Miként válasszunk fényképezőgépet? 1. rész: Teljesen kezdőknek

30 fényképezőgépet mutatunk be mostani cikkünkben azoknak, akik számára soha nem lesz a fotózás munka, sokkal inkább fontos számukra, hogy a családjukról jó minőségű fényképeket készíthessenek, de az ultrazoom-okkal bepillantást engedünk azon gépek közé is, melyek jó ugródeszkának bizonyulnak egy komolyabb DSLR-hez. 
  Miként ne válasszunk fényképezőgépet? 🙂

Az első fejezetet, hadd kezdjem egy megmosolyogtató sztorival:

Megdöbbenve hívott a minap az egyik budapesti fotós barátom, aki egy fotócikk kereskedésben dolgozik. Pár hete járt náluk egy fiatal lány, aki fényképezőgépet akart vásárolni kifejezetten babafotózáshoz. Barátom készséggel tájékoztatta a lehetséges variációkról, szándékosan nem említve a komolyabb tükörreflexes fényképezőgépeket. Mire a lány kibökte, hogy neki márpedig Canon 6D kell 24-105 mm-es optikával, mellé egy fix 50-sel. Lelkiismeretes eladóként megkérdezte, hogy milyen szinten áll a fotózás területén. Teljesen kezdő – hangzott az őszinte válasz.  Erre barátom úgy reagált, hogy ha mindenképpen ragaszkodik a típushoz, akkor figyelmébe ajánlj egy kezdőknek szóló fotóssulit, ami ugyan nem ad végzettséget, de megismerteti a legalapvetőbb beállításokkal, fortélyokkal az érdeklődőt. Visszautasította a kis hölgy, mondván azt, hogy az internetről egy csomó PDF-et letöltött. Mivel egy kereskedőnek nem csak az az érdeke, hogy eladja a termékeket, hanem az is, hogy szolgálja a vevők igényeit teljes mértékben ki, így azzal próbált meg segíteni, hogy felajánlotta a maga és kollégái segítségét, ha elakadna a gép kezelése közben. Ezek után már csak a fizetés maradt hátra és a csodálkozás a fotós barátom részéről… Mindez egy átlagos kis sztori is lehetne egy jómódú, de nagyravágyó, szeleburdi lányról, azonban a történetnek van folytatása is: 2 héttel később egyik kollégája meghívást kapott egy valamilyen Photography oldal lájkolására. Mivel fotócikk kereskedésben dolgozik, így ránézett az oldalra, megdöbbenten látta, hogy ezt bizony az a lány indította, aki 2 héttel ezelőtt kollégájánál vette a Canon 6D-t csúcsszuper objektívekkel. Az Facebook-os oldalon pedig széteffektezett anyukák és babák, kisgyerekek fényképeivel kínálta portfóliáját, amit új weboldaláról linkelt be.

Ez egy kirívó történet, de azért nem mondható egyedi esetnek sem, hiszen magam is láttam már sok olyan lelkes amatőrt, aki méregdrága gépekkel felszerelkezve kezdett bele a fotózásba, vagy láthatóan kezdő fotóival indított valamilyen Photography (természetesen művész megjelöléssel!) oldalt a Facebook-on. Még a géptípusok taglalása előtt érdemes azért egy szót vetni arról, hogy az igazán nagy fotós a szerénységről, a megfelelő alázatról ismerszik meg, ez pedig sehogyan sem fér össze azzal, hogy rögtön művésznek meri titulálni magát és Photography oldalakat hoz létre valós tudás nélkül.

  Szempontok

Fényképezőgép azoknak, akiknek az a fontos, hogy szeretteikkel töltött pillanatokat jó minőségben örökítsék meg

