Olvasói benyomások a Canon 80D-ről + TESZTKÉPEK

Egy kedves olvasónk, Horváth Csaba Tamás osztotta meg velünk tapasztalatait szakmai szemmel a Canon 80D-ről. Kifejezetten releváns a véleménye, hiszen profi fotós, és jelenlegi Canon 5D Mark III készüléke mellett korábban egy 70D tulajdonosa volt.

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

[pullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”#ffb400″ class=”” size=””]Én már közel két hete használom, sok szempontból pontosabb, precízebb mint a 70D-m volt amit fél év után váltott ez a típus.

Videóban is nagyon finom, még magas érzékenységen is, a 60 FPS full HD pedig nagyon jól jön.

Az új 45 pontos AF csodás, sokkal pontosabb a 70D-nél, amit én személy szerint sokkal pontatlanabbnak tartottam, sok optikámat finomhangolni kellett vele. Ugyanez a problémám a 80D-vel megszűnt.

Amik még nagyon jók benne: a beépített intervalométer, jobb minőségű HDR kép, ha szükség van rá, dupla egyénre szabható expozíciós menü, jelentősen jobb dinamika (végre), pontos, precíz RGB fénymérés, rendkívül finom csillapító motorral tovább fejlesztett tükörcsillapítás (tényleg finomabb lett még a 70D-hez képes is).

Magasabb érzékenységen is kicsit javított szemcsézettségcsökkenés, de a színzaj szűrés viszont szerintem jelenleg a legjobb eddig a Canon APS-C gépekkel összehasonlítva – tapasztalatból mondom.

Egész jó lett a teljesen újratervezett 24 megapixeles szenzor benne. A menüje más lett, kicsit az 5D menüjére emlékeztet, de gyorsan meglehet szokni. 🙂

Anti flickering neon fénynél nagyon jól jön. És ami szuper: automata fehéregyensúly állítás esetén van benne külön fehér prioritás beállítás is, nemcsak környezeti, így műfényben való fotózás esetén sem lesznek sárgák a belsős fotók, ha nem használunk vakut. Nagyon hasznos kis funkció, kipróbáltam. 🙂

Úgy vettem észre, hogy a 80D-t 6400 ISO-ig gond nélkül fel lehet emelni, de kompromisszumokkal 8000-12000 iso is használható még, attól függetlenül, hogy natívan támogatja már a 16.000 iso-t ,a 70D-vel 12.800 – ig ment és csak ez után jött a kiterjesztés.

Ja és zárásként, nagyon hasznos lehet még az úgynevezett HDR movie funkció videónál, amit a 60 FPS-ből kamatoztat, így csak 30 FPS-ben használható, mivel egy alul és egy túlexponált expóval trükközve egyenlíti ki a mozgóképet.
Én csak annyit mondok,hogy engem meggyőzött és megérte váltanom, hisz mindazt amit a 70D-ben megszerettünk benne van,csak még jobb minőségben, precízebb működéssel. Már most szerethető![/pullquote]

További kérdésünkre, miszerint: profi 5D Mark III-jával miként tudná összemérni, tudván azt, hogy “nem egy csónakban eveznek”? Csaba így válaszolt:

[pullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”#ffb400″ class=”” size=””] Jó kérdés, amit feltettél, az 5D Mark III-al kapcsolatban… Nehéz erre válaszolni. Én úgy látom, hogy az 5D még mindig jobb és csodálkoznék is, ha nem így lenne, hisz nem egy liga, de ami számomra érdekes volt, a 80D fénymérése mintha közelebb állna az ideálishoz alapból, nincsenek többnyire kicsit elexponáltabb képek, persze RAW-ban ez természetesen hamar korrigálható. A dinamika viszont úgy látom javult. Az 5D-nek eddig is elég jó volt a dinamikája, nagyobb fényérték korrekciót is könnyen ki lehetett viszonylag minimális minőség romlással egyenlíteni utómunkával. Viszont ahogy jeleztem, csíkosodásnak, illetve komolyabb színzajnak nyoma sincs a 80D-nél, ami elég nagy előrelépés a régebbi típusokhoz képest. Ha egy ilyen szenzort szerelnek be esetleg az ősszel érkező 5D Mark IV-be, Digit 7+ processzorral (azt mondják ott fog debütálni) akkor elég nagy durranásnak ígérkezik majd. Az 5D mark III és a 80D-t nehéz és nem is lehet egy csónakba venni, de bizonyos fokú használhatósági szempontból az 80D akár még fejeltebb is lehet, videózásban mindenképp. Magas érzékenységen viszont még mindig az 5D vezet, ott 3200 iso-nál szinte nulla még a zaj. Felette kezd kicsit megjelenni. A 80D 3200 ISO-n még mindig nagyon jól használható, de itt, azért már ha minimális is, megjelenik a RAW-ban – hozzáteszem szinte alig láthatóan. Az 5D tónusokban gondolom a full-frame szenzor miatt is még mindig szebb összhatást ad magasabb érzékenység mellett is. Viszont a csíkozódás extrémebb esetekben az 5D-nél már jelentkezhet (alexpós képek kihúzásánál) addig a 80D-re ez nem jellemző, tehát ebben fejeltebb talán a 4 évvel ezelőtti full-frame szenzorhoz képest. [/pullquote]

Összegzésként úgy zárja olvasónk, hogy:

Én úgy gondolom, hogy APS-C-ben Canonba jelenleg a legjobb szenzor van a 80D-ben. A dinamika tartomány, ami eddig 3 EVF fényértékig volt használható a legtöbb Canon gépnél, most 5 EVF-ig kiterjeszthető komolyabb szemcsézettség emelkedés nélkül.

Összességében viszont mindkét gép nagyon jó a maga kategóriájában, a felzárkózás alakul a fulloshoz képest is, de még szerintem nem éri el. Ettől függetlenül kivalló az APS-C kategóriában, házon belül pedig első osztályú!

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Egy ISO-sorozatot is mellékelt hozzá ISO 400-tól 16 000-ig:

ISO 400
ISO 400 RAW letöltése
ISO 800
ISO 800 RAW letöltése
ISO 1600
ISO 1600 RAW letöltése
ISO 3200
ISO 3200 RAW letöltése
ISO 6400
ISO 6400 RAW letöltése
ISO 12800
ISO 12800 RAW letöltése
ISO 16000
ISO 16000 RAW letöltése