Made in USSR: szovjet tükörobjektív

Lehet-e olcsón brutális gyújtótávolságú objektívet vásárolni? Kompromisszumokkal lehetséges. Mégpedig az igazi fotótechnikai “csemegét” a tükörobjektívet – mely nem csak ínyenceknek készült. Most a régi szovjet ipar remekét a kacifántos nevű Maksutov (MC) 3M-5CA 500mm F/8-at vizsgáljuk meg.

IMG_9280

Először is érdemes tisztáznunk, hogy mi az a tükörobjektív!

tukorobjektiv

Felépítése: rövid és nagyon könnyű a hasonló gyújtótávolságú, de hagyományos szerkezetű társaihoz képest. Igazán egyszerű a szerkezete, hiszen egy homorú lencsén át hatol a fény be az objektívbe, amely a domború főtükörre vetül, az pedig a frontlencsén, középen elhelyezkedő segédtükörre ér vissza, onnan a fény a korrekciós lencsére érkezik, ezt követően pedig a fényképezőgépünkbe ér be.

A szovjet időkben nem foglalkoztak a marketinggel, hiszen mindent az állam biztosított: gyárat, piacot és mivel az összes vállalat állami tulajdon volt, így a dolgozók fizetését is. Nem is kellett hát túlgondolni a nevet, így egyszerűen Maksutov (MC) 3M-5CA 500mm F/8-nak nevezték el a tükörobjektívet. Különben is: A Makszutov név amúgy is nagyon jól csengett!

Honnan a név?

Dimitrij Makszutov (1896-1964) vezetéknevéből ered. Híres, nemzetközileg is széles körben elismert szovjet optikus, amatőr csillagász, akinek nevéhez a csillagászok körében közkedvelt távcsövek tartoznak. Az általa tökéletesített tükrös rendszeren alapul a most vizsgálandó objektív is.

(Csak érdekességként jegyezzük meg: Makszutov nagyapja – Dmitrij Petrovics Makszutov – volt Alaszka utolsó orosz kormányzója, mielőtt az amerikaiak megvásárolták Oroszországtól 1867-ben.)

IMG_9285
Kérdés-felelek

Miként szerezhetem be?

Használtan lehet csak megvásárolni internetes apróhirdetési oldalakon. Az ára olyan 20-25 000 ft környékén van.

Hogy működik ez egy mai tükörreflexes masinán?

Ahhoz, hogy egy mai tükörreflexes fényképezőre rátudjuk tenni, mindössze csak egy M42-es átalakítógyűrűre van szükségünk, amelyet pár ezer forintért szinte bármelyik fotócikk kereskedésben beszerezhetünk.

Milyen méretei vannak?

Masszív fémházban helyezkednek el a tükrök, de súlya még így is elenyésző, hossza igencsak csekély az 500mm-hez képest.

F/8 a legkisebb rekesz?

Szerkezetéből fakadóan fix fényerővel rendelkezik, amely nem változtatható, így végig f/8-as értékkel tudunk fotózni, ami megköveteli a jó ISO feldolgozást a fényképezőgéptől és a statív használatát is. Én nappali fényviszonyok mellett is állvánnyal fotózom vele, hiszen egy ilyen brutális gyújtótávolságnál óhatatlanul bemozdul a gép, főleg ha aps-c szenzoros masinára rakjuk rá.

Az élmény

Én is egy internetes apróhirdetéses oldalról rendeltem meg, de előtte alaposan körülnéztem a piacon és ezt a szovjet optikát találtam a legjobb vételnek.

Amint megérkezett a csomag, izgatottan bontottam ki, hiszen tudtam: különleges darabról van szó. Már rögtön a kicsomagolásnál kis időutazásban volt részem, ugyanis egy valódi bőrből készült tokban volt az objektív és az a jellegzetes bőrszag sem maradt el, amely a múltrendszer műszakicikkek védőtokjának bőrtermékeit jellemezte.

IMG_9304

 

Használat közben erősödik meg az érzés, hogy ezt a fantasztikus tükörobjektívet türelmes embereknek építették, hiszen kézből csak nagyon nehezen lehet kitartani bemozdulásmentesen. A statív mellett érdemes aps-c szenzoros vázon az előnézeti monitor képét is használni, felnagyítva azt, hogy még pontosabban tudjuk az élességet beállítani.

Az tény, hogy nem egy sportfotózásra készült optika ez, de az élességi tartományon belül minden éles lesz.

tukorobjektiv9
tukorobjektiv7
tukorobjektiv8

A tükörobjektívek sajátossága, hogy szerkezeti jellegükből adódóan a háttérelmosás (bokeh) nem egyenletes, homogén lesz, hanem egészen varázslatos körök jelennek meg. Művész hajlamú fotósok igazán csodálatos és nagyon egyedi képeket tudnak így vele készíteni. Példaként csak a saját fotómat tudom felhozni:

A parlagon lévő gyermekláncfű is hathat úgy mint ha tündérek kertjében járnánk.
A parlagon lévő gyermekláncfű is hathat úgy mint ha tündérek kertjében járnánk.

Természetesen távolbalátó képessége is bámulatos, és persze egy ilyen felvételhez is kell az állvány, azonban számítanunk kell a levegő torzító hatásával, ami a nyári forróságban még tovább fokozódik.

2, 3km-re a fókuszba állított TV-torony kilátójától készült a fénykép. Az élek elmosódottsága a levegő torzító hatása miatt jelenik meg.
2, 3km-re a fókuszba állított TV-torony kilátójától készült a fénykép. Az élek elmosódottsága a levegő torzító hatása miatt jelenik meg.

Szépen, pontosan kivehetőek a kráterek, részletek.
Szépen, pontosan kivehetőek a kráterek, részletek.

Kinek ajánlható?

Olyan fotósoknak, akik imádják a technikai különlegességeket, akik élvezik, hogy a fénykép megalkotásához alapos technikai ismereteket szükségeltetnek, akik tudják, hogy egy régi fejlesztésű objektív is hozhatja a XXI. század által elvárt technikai színvonalat biztos kezek közt, és mindenképpen olyanoknak, akik különleges, egyedi fotókat szeretnek alkotni.