés Tibor
Nagy Ádám füle kilyukad! Fotó: Illyés Tibor
Bese Barnabás fényképén jobb alul látszik, hogy alaposan beletaknyoltak a szürke háttérbe. Fotó: Illyés Tibor
Bese Barnabás fényképén jobb alul látszik, hogy alaposan beletaknyoltak a szürke háttérbe.
Fotó: Illyés Tibor
Korhut Mihály szemei tökre beszürkültek a Photoshop bénázásnak köszönhetően! Fotó: Illyés Tibor MTI
Korhut Mihály szemei tökre beszürkültek a Photoshop bénázásnak köszönhetően! Fotó: Illyés Tibor MTI

Jól látszik sajnos a fényképek utómunkázásán, hogy igazi taknyolás eredményei: aura a fejek körül, valahol pedig elszürkült szemek, kilyukadt fülcimpák láthatók. Nem is beszélve az eltérő színhőmérsékletű és expójú fejekről és a hozzájuk tartozó alsóbb testrészekről. Egy ilyen gányolás egy hétvégi Photoshop iskola vizsgáján is lazán elbukna, ezért érthetetlen, hogy miként kerülhetett ki mégis az MTI adatbázisába. Valószínűleg az volt a Távirati Iroda koncepciója, hogy egységes, szürke háttérrel látja el Illyés Tibor képeit, de vagy túlságosan is sietnie kellett a kezdő grafikusnak, vagy éppen a gyakorlatát tölti az MTI-nél, mert ilyet profi nem csinál.
Bízom abban, hogy a kiváló fotográfusokat alkalmazó MTI-nél nem lesz ez a későbbiekben gyakorlat, már csak azért sem, mivel ezeknek valódi sajtófotóknak kellene lenniük, nem pedig “művészképeknek”, így belenyúlni is vétek. Kivenni, klónozni, elfedni részleteket nagyon nem ildomos sajtófotók esetén!