Megfordul körülötte a világ: Ricoh Theta SC teszt

2003 tájékán még mindenki valami félkegyelmű csodabogárnak tartott amikor a SonyEricsson T300-as telefonom aljára felcsatoltam a VGA minőségű kamerát és fotózni kezdtem. Nagyon nem volt akkoriban elterjedve a mobilos fotózás. Ma már pedig egyértelmű a fölénye a fényképezőgépekkel szemben. Valahogy ez az érzésem támadt a most tesztelt Ricoh Theta 360°-os látószöget biztosító kamerával is. Ma még nem igazán elterjedt ez a fajta fotózás és videózás, de lehet, hogy 15 év múlva hatalmas nagy sláger lesz! Ahhoz, hogy így legyen, valami ütőset kellett alkotni a fejlesztőknek! Vajon a Ricoh szakembereinek sikerült? A Fotoplus jóvoltából hosszabb ideig tesztelnem ezt a típust, ezért igyekztem minden felmerülő kérdésre választ adni a bemutatóban. 

A kamerán nincs kijelző, sem monitor, csak két hatalmas és kifejezetten sérülékeny frontlencse, ami 180°-os cirkuláris halszemben lát (és ezt varázsolja össze a belső szoftvere 360°-os képpé). Kellemes jelenség amúgy: súlya igazán csekély, mindössze 102 gramm és fogása is jó, szépen lekerekített élei vannak, a két oldalán műanyag, míg szélei fémből készültek és itt találjuk a vezérlőgombokat is. A színvariációk fiatalosak, tehát tükrözi annak a rétegnek az igényeit, akiknek készült. 

Kis szütyő is jár hozzá…

Felmerülhet a Tisztelt Olvasóban a kérdés: ha nincs rajta monitor, akkor, hogyan lehet vele fotózni, videózni? Mindenképpen kell rendelkezzünk egy Androidos, vagy iOS-es operációs rendszerrel rendelkező okostelefonnal, hiszen csak egy, külön a kamera működtetésére alkalmas szoftverrel lehet működtetni távolról. Kézből is lehet exponálni, de akkor kikerülhetetlen, hogy benne legyünk a képben. Az elkészült képanyagot a szoftver segítségével is áttudjuk tölteni, de kábellel is. Viszont ahhoz, hogy élvezni is tudjuk a panorámaképeket, szükség van egy speciális képnézegetőre, amit a Ricoh Theta honlapján érhetünk el, vagy pedig feltöltjük valamilyen közösségi portálra. Erre még vissza fogok térni, mert fontos dolog!

Specifikáció

Értelemszerűen két szenzor is van az eszközben és mindkettő 1/2,3-as méretű. Ez nem túl nagy, de minden telefonban ilyen van, vagy hasonló méretű, szóval ez feltételezi, hogy DSLR képminőséget nem kapunk. Persze nem is ez a célja a gyártónak, hiszen pont azt a réteget célozzák meg, akik szeretik az igényesebb és különlegesebb képalkotást, nem ódzkodnak a haladó technika vívmányaitól és emellett sokat utaznak, kirándulnak. 

Videózni full HD-ban, vagyis 1920 x 1080-as felbontással 30 képkocka/mp-el tud. Ez elegendő kell, hogy legyen a hétköznapokban egy fényképezőgépben, telefonban, de itt már lehet, hogy elkelne a 4K is! A videók formátuma amúgy: MPEG-4 AVC/H.264.

Az objektívek fényereje egészen jó, hiszen F/2-esek és 7 elemből állnak 6 csoportban. Az ISO, 100-tól 1600-ig csavarható fel. 

A kütyüt a telefonokhoz hasonlóan tölthetjük fel, beépített akkumulátora pedig lithiumos.

A belső tárhelye 8GB-os, ez a kép és videóméreteket nézve elegendő.

Működés közben 

Alapvetően nem egy bonyolult eszköz ez a kis kamera, hiszen csak pár gomb van rajta, az egyéb beállításokat pedig a telefonról végezhetjük. Exponálni és ki-be kapcsolni a készüléket, a WI-FI-t üzembe helyezni egyszerűen tudjuk, nem kell hozzá nagy ész. A WI-FI beállításához csak némi figyelmesség kell. A készülék alján kell megtalálnunk a szériaszámot és annak az alsó számsorát kell bepötyögnünk az app-ba! 

 

 

Fényképezni és videózni úgy érdemes, ha a hozzá kapott kis tartószerkezetre csavarjuk rá és távolról, telefonról vezéreljük, mert ha kezünkben fogva exponálunk, akkor benne leszünk a képben bárhogyan is próbálunk elbújni!