Telefonokhoz viszonyítva

Családi események, baráti összejöveteleket szeretnél megörökíteni? Akkor igazán költségkímélő megoldások állnak a rendelkezésedre, mert már kb. 20 000 ft-tól vásárolhatsz olyan fényképezőgépet, aminek a képminősége lekörözi a több százezer forintos okostelefonok képminőségét, vagy nagyjából ugyanolyan. Például a Nikon Coolpix L31 szenzormérete 6.17 x 4.55 mm, szemben az iPhone 6 szenzorméretével, ami csak 4.89 x 3.67 mm. A szenzorméret azért érdekes kérdés, mert minél nagyobb annál nagyobb az általa alkotott kép dinamikatartománya, pixelek sűrűsége kisebb (ez utóbbi esetben gondolj csak arra a példára, hogy 20 ember egy 4 x 4 méteres szobában és egy 12 x 12 méteres szobában miként érzi magát), nagyobb szenzor esetén kellemesebben visszaadja a szem által is tapasztaltakat, jobb a mélységélesség!
További összevetés a csodatelefonokkal: ráadásul a hagyományos fényképezőgépben olyan objektív van, amivel veszteségmentesen zoom-olhatsz. Senkit ne tévesszen meg az, hogy zoom-olni tud a telefon, az csak a digitálisan vágja ki a képet! Sajnos azonban sokan bedőlnek a trendi reklámoknak és az agyonrajongott telefonos márkák marketinghadjáratának, ahelyett, hogy utána olvasnának egy-egy paraméternek.

Ha már egy sztorival kezdtem, folytatom itt is: Egy esküvő fotózásra volt hivatalos egy másik barátom, aki annak rendje, módja szerint vitte dslr kamaráját. A násznép egyik tagja már spicces állapotban elkapta a fotós barátomat és faggatni kezdte arról, hogy “hány megapixeles az ő gépe” Válaszolt is: 20! Majd az érdeklődő stílusból haragosra váltott és kiosztotta, hogy mit képzel magáról, ide jön egy esküvőre fotózni, egy ilyen vacak géppel, ami csak 20 megapixeles, miközben az ő Nokiája már 40! Bizony, a megapixel értéke csak parasztvakítás ebben a szegmensben!

Milyen készüléket érdemes nézni, ha a megapixel nem a legfontosabb tényező? Mire figyeljünk oda?

Javaslom, hogy nézzük meg az objektív fényerejét. Ez az érték annál jobb, minél kisebb.

A zoom-átfogás megint csak agy olyan dolog, amivel ellehet kábítani azokat, akik nem értenek a fényképezőgépekhez! Egy huszonnyolcszoros zoom-átfogás még nem jelenti azt, hogy az egy tuti jó gép lenne, csak egy paraméter a sok közül. Nagy zoom-mal rendelkező fényképezőgép megvásárlását azoknak javaslom, akik imádnak utazni és mondjuk egy alpesi kilátóból szeretnék lefotózni kilométerekre lévő kis falucskát, vagy a tőlük 20 méterre lévő mókust, miközben élelmet keres. Ilyen gép vásárlása esetén tisztában kell azzal lenni, hogy nagy a bemozdulás veszélye, olyan típust válasszunk, amely rendelkezik keresővel. Miért fontos ez? Mert sokkal biztosabban tudsz majd exponálni, ha nem az LCD-kijelzőt nézed, ugyanis könnyebb kitámasztani a gépet, úgy, ha két kezedben tartod, miközben szemkagylódhoz nyomod a fényképezőt. Továbbá: ajánlatos az ultrazoom azoknak is, akik indíttatást éreznek a fényképezés iránt, de nem kristályosodott bennük még igazán ki, hogy tényleg érdekli őket, vagy csak pillanatnyi fellángolás. Mert ha ez utóbbi, akkor sok egyéb célra is megteszi még az ultrazoom-os gép később.

Nézzük meg az ISO kiterjesztést is! Ez annál jobb, minél magasabb ez a szám. Viszont keressünk tesztképeket a neten, hogy magasabb ISO esetében mennyire lesz zajos a kép.

Sok fényképezőt felszerelnek intelligens fókusszal is, így követi az arcot, mozgást, központi témát. Érdemes hát olyan gépben gondolkozni, amely segít téged abban, hogy minél egyszerűbben tudj fókuszálni.

A kompaktok közt nem mindegyik típus tud manuális módban fényképezni, de ha ráérős szabadidőd van és magad állítgatnád be az expozíciós értékeket, akkor találsz köztük is olyat, amivel “eljátszadozhatsz”.

