Te is járhatsz így egy fotózás után: internetes mém lett stockfotói által a magyar úr

A 444.hu számolt be egy fotós szempontból is érdekes történetről, konkrétan arról, hogy miként lett egy tisztes, ősz hajú magyar úrból internetes mém, vagyis gyorsan elterjedt, hírnevet szerzett, vicces figura. Ugyanis az őt fényképező fotós valahogy nem vette észre mosolya mögötti fájdalommal teli tekintetét, mint ahogyan azt az internet népe egyből levágta.

smiling-old-man-having-coffee-portrait-looking-happy-33471677

Számos internetes fórum, blog, mikroblog felhasználója szentelt az úrnak külön fejezetet, mivel megbűvölte őket a mosolya mögötti fájdalmas tekintet. Az oroszoknál nagyon népszerű közösségi szájt a VKontakte felhasználónak egy része is létrehozta a maga csoportját, stockfotóit mindenféle vicces Photoshop-trükkel manipulálva, megosztva.

fajdalmas-bacsi

Sokáig nem is tudta senki, hogy ki is valójában a fotókon szereplő férfi, azonban a neten semmi sem maradhat titokban, így ez sem: egy orosz rajongó megtalálta az eredeti személyt, aki természetesen magyar, Arató András a becsületes neve. Próbált ellenállni a megkereséseknek, de olyan nagy számú volt az érdeklődés, hogy végül a nyilvánosság elé állt, és az orosz VKontaktén megmutatta magát.

fajdalmas-bacsi2

A Szily László, 444.hu hírportál újságírója felkereste telefonon a mémmé vált stockfotó-alanyt, aki beszámolt neki arról, hogy a sztori még az iWIW-es időkben kezdődött, mikor egy fotós rátalált az azóta már jobblétre szenderült közösségi oldalon, és arra kérte, hogy dolgozzanak együtt jó pár stockfotó erejéig. Létre is jött a megállapodás, készültek is képek szép számmal, de valamit nem vett észre a fotós, mégpedig azt, hogy ugyan tényleg nagyon megnyerő alanya arca, de tekintetében mégis van valami fájdalommal teli keserűség is. Ezt rögtön felismerte egy mémgyártásra rákattant netező és létrehozott egy topikot egy népszerű, mémekkel foglalkozó fórumon. Innen pedig már csak egy ugrásnyira volt a világhírnév felé Arató úr! 

portrait-senior-having-pizza-16618109

Érdekesség, hogy az amúgy villamosmérnök Arató András többször is szerepelt a hazai média termékeiben, például játszott Vágó István “Mindent, vagy semmit!” játékban, de eredeti szakmájából fakadóan nyilatkozott oknyomozó riportban a miniszterelnök Orbán Viktor vejének,  Tiborcz Istvánnak egykori cége az Elois Zrt.-hez köthető világításkorszerűsítési anomáliák kapcsán is, de az RTL Klub híradójában is látható volt, mint akinek háromszor is elrontotta az adóhivatal az adóbevallását.

A sztori mindenképpen érdekes fotós szempontból is, hiszen itt teljesen más célú lett a képek felhasználása, mint amit remélt Arató úr és a fényképész. Azt ugyan kikötötte, hogy politikai, vallási és szexuális célra nem használhatók a felvételek, de álmában sem gondolta, hogy ezeken túlmenően mégis felhasználhatják úgy fotóit, hogy nem a legelőnyösebb környezetben mutatják meg őt. Azonban a 444.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy kezdetben bízott abban, hogy hamar lecseng körülötte a nem várt internetes népszerűség, de be kellett látnia, hogy jobb inkább a dolgok elébe menni, és ezért is mutatkozott be az orosz közösségi oldalon ezzel a fotóval, ahol a kezében tartott papírra azt írta: “Élek” – utalva arra, hogy nagyon is valós személy.

arato-andras

Forrás: 444.hu