A fotók és videók áttöltése külső eszközre történhet WI-FI-s szinkronizálással és adatkábel segítségével is. Alapesetben fényképet a Theta applikációval lehet kényelmesen feltölteni a theta360.com-ra, csak itt az a probléma, hogy nem lehet embedelni a fotót. Így érdemes alternatív képmegosztókkal, mint például a Flickr-el próbálkozni:

R0010017_20170210105400

Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy ha számítógépről akarunk képet felpakolni a Flicker-re vagy éppen a Facebook-ra, akkor ügyeljünk a böngészőnk verziószámára és arra, hogy 32 vagy 64 bites-e! Én úgy jártam, hogy 64 bites Chrome-on nem tudtam feltölteni a képet, mert sima, egyszerű jpg-ként kezelte. Áttérve a 32 bites verzióra már simán, gond nélkül felrakta! 

A Theta applikáció nem túl bonyolult program, így nem okozhat gondot az sem, hogy nem magyar, hanem angol nyelvű. Működés közben, például felvételkészítéskor nálam néha belassult, a fényképek feltöltését remekül végezte, így pár másodperc alatt a Facebook-ra vagy a már említett theta360.com-ra fel lehet tölteni a panorámaképünket. Videót viszont én nem tudtam feltölteni, mert amint megosztottam volna hirtelen leállt az alkalmazás. Ezt két telefonon is kipróbáltam (Andoroid 4-esen és 6-oson is), de egyiken sem működött. Így maradt a madzagos áttöltés. Most érdemes figyelni, mert könnyen el lehet rontani a megtekintést és a feltöltést is! Szóval a számítógépen való megszemlélésre ajánlom a Ricoh Theta asztali alkalmazást, amivel a képeket is meg lehet nézni. Itt lehet beszerezni ingyen. 

Fontos momentum, hogy amikor a videót akarjuk megnézni, akkor feldob egy ilyen kis ablakot:

Nézzük meg, hogy hova is menti a konvertált videót, mert ezt tudjuk csak feltölteni a közösségi médiába, mert ha ezt a lépést kihagyjuk, akkor ilyen videók lesznek:

A konvertált videót feltöltve azonban ilyen lesz a végeredmény:

Mivel a kis kamera alapesetben állóformátumos használatra van optimalizálva, és az applikációs megtekintés is a telefonon ezt erősíti, így elég nagy különbség van a telefonos megszemlélés és a Youtube-os lejátszás közt, ugyanis a 30 másodpercenkénti képkockás, full HD videót csöppet szétkapja ez az álló mód. Látható a felvételen, hogy nem túl erős a képminőség. Ez nem egyedi eset, mert itt is hasonló a probléma:

Mondanám, hogy próbáljuk ki álló formátumban embedelni, de a túl sokat így sem nyerünk és szabjuk egy telefon kijelzőjének méretéhez:

Viszont ha a telefonon nézzük meg, abszolút nem tűnik rossznak a videó minősége! Amikor láttam a fenti felvételeket a számítógépen, illetve a Youtube-on, eléggé meglepődtem, hogy mennyire “szétesik” a minőség. Pont ezért készítettem a telefonommal egy képernyővideót, amit vágatlanul beszúrok ide, hogy látszódjék a nagy különbség! Annyit hozzáteszek, hogy még ennél is jobb telefonon szemlélve a videó minősége. Valószínűleg a képernyővideókészító program is “lehúz” egy cseppet belőle a kimaxolt beállítások dacára.

Tehát valahol a telefonon kívül keresendő a probléma forrása, hiszen észrevehetően csökken a videó minősége. Mintha túlságosan is széthúzná a felvételt és ráadásul még bele is vág!
Természetesen azért továbbra is az álló formátumot javaslom embedelésre, amit úgy lehet megtenni, hogy a másolandó HTML kódban felcseréljük a hosszabbik és a rövidebbik oldal pixelszámát!

A Ricoh Theta SC egyhuzamban 5 perces felvételt tud készíteni, ez akkor lehet érdekes, ha mondjuk egy várost barangolunk be és eközben szeretnénk videózni. Szóval érdemes ezzel az 5 perces korláttal számolni! Annyit azért a közérthetőség érdekében elmondok, hogy ez nem azt jelenti, hogy összesen 5 perc, hanem egyhuzamban 5 perc, vagyis utána folytatható a felvétel!

A képminősége megint csak egy érdekes problémát vet fel, hiszen nem mindegy, hogy hol osztjuk meg! Például a Facebook-on nagyon nem szépen jelenik meg. Nyugodtan kattints a személyes oldalamra, mert beágyazott kóddal a Facebook nem mutatja meg a 360°-os képet.

Ricoh Theta Facebook teszt a Fotoblog.hu oldalhoz #theta360

Közzétette: Sasvári János – 2017. április 11.

Ráadásul telefonos böngészőből sem lehet normálisan megnézni, ugyanis csak egy statikus képet mutat, azt is jó alaposan megvágva! Szóval ne csodálkozzunk azon, ha egy telefonról netező ismerősünk megkérdezi, hogy minek akarsz te egy ilyen értelmetlen fotót mutogatni! 😀 Nem az, csak még a technika nem tart ott, hogy kapásból mindenféle manőver nélkül meg lehessen nézni!

