Csúcs vaku és puskamikrofon a Canontól

Két új, EOS-rendszerhez tartozó digitális fényképezőgépekkel kompatibilis kiegészítőt jelentett be a Canon: a Speedlite 600EX II-RT típusjelzésű vakut és a DM-E1 irányított sztereó mikrofont.

Speedlite 600EX II-RT

canon-vaku-2

 

A Speedlite 600EX II-RT elődjéhez hasonlóan egy olyan nagy teljesítményű vaku, amellyel teljes körűen gondoskodhatunk a megfelelő megvilágításról. Elődjéhez képest akár 50 százalékkal több folyamatos villanásra képes CP-E4N típusú akkumulátor használata esetén. Az új vaku továbbfejlesztett hőérzékelője megakadályozza a túlmelegedést is, és hosszabb villanás-sorozatokat tesz lehetővé.
Az ISO 100-as érték mellett 60-as kulcsszámú vaku lehetővé teszi, hogy a fotósok távolról és nagy területen is kreatív megvilágításba helyezhessék a témát. Ez például akkor ideális, ha egy egész násznépet kell lefotózni. A 20-200 mm széles fókusztávolság-lefedettségnek köszönhetően – ami a beépített széles panellel akár 14 mm is lehet – a fotósok könnyen szabályozhatják, hogy a fény miként essen a témára.
A vaku vezeték nélküli másodlagos (slave) funkcióval is rendelkezik, ami segíti a kreatív megvilágítást. A rádióvezérlés funkció további szabadságot biztosít a fotósoknak, hiszen így akár 15 darab Speedite vakut is vezérelhetünk a fényképezőgépünkről, a több irányból érkező fény pedig csodálatos látványt eredményez beltéri fotózáskor.
Portréfotózáskor különös előnyt jelent a tartozékként a vakuhoz járó SBA-E3-as diffúzor, mellyel a visszaverődő szórt fény lágyabb és természetesebb végeredményt ad. Az elforgatható vakufej megszünteti a nemkívánatos árnyékokat. Az új „clip-on” rendszerű színes szűrőkkel pedig a környezeti fényeket lehet kiegyensúlyozni.

canon-vaku

Canon DM-E1: Kiemelkedő hangminőség irányított sztereó mikrofonnal

puskamikrofon

A Canon másik újdonsága a gyártó első külső mikrofonja az EOS-rendszerű gépekhez.
A DM-E1 egy kisméretű, de csúcsminőségű irányított sztereó mikrofon, amellyel különféle helyzetekben lehet hangot rögzíteni az 50Hz és 16kHz frekvenciatartományon belül. A klasszikus puskamikrofon háromféle beállításával eltérő körülmények között is optimális hangot lehet rögzíteni egyetlen eszközzel.
Az egy hangcsatornás puskamód használata akkor a legcélszerűbb, amikor közvetlenül a fényképezőgép előtt lévő hangforrást rögzítik, például egy riporterét. A 90 és 120 fokos módok sztereó hangzást biztosítanak a tágabb térben rögzítendő hangforrásoknál, például a koncertteremben játszó zenekar esetén.

Az új mikrofonba épített rezgéscsillapított kengyel csökkenti a fényképezőgép használata közben esetlegesen előforduló zajokat, illetve külön védelem gondoskodik a szélzaj kiszűréséről. Az új mikrofon igen széles tonális skálával rendelkezik, a 66dB-es S/N arány és a -42db-es érzékenysége révén torzítása minimális. A DM-E1 a kategóriájának egyik legkisebb és legkönnyebb mikrofonja, így tökéletes útitárs. A 3,5 milliméteres jack audiocsatlakozó a legtöbb Canon EOS fényképezőgéppel kompatibilis.

Forrás: Canon Hungária