Látványos fotón a Hold előtt elvonuló ISS

28 000 km/h sebességgel a Hold előtt: egy Sony α7s fényképezőgéppel filmezték az égitest előtt elhaladó Nemzetközi Űrállomást.

Fotó: Thierry Legault

2017. február 4-én Thierry Legault hobbi csillagász egy Sony α7s fényképezőgéppel filmezte le a Nemzetközi Űrállomás (International Space Station, ISS) útját, ahogy végighaladt az első negyed fázisban lévő hold közepén. 

Legault az eseményt a dél-franciaországi Rouen közelében kapta lencsevégre, amely a francia asztronauta és jelenlegi űrállomás-lakó Thomas Pesquet szülővárosa. A gyönyörű felbontású videón közelről látszódnak a Holdon lévő hatalmas kráterek és érdekes hegyvonulatok:

A fő moduljairól és nagy napelemeiről maga az űrállomás is egyértelműen beazonosítható a lassított felvételeken – miközben ne felejtsük el, hogy egy mintegy 28.000 km/h sebességgel keringő tárgyról van szó.

A Sony α7s kamerája egyébként a maga 12,2 megapixelével is kellően nagy felbontást biztosít, különösen gyenge fényviszonyok melletti fotózás során. Nem véletlen, hogy az ultramagas ISO érzékenységükkel, minimális zaj és 4K képminőségükkel (3840 x 2160 pixel), a Sony α7s / α7s II fényképezőgépeket még a csillagászati fotózásra is bevetik a fotográfusok. (Arról nem szólt a mostani Sony sajtóközlemény, hogy milyen objektívvel párosította a fényképezőgépét.)

Honlapján is érdemes felkeresni, ahol még sok más látványos kép is látható!

Sony.hu