Amúgy a hivatalos theta360.com oldalon így néz ki ez a kép, rákattintva pedig elérhető az eredeti oldal is:

Jól látható, hogy itt azért alapbeállításnál jelen van a halszemeffektus, viszont a Flickr-re feltöltve eltűnik ez a hordósság és kiegyenesednek a vonalak:

R0010027_20170219174954

Teljes eredetijében pedig így néz ki az 5376 x 2688 pixeles, 72 dpi-is fotó:

Esti fényképnél már azért észlelhető a zajosság, de így is sokkal szebb képeket kapunk, mint egy átlagtelefon esetében, mint ahogyan ez látszik is.

Nappali képeknél a nagy dinamikájú napszakok viccelhetik meg a Ricoh Theta-t, hiszen megjelenhet a kiégés a Nap és a világosabb felhők környékén:

R0010015_20170210104912

Ami még előfordul az az úgynevezett kromatikus aberráció. Ez a szó nem egy perverziót takar maga mögött, hanem az objektív azon hibájának a neve, ami azt jelenti, hogy az erősen eltérő fényességű területek találkozásánál megjelenik egy lilás csík.
Mivel brutál nagy a látószög, így azon azért annyira nem kell meglepődni, hogy a kép széleinél lévő objektumok kissé elmosódottnak tűnnek – ez a halszem konvertálásából fakadó torzulás.

Még egy jótanács: nagyon figyeljünk oda, hogy egyenesen rakjuk le az eszközünket, mert pár milliméteres ferdeség ilyen dőlést tud okozni:

R0010018_20170210110034

Az előbb említettem, hogy a nagy dinamikájú területeknél megfigyelhető a kiégés, ezen segíthetne a HDR, de ebben az esetben kell azzal számolnunk, hogy a már említett kromatikus aberráció jelensége felerősödik és azzal is számolni kell, hogy a mozgó alakok szellemekké válnak:

R0010021_20170218112819

A HDR-nél maradva említem meg, hogy ingatlanügynököknek is teljesen jó választás ez a kütyü. Viszont a HDR itt meg egészen furcsa képeket eredményez, ugyanis eltérő ISO-jú területek, foltszerűen váltják egymást, így néhol zajosabb, míg máshol nincs jele sem a zajnak:

R0010035_20170220112055

Akik belső tereket szeretnének fotózgatni, nekik mutatom, hogy nem HDR esetében nincs ez a kellemetlen foltokban megjelenő zajosság:

h

A HDR mellett van lehetőség manuális módba kapcsolva is fotózgatni vele, ami jól jön azoknak a fotósoknak, akiknek a rekesz beállításáról nem csak egy hétvégi nagy sörözés előkészülete jut eszükbe! 🙂

Összefoglalás

Az állványmenetbe illeszthető a tartószerkezete, amin egyébként van egy másik állványmenet.

A panorámakamera ma még kuriózum, noha egyre többen használják, mert például egy utazás alkalmával nagyon különlegesen meg lehet mutatni egy helyszínt (vagy akár egy ingatlan bemutatására is tök jó), sokkal többet mond el, mint egy hagyományos fotó. Persze lehet fényképezőgéppel nagy nehezen összebuherálni 360°-os képet, de azzal annyi a macera, hogy ha valakinek nincs sok ideje ilyenekre, jobb, ha bele sem kezd, mert csak a bosszúság van vele az előkészületektől a fotók összeillesztéséig! Erről az eszközről tudni kell, hogy még vannak gyermekbetegségek, amiken túl kell esni. Ilyenek például az applikáció bizonytalan működése, a megosztás nehézségei, vagy az, hogy nem minden honlap támogatja a szép megjelenítését a képeknek. Ez nem a kis 360°-os kamera hibája, hanem a megjelenítő eszközök még nem 100%-osak. Mindenesetre azért én egy következő verzióba javasolnék nagyobb szenzorokat a nagyobb dinamikatartomány érdekében, RAW, vagyis nyers képek készítésének a lehetőségét és megoldást kellene találni arra a problémára, hogy míg a telefonon szépen megjelenik, addig a számítógépen már eléggé csökken a videók minősége. Javítanék az optika színi hibájának (csúnyán szólva: kromatikus aberráció) eltüntetése érdekében a lencséken. 

A gépecske összeszerelési minőségével elégedett voltam, kellemes színvilág, jó anyagválasztás jellemzi, de a két objektív sérülékeny mivolta óvatos kezelésre ösztönöz! 

Összességét tekintve kissé vegyesek az érzéseim, de ajánlani tudom a felmerült problémák ellenére is, hiszen ha nem neten akarjuk megnézni az elkészült videókat hanem a telefonon, vagy a számítógépen, úgy egészen elfogadható a képminőség. Feltöltésnél pedig érdemes kikisérleteznünk, hogy melyik közösségi portál nyújtja a legjobb megjelenítést a 360°-os videóknak és állóképeknek! 

2017 márciusának eleje tájékán a kamera ára a Fotoplusnál 89 900 ft.