Megint egy olyan paraméter a megapixel és a zoom-átfogás után, amivel tömegeket lehet elhülyíteni: ez a videó felbontása! Ne akarj trendi 4k minőségben videót felvenni, mert ahhoz, hogy azt lejátsszad, megvágd brutálisan erős gép kell! Próbáld csak ki ennél a videónál (tedd ki nagy képernyőre és állítsd a lejátszóban a bal alsó részen a felbontást 4K-ra!!!)! Egy átlagos számítógép nem tudja szépen lejátszani, főleg megvágni, te meg nem mozivászon méretű kivetítőn akarod úgysem viszontlátni, ahogy anyósod elfújja születésnapi tortáján a gyertyákat!

A fent leírtakat nagymértékben befolyásolja a felhasználó pénztárcája, mert – ismerjük el – ezekkel a masinákkal nem fogsz pénzt keresni, tehát még az árát sem hozza vissza, ezek a gépek tényleg arra lettek kitalálva, hogy megörökítse telefonhoz képest nagyon jó minőségben az életed emlékezetes pillanatait!

Ha már annyi szó esik a telefonokról, akkor hadd említsem meg azt is, hogy a sok géptípus alkalmas manapság már arra, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen az okostelefonoddal, így másodpercek alatt már fel is töltheted a netre az elkészült képeket! Ezért érdemes arra is figyelni, hogy támogatja-e a WI-FI-t vagy az NFC-t.

Kompaktok
Családi fotózásra és a közösen együtt töltött pillanatok megörökítésére.

Azoknak, akik farzsebükben akarják tartani a fényképezőjüket, de nem akarnak bajlódni mindenféle beállítgatással, és jó minőségű fényképezőre vágynak méghozzá olcsón. Ők azok, akiknek fontosabb a pillanat megörökítése, mint annak megkomponálása fényképészeti szakember módjára. 

Nikon Coolpix L31

NIKON COOLPIX L31

Ajánlom! Könnyű kis gép, kiválóan elfér a zsebben, az optika minősége ezért az árért teljesen megfelelő, viszont sajnos kicsit lassú a fényképezőgép és az LCD felbontása sem a legszebb, ami pedig hiányzik belőle az a képstabilizátor.

Főbb paraméterei: f/3,2–6,5, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 26–130 mm-es objektívének felel meg, 16 megapixel, HD videó, energiaforrás: ceruzaelem / akku, ISO: 80 – 1600, intelligens portré rendszer.

Nikon Coolpix S2900

 

NIKON COOLPIX

Átlagos képminőség jellemzi, a digitális effektek szórakoztatóak, a portrés retutusálás egészen jó eredményeket hoz a gépben. Sajnos az LCD felbontása ennek a típusnak se az erőssége, és úgyszintén hiányzik a képstabilizátor.

Főbb paraméterei: objektív fényereje f/3,2–6,5-ig, 20 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 26–130 mm-es objektívének felel meg, 1280×720 pixel HD videó, ISO: 100 – 1600.

Nikon Coolpix A10

A10_BK_front34l_lo_w_1452772151

Meglepően sokat bír tartós elemekkel a masina, jó képminőség jellemzi, a színek élethűek és az LCD kijelzője is szép képet ad. Viszont gyenge fényeknél lassú a fókusza és nagyobb ISO-nál zajosak a képek.

Főbb paraméterek: az objektív fényereje f/3,2–6,5-ig, 16 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 26–130 mm-es objektívének felel meg, elektronikus VR (videókhoz, fotókhoz), HD minőségű videók készítése, ISO: 80–1600-ig.
Canon IXUS 160

canon_ixus_160

Nappali fények mellett jó képminőség jellemzi, de beltérben ISO 1600-nál már észrevehető a zajosság, azonban még mindig nagyságrendekkel jobb a kép minősége, mint egy telefoné. Sokan a képstabilizátort hiányolják a készülékből. Zoom-ja és ára is kedvező vétellé teszi.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, zoom-tartománya 35 mm-es formátumban: 28–224 mm közt van, az objektív fényereje pedig f/3,2 – f/6,9, ISO: 100-1600-ig.

Nikon Coolpix S3700

nikon s3700

Minőségi benyomást kelt a külleme és vidám, fiatalos színekben kapható, a stabilizátort sem hagyták ki belőle, ráadásul támogatja a WI-FI-t és az NFC-t. Amit nem szeretnek benne a felhasználók: lassú folyamatos expó, gyenge fényerejű optika, rövid ideig bírja csak az akku, kisebb ISO-nál zajosak a képek.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 25–200 mm-es objektívének felel meg, f/3,7–6,6 az optika fényereje, objektíveltolásos rázkódáscsökkentés (állóképek); objektíveltolás és elektronikus VR (videók), ISO 80–1600. ISO 3200 (automatikus módban használható).

