Sigma 18-35 f/1,8 teszt

A cikkben szereplő objektív eladóvá vált!

Canon APS-C szenzoros gépekhez való, kiváló minőségű (3 éve vásárolt) Sigma 18-35 mm-es, f/1,8-as objektívem, mivel már javarészt Full Frame-es gépekkel fotózok. Adok hozzá egy gyári dokkolóegységet, amivel könnyedén kalibrálhatod az optikát saját fényképezőgépedhez.

Az objektíven a használat nyomai láthatók, de karc, gomba és sérülésmentes, működése tökéletes.

A dokkolóegységen kívül adok hozzá első és hátsó kupakot, napellenzőt és egy szütyőt is!  

Megtekinteni és kipróbálni Pécsett lehetséges. Igény szerint postai úton is megvásárolható!

Ára: 170 000 Ft. Telefonszám: 06 30 336 43 49

Igazi kuriózum ez az optika, hiszen az aps-c szenzoros gépekre ezidáig csak fix gyújtótávolságú objektíveket lehetett vásárolni ilyen nagy fényerővel. Szerencse, a Sigma felismert egy piaci rést és megalkotta a teljes zoom tartományban (18-35mm) 1,8-as fényerőt biztosító objektívét. Ezt a lencsét teszteltük most Canon vázakon.

Kézben tartva

Rögtön érződik, hogy profi darab, nincs sehol olcsó anyagoknak nyoma, hiszen fémházban helyezkednek el a lencsetagok, melyet modern fejlesztésű hőstabil műgyantával ötvöztek, ennek megfelelően súlyos darab. Ami használat során picit elszíneződhet, koszolódhat az a gumiból készült zoom és élességállító gyűrű, de ez semmit nem befolyásol a használhatóságból. A nálam lévő objektív háromnegyed éve társam a fényképezésben, de külsőleg is jól bírja a strapát.

sigma-18-35-foto

Az objektíven látunk egy “A” betűt, ez pedig az “art” szó jelölése, vagyis a Sigma művészi fotókhoz szánt lencséje. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag művészi képek készítéséhez ajánlott ez az optika, én inkább ezt csak afféle promóciós eszköznek tekintem.

Találunk rajta egy fókuszkapcsolót is, így bármikor válthatunk az ultrahangos HSM motor segítségével történő fókuszálás és a manuálfókuszálás közt. Nem csak jól mutat rajta a fókusztávot jelző skála, de a kézi fókuszálás híveinek nagy segítség, csillagfotózásnál pedig kifejezetten hasznos.

 

 

Masszív darab.
Masszív darab.

Mivel belső élességállítású optika, így zoomolás közben sem változik a mérete, külön öröm, hogy az exponálást megelőző pillanatban is korrigálhatunk a fókusztávon.

A súlya egészen pontosan 811 gramm, szóval nem éppen pehelykönnyű darab, ahogy ez kikövetkeztethető a minőségi alapanyagok miatt. Hosszúsága 121mm, szélessége pedig 78mm. A frontlencsére egy 72mm átmérőjű szűrőt helyezhetünk fel.

Szerencsére nem kell külön megvásárolnunk a rácsatlakoztatható napellenzőt, ezt az objektívhez adják.

Használat közben

Rögtön arra kíváncsi az ember, hogy mit tud a gyakorlatban az f1,8-as rekesz. Itt úgyis a képek és a számok beszélnek, de azt biztosan leszögezhetem, hogy egy korszerű ISO kezeléssel rendelkező vázzal összekapcsolva még a leggyatrább fényviszonyok mellett is élvezhető képeket kaphatunk. Kiemelten ajánlható így rendezvényfotósoknak, esküvőfotósoknak és a városok esti fényeit imádóknak. Bátran állíthatom, hogy nem fognak csalódni!

 

 

Ezt az esti városképet egy régebbi Canon-nal lőttem, 550D-vel, 1600-as ISO-n, 1/90-es záridővel, a legtágabb rekeszen. Ha egy jóval kisebb fényerejű objektív lett volna rajta, már nem tudtam volna megfagyasztani a pillanatot, elmosódtak volna az emberek nagyobb záridőnél. Magasabb ISO-nál pedig atomira zajos lett volna ezzel a kamerával a kép. Érdemes rákattintani és szemügyre venni azt is, hogy mennyire éles!
Ezt az esti városképet egy régebbi Canon-nal lőttem, 550D-vel, 1600-as ISO-n, 1/90-es záridővel, a legtágabb rekeszen. Ha egy jóval kisebb fényerejű objektív lett volna rajta, már nem tudnám megfagyasztani a pillanatot, elmosódtak volna az emberek nagyobb záridőnél. Magasabb ISO-nál pedig atomira zajos lenne ezzel a kamerával a kép. Érdemes rákattintani és szemügyre venni azt is, hogy mennyire éles!

