Még vagányabb lett az OM-D E-M1

A nálunk is járt Olympus utódát köszönthettük a Photokina szakkiállításon olyan mesebeli funkciókkal, amit csak a profi gépek tudnak. De nincs is mit meglepődnünk, mert az Olympus zászlóshajója igenis profi gép, elég csak elolvasni, hogy milyen kívánatos specifikációkkal bír:

Kategóriájában leggyorsabbként egyedülálló sorozatfelvétel lehetőségeket és ehhez új autofókusz rendszert kínál. Az elképesztő sorozatfelvétel teljesítmény mögött vadonatúj, nagy sebességű, keresztérzékelős, szenzorba integrált, fáziseltoláson alapuló autofókusz rendszer áll, szintén új AF vezérléssel és még gyorsabb kioldó-reakcióidővel. Csendes üzemmódban a folyamatos AF és AE Tracking funkcióval felszerelt OM-D E-M1 Mark II akár 20,4 megapixel felbontású RAW képeket örökíthet meg, kategóriájának legjobbjaként 18 fps sebességgel. AF és AE Lock alkalmazása esetén a felvételi sebesség tovább emelkedik, a lélegzetelállító 60 fps (!!!) magasságba. A Pro Capture felvételi mód az OM-D E-M1 Mark II gépben megszünteti a kioldó késéséből adódó problémákat, mivel az exponáló gomb teljes megnyomása előtt akár 14 sorozatképet tud rögzíteni. Ezt a fotós (és 4K/C4K videofelvétel) magabiztosságot a teljesen új TruePic VIII processzor és a 20 megapixel felbontású Live MOS szenzor (17,4 x 13 mm) teszi lehetővé – együtt az Olympus védjegyének is számító, vázba épített, öttengelyes képstabilizátorral. Az ISO tartomány egy fényértékkel bővült az elődhöz képest, az új szenzor dinamikatartománya pedig minden riválist maga mögé utasít.
A két SD kártyahely mellett UHS-II kompatibilitást, Direct 4:2:2 HDMI kimenetet, jelentősen megnövelt akkumulátor-teljesítményt kapunk.
Új élességállító rendszerének a kulcsa a szenzorba integrált, fáziseltolásos AF rendszere, mely a precizitás, a tracking funkció teljesítménye és a valós idejű vezérlés hármas együtthatására épül. A precizitást a 121 db kereszérzékelős AF mérőpont, valamint az új TruePic VIII AF processzor nagy műveleti sebességű képfeldolgozása biztosítja. A tracking rendszer a speciális fejlesztésű, kifejezetten a mozgó témák követésére szolgáló algoritmusra épül.
A bárhová magunkkal vihető kialakítást tovább finomítja a masszív, cseppálló, porálló és fagyálló kivitel. Kompakt méretei ellenére határozottan tagolt formájával az új OM-D még jobban kézbe fogható, még teleobjektív csatlakoztatása esetén is. A vázon található vezérlőgomboknak megfelelő kezelőszervekkel felvértezett, opcionális akkumulátortartó-markolat kiváló segítség portrékészítéshez, illetve a gép biztos tartásához, bármilyen pozícióban.
Közkívánatra két SD memóriakártya foglalat áll rendelkezésünkre – az egyik ráadásul UHS-II kompatibilis. Többféle felvételi beállítás társul a két kártyához – például az egyik kártyára RAW formátumban, ugyanazon időben a másikra pedig JPG-ben kerül mentésre a felvétel. Az új akkumulátor az elődmodellhez képest közel 40% hosszabb üzemidőt, valamint kétszer gyorsabb (2 óra) töltést biztosít – az akkumulátor töltöttsége pedig százalékos megjelenítéssel követhető a kijelzőn.
A kifinomult képpont-optika és a „double quad-core” képprocesszor által a dinamikatartomány látványosan kibővült. Az 50 megapixeles High Res Shot funkció messze túlmutat a full-frame gépek tudásán – szól az Olympus közleménye . Az 5-tengelyes képstabilizátor rendszerének új, tovább finomított változata járul hozzá. Az 5-tengelyes mechanizmus kifejezetten az OM-D E-M1 Mark II számára került újratervezésre. Mostani verziójában akár 6,5 fényérték kompenzációra képes 100 mm gyújtótávolság mellett (az M.ZUIKO DIGITAL ED 12-100mm 1:4.0 PRO objektívvel együtt alkalmazva).
Ez a forradalmi képstabilizátor rendszer tökéletesen illik az OM-D E-M1 Mark II videofelvételi képességeihez, melyek ragyogó, „ultra-high-definition” 4K filmek készítését teszik lehetővé 30 fps felvételi sebesség és 102 Mbps bitsűrűség arány. A filmek szerelmesei ugyancsak megtalálják számításukat az OM-D repertoárjával – a 24p felvétel és 237 Mbps bitsűrűség arány által a különleges, nagyképernyős C4K formátumban mentve alkotásaikat – nyomatékosítja a hazai Olympus sajtóközleménye.

Táblázatba szedve itt bogarászható tovább!