70 megapixeles Sony érkezhet 20 kép/mp-es sorozatlövési sebességgel

Éppen most olvasom a SonyRumors-on, hogy az a pletyka járja: jövőre α9 néven egy minden eddiginél vagányabb Sony fényképezőgép kerülhet bevezetésre. Állítólag 70 megapixeles képeket tud majd lőni, ráadásul másodpercenként ebből akár 20-at is!

Illusztráció
Illusztráció

Ez kétségtelenül jól hangzik, főleg annak tükrében, hogy például az általam is tesztelt Sony α7 RII, a maga 42,4 megapixelével kissé lassúnak bizonyult rendezvényfotózáskor.
Mondjuk azért azon elgondolkodtam a pletyka kapcsán, hogy ha tényleg igaz és lesz is belőle valami, mi értelme van a 70 megapixelnek és a 20 kép/másodperces sorozatlövésnek! Gyakorló fotósként biztosan állíthatom, hogy 20 megapixel bőséggel elegendő akár egy óriásplakátra vagy egy 3 x 4 méteres, nagy felbontású nyomtatóval készült képre is! Vitatkozva magammal, mondjuk ezzel a hozzáállással soha nem lenne technikai fejlődés, hiszen mindig lenne valaki, aki azt mondaná: elég ez, nem kell több megapixel, gyorsabb sorozat! Ha így gondolkodtak volna a gyártók, még mindig 5-6 megapixeles lenne egy csúcskamera és max 4 képet lőne egy másodperc alatt. [perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]De akkor mire használható ez a brutál nagy felbontás? [/perfectpullquote]

Például pont a gyors sorozatot kihasználva, riport (ebben persze sport) és esküvőfotózásra igencsak frankón ki lehet használni, hiszen fantasztikus lehetőség arra, hogy egy jelenetet kiragadjunk a nagyobb 70 megapixeles képből. A 20 kép/másodperc megint csak nagyon jól hangzik, hiszen például egy focimeccsen vagy bármilyen más sporteseményen lehet, hogy így csípem el azt a pillanatot, ami a lehető legjobban visszaadja az esemény hangulatát! Vagy, hogy mást említsek: ha valaki fotózott már kisgyerkőcöt, az tudja, hogy milyen szédületes tempóban tud szaladgálni, ráadásul az anyuka kezében jó, ha 4 másodpercre megmarad, miközben arca ezernyi fintort vág. De említhetném a nem profi párokról, modellekről készült fotósorozatokat is külsős helyszínen. Mert ha valaki fotózott már ilyet, akkor az tudja, hogy egy fénykép sikerességét egy félig vagy teljesen nyitott száj, esetleg a 2 centivel feljebb húzott fej is megtudja határozni! És egy-két másodperc alatt pedig alanyaink mozgása is változhat kissé.

Szóval: igenis kell az a gyors sorozat, igenis kell az 70 megapixel, hogy ha szükség van rá 20 megapixeles képeket vágjunk ki belőle, amit aztán lazán óriásplakátra, vagy éppen az említett nagy méretben ki lehet szépen nyomtatni!