Prémiumkategóriás 50 mm-es fix objektívet mutatott be a Sony

A Sony bemutatta a full-frame-es, E-bajonettes gépekre szánt objektívét a Planar T FE 50 mm-es f/1,4-es ZA modellt.

zeiss-1.4-50mm2

A Zeiss segítségével kifejlesztett 50 mm-es fix objektív kifejezetten fényerős, hiszen rekesze f/1, 4-ig nyitható. A gyártó ígéretei szerint a közepétől sarkokig még tág rekesz esetén is élvonalbeli képminőséget nyújt. Az optikai szerkezet magában foglalja a fejlett aszférikus és az extra alacsony szórású üveg elemet, amelyek csökkentik a szférikus és kromatikus aberrációt, valamint egy speciális Zeiss T bevonatot, ami minimalizálja a tükröződéseket és a szellemképet.

A 11 részből felépülő blende kör alakú nyílást tesz lehetővé, amely kellemes bokeh-t és háttérelmosást biztosít – ígérik a német és a japán mérnökök. Ahogy a 35 mm-es f/1, 4-es esetében is, ennél a típusnál is az objektíven tudjuk állítani a rekeszt, amit egészen f/16-ig szűkíthetünk.
Természetesen manuális fókuszálásra is lehetőségünk van a belső élességállítású csúcsobinál, vagy éppen igazíthatunk az élességi ponton is exponálás előtt közvetlenül az élességállító gyűrű segítségével. A lencse amúgy nem tartalmaz rázkódáscsökkentőt, azt a Sony SteadyShot rendszere biztosítja majd a fényképezőgépben.

Az új objektív is fel van szerelve az úgynevezett SSM (Super Sonic wave Motor) rendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy a zár és fókusz gyorsan, pontosan és majdnem teljes csendben működjön – ami különösen hasznos a mozgóképfelvétel esetén.

Ha hozza a már általunk is tesztelt Zeiss 35 mm-es, f/1, 4-es szintjét, akkor ez az optikai is nagy kedvence lesz az igényes fotósoknak!

A Dpreview már lőtt is vele pár kockát. A képeket elnézve, tehát ez az objektív is hű a német és a japán precíz minőséghez!

Az új obi ára kiskereskedelmi ára $ 1500 dollár körül alakul, ami kb. 420 000 ft-nak felel meg, és hamarosan a boltok polcaira is kerül.