Különleges, tükör nélküli gépek a Sigma-tól piszok nagy felbontással

A Sigma a mai napon bejelentette az új, nagy teljesítményű, kompakt Sigma SD Quattro és Sigma SD Quattro H tükör nélküli fényképezőgépet – hivatalosan is. A gépek, úgynevezett Foveon Quattro érzékelővel rendelkeznek. A Sigma SD Quattro APS-C méretű érzékelővel, míg a Sigma SD Quattro H APS-H méretű érzékelővel rendelkezik, a fényképezőgépek a Sigma SA bajonettes lencséivel kompatibilisek.

sigma2

A Sigma SD Qattro APS-C-s, 23,5 x 15,5mm (1,5-ös szorzószám 35mm-re) méretű szenzorral szerelt változata 33 megapixel, míg a 26,6 x 17.9mm-es (1,3-ös szorzószám 35mm-re) APS-H szenzoros változat 45 megapixel. Mindkét fényképezőgép 14 bites RAW-ban lő (teljes és kis felbontásban, három különböző méretben), akár JPEG-vel is társítva.

sigma4
Mivel tükör nélküli gépekről van szó, így a keresőjük egy 2 360 000 pixeles LCD monitor.
Az autofókusz pontok száma mindössze kilenc, de aki napi rendszerességgel fotózik – talán – nem hiányolja a több száz pontot, hiszen van annyi rutinja, hogy ezredmásodpercek alatt beállítja a számára megfelelő élességet. A fókuszálás lehet: egy pontos (mérete kiterjeszthető), követőfókusz (arcfelismeréssel) és manuális.

sigma

Legalacsonyabb zársebessége: 1/4000, ISO-ban pedig nem követi a mai gépek több tízezres ISO-értékeit, így “csak” 6400-as érzékenység állítható be. Ismerjük el: a legtöbb körülmény esetén ez leginkább elég is. Ráadásul ez a fényképezőgép inkább azoknak a különlegességet kedvelő fényképészeknek készül, akik gyakorta fotóznak magazinoknak, reklámcégeknek, hiszen a brutálisan nagy felbontásába egy grafikus sem köthet bele!

sigma3

Természetesen a két gép a fényképezésre van abszolút “kihegyezve” így videófelvételeket nem tudnak készíteni.

Árakról még nem tudunk pontosan, de az biztos, hogy idén tavasszal kerül kereskedelmi forgalomba.