Nikon Coolpix A100

nikon-a100

Gyenge fényerejű objektíve van, kisebb ISO-nál is úgy hatnak a képek belenagyítva, mint ha kicsit vízfestményszerű lenne, azonban jól kezelhető kis gép, viszont olcsósága ellensúlyozza a szakavatott szemek kritikai észrevételeit.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 26–130 mm-es objektívének felel meg, az objektív fényereje f/3,2–6,5-ig, elektronikus VR (videókhoz, fotókhoz), ISO 80–1600, ISO 3200 (automatikus módban használható).

Sony DSC-W810

50023834_97992

A megnyerő külső sajnos gyenge minőséget rejt, egyöntetű tapasztalata a felhasználóknak, hogy nagyon lassú a fényképezőgép és a képek minősége is nagyon gyenge, már alacsony ISO-nál is zajosak a képek és az optika sem a legjobb, mivel a kromatikus aberráció jelen van a képek nagy részén.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, f/3,5 – 6,5, HD videó, ISO 100 – 3200.

Sony DSC-W830

sony-dsc-w810-201-mp-6x-cyber-shot-compact-digital-camera

Jó képminőségű a Sony kis kompaktja nappali fotók esetében, és használata is egyszerű, de az akkumulátora nem sokat bír, a kijelző minősége nem a legjobb.

Főbb paraméterek: 20,1 megapixeles képérzékelő, 720p HD filmek, ISO 80-3200.

Canon IXUS 170

canon-ixus

Ajánlom! Kedvező zoom-tartománnyal rendelkezik, gyors működés jellemző rá és napfényes időben éles, jó minőségű képeket lő, ami még előnyös benne: arckövető fókusz és a képstabilizáció. Negatívuma: a képeken mindig jelen van a zaj kismértékben, viszonylag lassú sorozatlövések (0,8 kép/mp), az akku nem bírja 200 képnél tovább.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, a gyújtótávolsága 35 mm-es formátumban: 25–300 mm, az objektív fényereje f/3,6–f/7,0, legkisebb fókusztávolsága 1 cm az objektív elejétől számítva makró üzemmódban, képstabilizálása is van, ISO 100 – 1600.

Panasonic DMC-SZ10EP

lumix

Ajánlom! Nappali fényeknél jó képminőséget nyújt, de beltérben már gyengébb képminősége van. Ami kifejezetten elnyerte a felhasználók szimpátiáját az a tizenkétszeres zoom és a WI-FI kompatibilitás.

Főbb paraméterek: 16 megapixeles, az objektív fényereje f/3,5 – 5,6-os, HD felbontású videók, 24 – 288mm 35 mm-es egyenértékben a gyújtótávolsága, optikai képstabilizálás.

 Canon PowerShot S200

PowerShot S200

Ajánlom! Kiváló fényerővel rendelkező optikája van a kis fényképezőgépnek, a készülék használói szerint minőségi fotókat lehet vele lőni, ráadásul manuális program is van rajta. Sajnos sokan megijednek attól, hogy “csak” 10, 1 megapixeles és, hogy “csak” HD-ban készít videót. Azonban – mint ahogy feljebb is írtam – ezek a paraméterek nem a legfontosabb jellemzők, egy átlagosnál is igényesebb felhasználónak is bőven elegendő.

Főbb paraméterek: 10 megapixeles képérzékelő, f/2,0–f/5,9-es optika, ISO 80 – 6400, HD videóképesség.
Kalandra fel!

Ha nem különösebben köt le a fényképezőgépek ilyen-olyan beállítgatása, de sokszor jársz olyan helyeken, amit nem csak emlékeidben akarsz megőrizni és imádod a természetjárást, hóban, fagyban, sárban, szakadó esőben, akkor ezen típusok közt keresgélj!

