A RAW hatalma: 10+1 előtte és utána kép

Aki fotózással foglalkozik az tudja, hogy még korántsem ért véget a képalkotási folyamat az exponáló gomb megnyomása után. Különösen abban az esetben, ha figyelmetlen volt a fotós, vagy rosszul mért fényt, esetleg kapkodott a komponálás közben. Ilyenkor – szerencsés esetben – helyes beállításokkal újra exponál a fényképész. 

Most olyan képeket mutatok be, melyek rossz beállításokkal készültek, de ezeket korrigáltam a nyers RAW feldolgozása során. Egy-egy változás engem is megdöbbentett.

Mielőtt végignéznétek a képeket, érdemes pár szót szólni azon olvasókhoz, akik annyira nem jártasak a képszerkesztés világában: A RAW egy teljesen nyers fájl, ami – ellentétben a JPEG-gel – nem zárt, tömörített formátum, tulajdonképpen az utómunka során úgy dolgozhatunk a fájllal, mintha az exponálás pillanata előtt állítanánk be a helyes értékeket.

Persze a laikus így is könnyen rávághatja, hogy ez Photoshop! (Hagyjuk is meg nyugodtan ebben a tudatban – mindig lesznek olyanok a környezetünkben, akik mindent mindenkinél jobban tudnak szakmai tapasztalat nélkül is!) Viszont az a fotós, aki tisztában van a RAW jelentésével, használja is, tudja, hogy bizony azok az információk ott vannak a nyers képben, de nincsenek előhívva.

Tisztában vagyok azzal, hogy az itt feltüntetett képek döntő többsége nem jó kép, nam arról akar szólni ez a bejegyzés, hogy “sufnituninggal” minden megoldható, pusztán csak azt akarom érzékeltetni, hogy a RAW milyen nagy szabadságot nyújt feldolgozás során, ha szeretnénk változtatni utólagosan a kép készítési paraméterein. Mindez nem ad mentséget arra, hogy ne törekedjünk a helyes expozícióra, mondván azt: “majd RAW-ban úgy is kidolgozom még”!

A szerkesztéshez Camera RAW 9.4 szoftvert használtam:

1.

IMG_0675
Egy lőrés méretű kis lyukon keresztül fotóztam egy 10 emeletes épület lépcsőházából ezt, sajnos kicsit ferde lett, színei, tónusai élettelenek.
IMG_0675-raw
A Camera RAW-ban növeltem az expozíciót, kissé kihúztam az árnyékokat, a kameraprofilt vivid-re állítottam, így született ez a hatásvadász kékórás kép.

2.

IMG_0542
Alapvetően rossz kép, hiszen egy 500mm-es régi, szovjet tükörobjektívvel készült, ami nem lenne önmagában probléma, csak a körülbelül 40°C-os nyári hőségben a megfotózott távoli városrész a levegő torzító hatása miatt életlennek tűnik. Az ég kékje is inkább szürkébe hajlik, a színek nem szépek, élettelenek.
IMG_0542-raw
Camera RAW-ban növeltem a kontrasztot, kissé emeltem az expót és élénkre állítottam a kameraprofilt. Így sem lett túl jó fénykép, de kisebb méretben web-re, szemléltetésre megfelelő a lefotózott városrészről.

3.

IMG_8116
Egy olcsó objektívekre csatlakoztatható még olcsóbb előtétlencsét teszteltem a felvétel alkalmával, kíváncsi voltam a becsillanásokra, miközben egy alulexponált képet lőttem így.
IMG_8116-raw
Az árnyékok kihúzásával, az expó növelésével, a színhőmérséklet némi emelésével és kis forgatással jött létre ez a fotó.

4.

IMG_4920
Túlexponált, színtelen, rossz Kelvinnel meglőtt kép.
IMG_4920-raw
Szigorúan vissza kellett húzni a csúcsfényeket és az expozíciót csökkenteni. A hőmérsékletet növelni kellett a képen és a döglött színeket is módosítani kameraprofil átállításával.

5.

IMG_2933
Rosszul beállított statív és elkúszott színek egy páratlan időjárási körülményről, mikor a pécsi TV-torony csúcsát érintette csak a köd.
IMG_2933-raw
A torony tövében lévő reflektorok narancsosra festették a ködöt, ezt sikerült visszaadani a RAW-feldolgozás során.

6.

IMG_6419
Perspektivikusan rossz, miközben dinamikája sem szívderítő.
IMG_6419-raw
Korrigálva a perspektivikus torzításokat és a rossz dinamikát, már elfogadhatóbb képet kaptam. Persze, a helyszínen ezt is újrakomponáltam.

7.

IMG_9978
Eső után, mikor még visszaköszönt a Nap fénye. Ezt a képet is rossz dinamika jellemzi.
IMG_9978-raw
A csúcsfények lehúzását követően növeltem az kontrasztot és csökkentettem az árnyékos területek nagyságát.

8.

IMG_0173
Kiégett égbolt, sovány színek, ami egyáltalán nem illik egy jó hangulatú rendezvényfotóhoz.
IMG_0173-raw
Lehúztam tehát a csúcsfényeket, módosítottam a Kelvint, picit növeltem a kontrasztot.

9.

IMG_0011
Egy kicsit alulexponált felvétel, nem helyes színhőmérséklettel.
IMG_0011-raw
Közelebb áll a valósághoz, mivel módosítva lett a színhőmérséklet és az expozíció is emelve lett.

10.

IMG_2444
Kicsit kakukktojás ez a fotó, mert a kelvint tekintve nagyjából rendben is van.
IMG_2444-raw
A színeket a drasztikus sárgából áttettem Camera RAW-ban hidegebb színekké, hogy jobban illeszkedjen a havazás hangulatához.

10+1

 

IMG_9944
Ezt a brutálisan rossz képet nem is nagyon kell jellemezni, ezer sebből vérzik.
IMG_9944-raw
Azonban RAW-ban fotóztam mint a többit, így nagyrészt sikerült visszahúzni a nagyon csúnya kiégéseket, az árnyékokat pedig eltüntettem, a fekete részeket még mélyebb tónusúvá tettem. Így sem lett egy jó kép, nem is használnám fel sehol, de legalább hathatósan lehet vele érzékelni a RAW hatalmát!

Sasvári János