Nikon D5500 teszt Nikkor AF-S DX 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR objektívvel

Bármilyen furán is hangzik: nehéz helyzetben vannak azok a cégek, akik vezetők egy-egy iparági területen, hiszen termékeik frissítésekor kötelező hozni a már megszokott szintet, sőt azt illendő felülmúlni. Ezért minden nüansznyi fejlesztés, módosítás komoly dilemma kérdése, hogy jó lesz-e, betalál-e a felhasználóknál. Így volt a japán óriásvállalat a Nikon is, mikor piacra dobta a D5300 utódát, a D5500-at. Noha rögtön ki is hagyták az 5400-as típusszámot, azért a D5500 inkább óvatos előrelépés mint sem nagy volumenű ugrás.

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

IMG_8061

Már az elődnek sem kellett szégyenkeznie a konkurenciának számító Canon 700D-vel szemben a 24 megapixeles felbontásával, mint ahogyan a mostani típusnak sem a 750/760D (hasonló megapixelszám) párossal összevetve. A felbontás tehát nem változott, szembeötlő módosítás az érintőképernyő megjelenése, a már nem csak kiterjeszthető, hanem natív ISO 25 600-as érzékenység, nem elhanyagolható az sem, hogy könnyebb is lett a fényképezőgép jó 60 grammal. A masina egy Nikon AF-S DX Nikkor 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR objektívvel volt vendég nálam a Nikon Magyarország hozzájárulásával.

Kézben tartva

Egy majdnem 200 000 ft-ba kerülő gépváztól joggal várjuk el, hogy masszív legyen, jó minőségű anyagokból épüljön fel, ezt hozza is a Nikon. Kétfajta színben, bordóban és hagyományos szürke-fekete kivitelben kapható. Szerencsére én ez utóbbit kaptam, egy 18-300-as utazózoom objektívvel.

Kifejezetten kézreálló a fényképezőgép, akár órákon át fényképezve is fáradtság nélkül kitartható. Mivel én szinte csak manuálisan fényképezek, ami feltételezi azt, hogy gyakorta állítgatok különböző értékeket akár egy percen belül többször is, még így sem okozott különösebb problémát a gép kezelése, a menürendszer vezérlése. Sajnos a gépváz tetején nincs külön LCD-kijelző, minden bizonnyal költségkímélési okokból, viszont a hátsó részén egy kihajtható, nagyon kényelmesen mozgatható, érintőképernyős 3,2″-os LCD-kijelzőt találunk – nagy segítség ez a munkában!

IMG_8087
1. Ki-be kapcsoló gomb. (A D5500 kellően gyorsan kapcsol be, így nem kell félni attól, hogy lemaradunk egy eseményről, ha éppen ki van kapcsolva a gép, mert lassan kap észbe a rendszer.) 2. Exponáló gomb (Teljesen jól kézre áll, hosszas exponálgatás után sem fájdul meg a mutatóujj.) 3. Rekeszérték és az expozíciókompenzáció módosítását üzembe helyező gomb. (Mondjuk célszerűbb lett volna erre egy külön tárcsát kialakítani, de még így is jól használható és gyors a blende módosítása általa.) 4. Ezzel a gombbal lehet az élőnézetbe kapcsolni. 5 programválasztó tárcsa (itt éppen programautomatikán 🙂 ). 6 Záridő módosítására szolgáló tárcsa. 7 Sztereó mikrofon. 8 Vaku.

 

1. Az infrás távirányító. 2 Menü gomb. 3. Szem érzékelő (Ha a keresőhöz tartjuk a szemünket, segítségével kikapcsol az LCD világítása.) 4. Dioptriaállító. 5. Info gomb. 6. Élességrögzítő gomb. 7. Visszajátszás gomb. 8. Beállítások gyors módosítása. 9. Navigációs gomb. 10. OK gomb. 11. Törlés gomb. 12. Kép kicsinyítése, nagyítása gombok.
1. Az infrás távirányító érzékelője. 2 Menü gomb. 3. Szem érzékelő (Ha a keresőhöz tartjuk a szemünket, segítségével kikapcsol az LCD világítása.) 4. Dioptriaállító. 5. Info gomb. 6. Élességrögzítő gomb. 7. Visszajátszás gomb. 8. Beállítások gyors módosítása. 9. Navigációs gomb. 10. OK gomb. 11. Törlés gomb. 12. Kép kicsinyítése, nagyítása gombok.

 

1. Vaku üzembehelyező kapcsolója. 2. Fn gomb (Gyorsvezérlő). 3. Kioldási mód kiválasztása. 4. USB-, Av-, külső mikrofon- , távvezérlő- csatlakozójának a fedele.
1. Vaku üzembehelyező kapcsolója. 2. Fn gomb (Gyorsvezérlő). 3. Kioldási mód kiválasztása. 4. USB-, Av-, külső mikrofon- , távvezérlő- csatlakozójának a fedele.
IMG_8066
Szerencsére az állvány csatlakozóját is rajta hagyhatjuk, miközben akkumulátort cserélünk.