 

 

Nagyon gyenge fényviszonyok mellett is jól működik az autofókusz és igazán szép elmosást eszközölhetünk vele!
Nagyon gyenge fényviszonyok mellett is jól működik az autofókusz és igazán szép elmosást eszközölhetünk vele!

Autófókusz 

Halk, piszok gyors, de ha nem kalibráljuk a saját gépünkhöz, akkor nem minden esetben pontos. Ez utóbbi az egyetlen kellemetlen tulajdonsága az obinak. Már az első tesztlövésekkor is bosszantó volt, hogy tíz lövésből kilencszer tökéletesen, de egy alkalommal nem igazán akart a kiszemelt meteorológiai pavilonra fókuszálni. 

 

A bal oldali képkivágáson jól látszik, hogy nagyon mellément a fókusz, mg a jobb oldalin perfekt mód ment ez.
A bal oldali képkivágáson jól látszik, hogy nagyon mellé ment a fókusz, míg a jobb oldalin perfekt mód ment ez.

Ekkor úgy döntöttem, hogy nem bosszantom magam, inkább megveszem a Sigma számítógépre csatlakoztatható USB-s dokkolóját. A Sigma programjának telepítése után és egy rövid tesztelést követően sikerült úgy bekalibrálni az optikát, hogy az elő-előforduló melléfókuszálás csak elvétve jelentkezzen. Ezt mindenképpen el kellett mondani a Sigma nagy fényerejű lencséjéről, hiszen helyrehozható, korrigálható, de nekem kellett hozzá egy 15 000 ft körüli dokkoló – sajnos.

 

A dokkolót is ezzel az obival fotóztam, jól látszik, hogy milyen brutális mélységélessége van
A dokkolót is ezzel az obival fotóztam, jól látszik, hogy milyen brutális mélységélessége van, kellemes bokeh, vagyis háttérelmosás mellett.

 

Könnyen és egyszerűen használható a program, de a beállítások tesztelése kicsit időigényes.
Könnyen és egyszerűen használható a program, de a beállítások tesztelése kicsit időigényes.

Képalkotás – élesség, kromatikus aberráció, torzítások

A tág blende hatalmas szolgálatot tesz, tényleg! Mellékeltem egy összehasonlító tesztfotót, ahol a Canon kitobjektívét és ezt vetettem össze ~35 mm-es gyújtótávolságon. Csalókának tűnhet az összehasonlítás, de így jobban kitűnik az a különbség, amellyel valóban az élmezőnybe helyezi magát a Sigma nagyfenyéréjű objektíve.

 

A bal oldali kép a Canon kitobjektívével készült ~35mm-en, adott f4-es rekesszel, mellette a Sigma-val lőtt kép, 1,8-as blendével.
A bal oldali kép a Canon kitobjektívével készült ~35mm-en, adott f4-es rekesszel, mellette a Sigma-val lőtt kép, 1,8-as blendével, ugyanolyan fényviszonyok, ISO és zársebesség mellett.

Ha a fent említett galibát leszámítjuk, akkor kijelenthető, hogy szinte borotvaéles képet alkot már teljes rekesznyílásnál is, tovább rekeszelve még csak tovább tudja fokozni ezt. Az élességre jellemző, hogy egy élességi tartományon belül, a teljes átlóban éles a kép, tág és szűk rekesznél is megfigyelhető némi kromatikus aberráció. A csatolt 100%-os nagyításból előhívott a4-es méretű nyomaton nem szembetűnő.

 

A Sigma nagy fényerejű objektívével készült képeken ugyan jelen van a kromatikus aberráció, de ez gyakorlatilag nem befolyásolja a kreativitást, képalkotást, előhívást.
A Sigma nagy fényerejű objektívével készült képeken ugyan jelen van a kromatikus aberráció, de ez gyakorlatilag nem befolyásolja a kreativitást, képalkotást, előhívást.

Szinte a teljes gyújtótávolságban nagyon minimális a vignettalás, ami rekeszeléssel csökkenthető és a hordótorzítás sem jelentős, a lencse becsillanása pedig nappal szemben minimális – abszolút profi lencse!

 

 

Szinte semmi becsillanás nincs.
Szinte semmi becsillanás sincs.

 

Összegzés

Az Sigma 18-35mm f1,8 ára körülbelül 220 000 ft körül van, ami cseppet sem tűnik olcsónak, de ha napi szinten fényképezünk és aps-c szenzoros gépünk van, akkor kötelező darab! Az egyetlen hibája a néha nem mindig pontos fókusz, azonban a külön megvásárolható dokkoló segítségével megoldhatjuk a problémát. Különösen azért is ajánlom a megvásárlását, mert gyenge fényviszonyok mellett ebben a gyújtótávolság-tartományban nem kell állandóan lencsét cserélni, tehát még pénzt is spórolhatunk vele, hiszen elég csak ez az egy objektív ilyen látószögnél.

Tesztképek