Még a sufni tuningnál is gázabb megoldás tükörobjektív-szerű bokeh-ra

Bizonyára mindenki ismeri a tükörobjektíveket, egy orosz típus van is a birtokomban. A lényeg, hogy nagyon érdekes, gyűrű-szerű bokeh-t rajzol ki, technikai felépítéséből fakadóan. Manapság már egyre inkább csak kuriózum, szinte csak a Samyang kínál újonnan megvásárolható típust, ami persze nem tartalmaz semmiféle autofókuszt.
Akinek pedig ingerenciája támad arra, hogy ilyen bokeh-eket alkosson, de nem akar beruházni még tízezreket sem, nekik mondom, hogy van egy piszok egyszerű megoldás! Tök véletlenül jöttem rá!

Alapvetően ilyen szép bokeh-t rajzol ki

Éppen konyhabútort készítettünk, miközben pakolásztam az objektíveimet. Kezembe került a tükörobjektív is, hát meg is tisztogattam, miközben észrevettem, hogy a bútorasztalos otthagyott egy csomag öntapadó csavarfej eltakaró kis korongot. Rögtön eszembe jutott, hogy bizony ezt könnyen rá lehet tenni egy teleobjektív frontlencséjére! Ki is próbáltam, az eredmény engem is meglepett, hiszen egészen megközelítette a tükörobjektív által alkotott bokeh-t! Mivel öntapadós, vastag anyagú matricáról van szó, így az eltávolítása sem volt probléma, utána semmi nyom nem maradt az objektíven, nem ragadt rá, vagy nem marta le a ragasztóanyag a bevonatot.

Mutatom, hogy milyen eredményeket produkált:

img_6882

img_6890

img_6891

img_6897

10985365_873808975991099_1058228372572569997_n

A valóságban pedig így néz ki a kis korong az optikára ragasztva:

img_00381

Ráhelyezve (bátortalanabbak UV-szűrőre ragasztva is kipróbálhatják) az autofókusz képesség azért csökken, nem minden esetben kapja el jól az élességet. Igaz, L-es objektívvel nem próbáltam ki, csak ezzel – a képen is látható – 55-250 mm-es kis alapobjektívvel.

Azért arra felhívom a kísérletező kedvű olvasók figyelmét, hogy mielőtt kipróbálnák, ragasszák egy semleges üvegfelületre a kis korongot, így meggyőződhetnek arról, hogy tényleg gond nélkül eltávolítható használat után! Javasolt kisebb méretű matricát választani, mert a nagyobb átmérőjűvel az autofókusz tejesen elveszhet, vagy egy fekete paca lesz csak a képeken. Továbbá: a gyújtótávolság legyen legalább 200 mm, mert csak így érvényesülhet kellően a hatás!

Az itt bemutatott eljárást csak érdekességnek, információközlőnek szánom. Mint ahogyan a címben is fogalmaztam 🙂 , ez azért egy eléggé sufni tuning-szerű eljárás, amit érdemes körültekintéssel kipróbálni!