Sony DSC-TX30

sony_dsc_tx30_b_cyber_shot_dsc_tx30

Ajánlom! A stílusos külső (ami a rossz időjárási körülményeknek is ellenáll) minőségi beltartalmat rejt maga mögött. Nívós képei mellett figyelemre méltó a gyors autofókusza is. A vaku és az akku azonban nem erőssége a kis fényképezőgépnek.

Főbb paraméterek: 18 megapixeles képek, 26-130 mm-es gyújtótávolság, víz-, por-, fagy- és ütésálló, 18,2 MP, ötszörös optikai zoom, Full HD videók.

Nikon Coolpix S33

20915931

Ajánlom! Nagyon kedvező ár, nagyon strapabíró kialakítás, szép, élethű képek jó megvilágítás esetén, de szürkületkor sem hagy cserben a vízálló kis Nikon! Nagyon ideális választás olyan családoknak, akik sokat kirándulnak, imádják a vizes helyeket és ahol a gyerekek is szeretnek fényképezni. Felhasználói tapasztalat alapján a nem túl tiszta vízben való fókuszálás kicsit lassú vele.

Főbb paraméterek: 13 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 30–90 mm-es objektívének felel meg, az optika fényereje f/3,3–5,9, elektronikus VR (videókhoz, fotókhoz), ISO 125 – 1600-ig, közelpontja 5 cm.

Panasonic DMC-FT30EP

960_960

Rázkódáscsökkentővel felszerelt könnyű kis masina, mely ellenáll víznek, fagynak, leesésnek másfél méter magasságig. Nagy kezdeti látószöge családi összejövetelek fényképezésére is alkalmassá teszi. Viszont sebessége nem a legjobb, az általa készített képek széleinél lágyulás figyelhető meg.

Főbb paraméterek: 16 megapixel, gyújtótávolság 35 mm-es filmre vetítve 25 – 100 mm, HD videóképesség, ISO 100 – 6400.

Fujifilm FinePix XP80

fujifilm_finepix_xp80_fototvhu

Meglehetősen gyenge képminőségről számolnak be a gép tulajdonosai és sajnos az akkumulátor üzemideje is rövid, azonban full-HD-ban tud videót rögzíteni, illetve gyors sorozatfotói sportesemények rögzítésére is alkalmas.

Főbb paraméterek: 16 megapixel, gyújtótávolsága 28-140 mm közötti, ISO 100 – 6400, optikai képstabilizálás, f/3,9 – 4,9.

Ricoh WG-30

wg30_black_001

Ajánlom! Fantasztikus makróképessége van, amelyet még az objektív elején elhelyezett LED-ek is segítenek. Nagyon strapabíró szerkezete tényleg alkalmassá teszi kalandfotózásra is, videózás közben azonban nem tud sajnos zoom-olni. Képminősége árával teljesen versenyképes.

Főbb paraméterek: 16 megapixel, 28-140 mm-es gyújtótáv 35 mm-es filmre vetítve, f/3,5- 5,5  optika fényereje, 1 cm fókusztávolság, ISO 125 – 6400, full HD videófelvétel, 12 méterig vízálló, 1,5 méteres magasságból leejtve is ellenáll az ütésnek, a -10°C-os fagy sem okoz problémát, képstabilizációs funkciója is van.

Nikon Coolpix AW130

AW130_BK_front34l_lo_w.high

Ajánlom! Akár 30 méterig is vízálló, közelpontja pedig 1 centi, szimpatikussá teszi a tejes látómezőben a f/2, 8-as fényerős objektíve. Ami viszont negatívum, hogy a képstabilizációja nem a leghatékonyabb. A képminősége természetesen nincs versenyben egy DSLR kamerával, de ilyen árhoz képest teljesen megfelelő.

Főbb paraméterek: 16 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 24–120 mm-es objektívének felel meg, objektíve f/2,8–4,9 fényerejű, rázkódáscsökkentővel fel van szerelve, ISO 100 – 6400, full HD videót tud rögzíteni.
Ultrazoom-ok

Most olyan géptípusok felsorolás és rövid bemutatása következik, amelyek brutálisan nagy gyújtótávolsággal (zoom- átfogással) rendelkeznek. Kiváltképpen ajánlható ez a kategória azoknak, akik komolyabban is szeretnének megismerkedni a fényképezéssel, de még nem éreznek magukban teljes elkötelezettséget a fotózással kapcsolatban. Jó ugródeszka az ultrazoom gép arra, hogy később komolyabb fényképezőgépet vásárolj úgy, hogy már megismerted az alapokat egy ilyen masinánál. 

