Fotoblog.hu

Nikon D7200 teszt – a jó szolga

A tavaly bemutatott D7200-as típussal a Nikon azokat a felhasználókat célozza meg, akik még nem akarnak költeni egy full-frame-es fényképezőgépre, vagy második gépként szeretnék használni a nagyobb képérzékelőjű társ mellett, és nagyon fontos nekik a gyors működés és a jó képalkotás. Olyan konkurensekkel kell megküzdenie, mint a Canon 80D vagy éppen a Pentax K-3 II. Ebben a kategóriában már igencsak erős a mezőny. Nézzük csak meg, hogy mit is ad a fotósnak a Nikon D7200!

Köszönöm a Nikon Kft.-nek, hogy jóvoltukból tesztelhettem ezt a fényképezőgépet is!

A 24, 2 megapixeles érzékelő nagyjából megfelel a konkurencia által kínált gépek megapixlszámával, annyi különbséggel, hogy a Canon 80D-ben van aluláteresztő szűrő, míg a Nikonnál nincs, és a Pentax K-3 II-ben pedig fokozatonként szimulálható. Aki ért a fotózáshoz, az tudja, hogy ez épphogy nem hátrány. Sőt, sokkal élesebb képeket lőhetünk hiányában!

Kézbe véve

320 000 ft-ért az ember korrekt minőséget vár el egy fényképezőgéptől. A Nikon hű marad önmagához, hiszen gyártási színvonala kiváló. Nem tudok negatívumot írni a kezelésére sem, mivel úgy tudjuk kontrollálni a masina működését, hogy az nem okoz problémát még a más típushoz szokott fotósnak sem. A menü szerkesztése is logikus, abszolút átgondolt, letisztult formavilágú, ellentétben például a Pentax K-3 II-vel.
Rendszeres napi használat közben sem megterhelő a kamera fogása. Nekem kézre állt, nem volt fárasztó kitartani hosszabb fotózás után sem.

IMG_6659

Kritikát csak abból az aspektusból tudok megfogalmazni, hogy az utóbbi időkben nagyon megszoktam a teljes mértékben kihajtható, forgatható érintőkijelzőket, a Nikon eme típusát sajnos azonban nem szerelték fel ilyennel. Ha az amúgy nagyon jó felbontású, színhű és valós képet visszaadó LCD monitor megmarad a következő típusban és ellátják tapizós funkcióval, ráadásul kihajtható lesz, akkor az én lelkem is kicsit megnyugszik, mert egy ilyen minőségű fényképezőhöz manapság nagyon dukálna ez a (nem is extra) szolgáltatás.
A Canon 80D kijelzője bármilyen irányba kihajtható, forgatható és kézzel vezérelhető, míg a Pentaxé ugyanúgy fix és nem érintésérzékeny.

IMG_6664

Okos megoldás, hogy nem a menüben kell vacakolni a kioldási móddal, hanem a módválasztó tárcsa alatt állíthatjuk be azt, hogy egyet lőjünk, vagy éppen lassú esetleg gyors sorozatot exponáljunk (ezekről részletesen később teszek említést). Mindezek mellett halk kioldásra, időzített felvételre és tükörfelcsapásos fényképezés beállítására is lehetőségünk van.

IMG_6678

Ebben a kategóriában követelmény, hogy a főbb paraméterek egy külön felületen is leolvashatók legyenek. A Nikon D7200 funkciókijelzőjén az expozíciós adatokon kívül leolvasható a töltöttségi szint, a kártyahasználatra vonatkozó infók is.

IMG_6675

Csak Canon 80D-be nem helyezhető két memóriakártya, míg a Nikonba és a Pentaxba igen. Tapasztalatból mondhatom, hogy ez hasznos funkció, hiszen egy-egy pörgős rendezvénynél vagy esküvőnél kellemetlen leállástól óvhatom meg magam. Ha egyik memóriakártya megtelt nem kell keresgélni és cserélni, egész egyszerűen csak folytatja az adatmentést a másikra. Tehát: időt spórolok, és a tökörészés miatt nem maradok le még véletlenül sem valami fontos dologról.

IMG_6666

Külső egységek közül sztereo mikrofont is tudunk csatlakoztatni hozzá, így a belső – amúgy szintén sztereo – mikrofon által nem kiküszöbölhető zajokat (fókuszálás hangja, szélzaj) zárhatjuk ki. A mikrofon érzékenysége a menüben külön beállítható amúgy.
A hangok visszajelzése fontos videózás közben, ezért fülhallgató is csatlakoztatható a fényképezőhöz. Nem marad el a HDMI és az USB csatlakozás lehetősége sem, szóval kártyaolvasó nélkül is áttölthetők a képek a számítógépünkre.
Továbbá: GPS modult és külső kioldót is csatlakoztathatunk hozzá, amit a tartozék csatlakoztatóhoz csatlakoztathatunk.

IMG_6668