Hatalmas balhéba keveredett Steve McCurry! Photoshop-olta fényképeit!

Az Index egy olasz lapra hivatkozva írja, hogy a közismert afgán lány kép fényképésze jókora slamasztikába keverte magát azzal, hogy utazó kiállításának egyik, Kubában készült fotóján jól kivehető Photoshop-os klónozás történt – ezt egy olasz fotográfus fedezte fel. Csoda, hogy eddig senki nem bukkant a nyomára, hiszen azért egy komoly szakmai stáb dolgozik Steve McCurry mögött.

Cuba, 2014

kuba

A neves művész azzal védekezett a PetaPixel-nek nyilatkozva, hogy nem ő követte el a bakit, hanem az a technikusa, aki már nem dolgozik vele. Majd azt is hozzátette, hogy ő nem tartja magát fotóriporternek, akiket egyébként nagyon szigorú szabályok kötnek, ugyanis mindenfajta manipuláció tilos az általuk készített fényképeken. A kérdéses fotót amúgy is önszántából készítette, nem kellett megfelelnie semmilyen előírásnak.
McCurry-re rájár a rúd, mert eközben két fotójáról is kiderült, hogy erősen beléjük nyúlt. Az egyik egy bangladesi kisgyerekeket ábrázol focizás közben 1983-ból:

BANGLADESH-10006_1

A felső képen jobb oldalt még ott egy kisgyerek keze, de az alsón már kiklónozta McCurry. Nem vádaskodásról van szó, mert mindkét fájl elérhető weblapján itt és itt.

Eközben egy olasz fotós egy ezeknél súlyosabb módosítást is észrevett egy másik képen, amit Indiában a monszun idején készített:

mccurry2

mccurry1

A felső kép az eredeti, míg az alsón keresni sem kell a különbséget, “kiphotoshop-olta” a két alakot.

Őszintén szólva engem is megdöbbentett ez a fajta manipulálás, hiszen nem egy ugri-bugri kis amatőr fotósról van szó, hanem magáról a nagy Steve McCurry-ről, akit hiteles arcnak ismert meg a National Geographic által a világ közvéleménye. Olyan személy, akit fiatal fotósok követnek és tisztelnek példaképként, hiszen emberábrázolásai a környezetben mindenkinél kifinomultabbak, érzékletesebbek.
Mindezekkel együtt azonban ha művészetnek tekintjük munkásságát (miért ne tehetnénk meg?) akkor pedig nem számít bűnnek, etikátlannak az ilyen mérvű Photoshop-olás. Innentől kezdve, viszont már nem valóságábrázolás amit fotóin keresztül át ad, hanem valami egészen más…

McCurry Philadelphia egyik külvárosában született 1950-ben. A Pennsylvaniai Állami Egyetem film szakán tanult, majd egy helyi újság munkatársa lett. Szabadúszó fotóriporterként bejárta Indiát. Hírnevet az afganisztáni fényképeivel szerzett, egyike volt azoknak, akik elsőként mutathatták be a szovjet megszállást és a katonai konfliktust. Képeiért Robert Capa-aranyérmet kapott. Később számos háborús övezetben dolgozott, fotóival jelentős díjakat érdemelt ki, a World Press Photo versenyen például négy fődíjat is nyert. A francia kultuszminiszter a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát adományozta számára, 2014-ben pedig a londoni Royal Photographic Society ítélte neki a Centenáriumi Életműdíjat.