Nikon Coolpix L340

nikon_coolpix_l340

Ajánlom! Árához képest kiváló zoom-teljesítménye van, képminősége is versenyképes az árával, napfényes időben teljesen megfelelő, még szürkületkor, nagyobb ISO-nál is teljesen jó, viszont keresője sajnos nincs.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 22,5–630 mm-es objektívének felel meg, az objektív fényereje f/3,1–5,9, ISO 80–1600,  rázkódáscsökkentővel is fel van szerelve, videót HD minőségben tud készíteni.

Sony DSC-H300

sony-dsc-h300

Ajánlom! Nagyon jó választás ilyen árért, főleg úgy, hogy 25 mm-től 875 mm-ig biztosít átfogást az objektíve. Képminősége gyengébb fényviszonyoknál is méltó a márka hírnevéhez. Egyedül az akksi üzemidejére lehet némi panasz, figyelembe véve a hatalmas zoom-hoz kellő objektívmozgatáshoz szükséges energiát, így nem is csoda.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, 25–875 mm-es gyújtótávolság, az objektív fényereje f/3,0 – 5,9, ISO 80 – 3200, képstabilizációs rendszerrel rendelkezik.

Sony DSC-WX220

sony_dscwx220_b_dsc_wx220_

A fémből készült váz minőségi benyomást kelt, miközben olyan csábító dolgokkal várja leendő tulajdonosát, mint a WI-FI, vagy az NFC, eközben másodpercenként 10 képkocka készítésére is alkalmas a kis gép. Sajnos a képminőségre az a jellemző, hogy ISO 400 fele már zajosodnak a képek, az akkumulátora sem tartozik a pozitívumok közé.

Főbb paraméterek: 18 megapixel, 25-250 mm-es gyújtótávolság, ISO 100 – 1000, full HD videókat tud rögzíteni, optikai képstabilizátora van, objektív fényereje f/3,3 – 5,9.

Nikon Coolpix S7000

nikon_coolpix_s7000

Ugyan nem túl fényerős az optikája, de képminősége árához képest teljes mértékben megfelelő, még nagyobb ISO-nál is elfogadható képet ad. Ami pozitívum még benne az a rázkódáscsökkentő hatása a bemozdulások kiküszöbölésére.

Főbb paraméterek: 16 megapixel, a látószög 35 mm-es formátumban kifejezve egy 25–500 mm-es objektívének felel meg, objektívének fényereje f/3,4–6,5,  ISO 125–1600. ISO 3200, 6400 (automatikus módban használható), full HD videórögzítés.

Fujifilm FinePix S9800

FinePix_S9800

Ajánlom! Brutálisan nagy gyújtótávolsága és olcsósága megfontolandó alternatívát képez, ha kevés pénzért akarunk egy mindenes gépet venni. Képminősége is arányos vételárával. Családi rendezvényhez, utazáshoz teljesen megfelelő választás!

Főbb paraméterek: 16 megapixel, 24-1200 mm-es gyújtótáv, full HD videórögzítés, ISO 100 – 12800, optikai képstabilizálás, az objektív fényereje f/2,9 – 6,5,

Pentax XG-1

pentax_07988_xg_1_digital_camera_black_1066392

Ajánlom! Megint csak egy olyan gép, amely teljes mértékben megéri az árát! A nagylátószögtől a teléig mindent megkapunk benne, miközben a képminősége is megfelelő, amit negatívumként fel lehet róni a gépnek az az akku rövid üzemideje.

Főbb paraméterek: 16 megapixel, 24-1248 mm-es zoom-tartomány, optika fényereje f/2,8-5,6, ISO 100 – 3200, rezgéscsillapítás képeknél optikai, videónál digitális.

Canon PowerShot SX610 HS

canonSX610Hs

Ajánlom! Gyors és energiatakarékos működés jellemzi, a képek minősége arányos az árral, még nagyobb ISO-nál is elfogadhatónak minősíthető a képe.

Főbb paraméterek: 20, 2 megapixel, 35 mm-es formátumban 25–450 mm-es gyújtótávolság, az objektív fényereje f/3,8 – f/6,9, képstabilizálással is rendelkezik, full HD videó.

Canon PowerShot SX420 IS 

canon_1068c001_powershot_sx420_is

Ajánlom! Olcsón kínálja a nagy zoom-tartományt a kamera, a képminősége teljesen megfelelő, sőt makrómódja is kiváló. Annak, aki nem profi fényképezőt akar vásárolni, de egy olyan kamerát keres, ami minden üzemmódban kielégíti az átlagos, de igényes felhasználó elvárásait – annak tökéletes választás!

Főbb paraméterek: 20 megapixeles, 24-1008 mm-es gyújtótáv, optika fényereje f/3,5 – f/6,6, ISO 100 – 1600, képstabilizációs rendszerrel is rendelkezik, full HD videót rögzíthetünk vele.
Sony DSC-H400

sony-HX400

Ajánlom! Pozitív visszajelzések érkeztek a fényképezőgéppel kapcsolatban a felhasználóktól, sokan kiemelték a profi gépekre emlékeztető kialakítást és a hatékony bemozduláscsökkentést. Ennek a gépnek is nagyon jó a makróképessége ugyanis már 1 cm távolságról lehet vele fényképeket lőni. Azoknak is ajánlható, akik szeretnének megismerkedni a manuális fotózás rejtelmeivel.

Főbb paraméterek: 20 megapixeles, 25-1550 mm-es gyújtótávolság, f/3,4 – 6,5-os fényerejű optika, ISO 80-3200, képstabilizátorral természetesen rendelkezik, HD videó rögzítési képesség.

Panasonic DMC-TZ57EP-K

lumix-DMC

Ajánlom! Meggyőző teljesítménye és jó képminősége, megfelelő üzemidejű akksija és a hússzoros optikai zoom-ja összevetve csekély árával mind arra predesztinálja a gépet, hogy kedvence legyen azon személyeknek, akiknek fontos a jó teljesítmény, de semmiképpen nem akarnak bonyolult szerkezeteket kezelni és több százezret kiadni egy fényképezőre.

Főbb paraméterek: 16 megapixel, 24 – 480 mm 35 mm-es egyenértékben a zoom lefedettség, ISO 100 – 3200 (6400 automatikus módban), full HD videó, képstabilizátorral rendelkezik.

Sony DSC-HX60

Sony-Cyber-shot-DSC-HX60

Ajánlom! Utazáshoz, családi eseményekre kifejezetten ajánlott. Képminősége is megfelelő, főleg, ha az árát nézzük, azonban nagyobb ISO-nál már a kontúrokat elmossa a feldolgozásnál.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, 24 mm – 720 mm-es gyújtótávolság, full HD videókészítési lehetőség, f/3,5 – f/6,3 fényerejű objektíve van, ISO 80-12800.

Canon PowerShot SX540

canon-powershot-sx540-hs-02

Nagyon nagy átfogású zoom jellemzi ezt az új Canon-t, emellett felszerelték WI-FI-vel sé NFC-vel is, így könnyű a vele készült képeket megosztani. A gyári ígéretek szerint gyors sorozatban másodpercenként majdnem 6 képet is lőhetünk.

Főbb paraméterek: 20 megapixel, 24-1200 mm-es gyújtótáv, f/3,4 – f/6,5 fényerejű objektíve van, full HD videórögzítés, ISO: 80–3200, képstabilizátorral is rendelkezik a Canon gépe.

Canon PowerShot SX710

canon_0109c001_powershot_sx710_

Bizony nagyon szép a zoom-átfogás, de a képek minősége kívánni valót hagy maga után, főleg nagyobb ISO esetén kenődik a kontúr és lesz vízfesték-szerű kép a fotó. A telefotózási tartományban pedig lágyulnak a képek a felhasználók szerint.

Főbb paraméterek: 20, 3 megapixel, 35 mm-es formátumban 25–750 mm-es gyújtótáv, f/3,2 – f/6,9 fényerejű optika, ISO 80 – 3200, rázkódáscsökkentés mind a képeknél és a videóknál is van.

A következő részben a minőségi, rögzített optikás gépek és a cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépek világába kalauzolunk el! 

Sasvári János, címlapkép: Fortepan