Telefonra felcsatolható fényképezőgéppel támad a Hasselblad!

A hír kapcsán egyből a régi SonyEricsson T300-as telefonom jutott eszembe, aminek nem volt beépített kamerája, csak külön felcsatolható. Nem csak azért szerettem azt a telefont, mert újdonság volt a 2004 környékén, hanem mert az akkori technikai színvonalhoz képest egészen jól lehetett vele fotózni. Jó, persze, ma már nevetséges a képminősége, de akkor igenis jónak számított!

sonyericsson-t300
Annak idején még kelendő volt egy ilyen megoldás, hiszen nem volt nagyon kamerás mobil.

A Sony az Ericssontól leválva – próbálkozik még hasonlóval, de nem lett nagyon sikeres, mivel körülményes a csatlakoztatható kameraszerkezet használata és a tárolása sem egyszerű, nem fér el a zsebben, mint t300-as kamerája. Ami még ellene szól, hogy csak bizonyos Sony telefonokkal kompatibilis, így az elterjedése is korlátokba ütközik.

sony qx-2
A Sony qx-es sorozata nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Most a svéd Hasselblad az amerikai Motorolával együttműködve fejlesztette ki ennek az elgondolásnak a saját változatát. Dedikált exponáló gombbal és saját kis vakuval. A készülék 12 megapixeles 1/2,3″ CMOS érzékelőt kapott, ami méretben megegyezik a Sonyval, viszont kisebb felbontású. A gyújtótávolsága 25-250 mm közötti f/3,5-6,5 maximális rekeszekkel az objektívén. Az ISO tartomány 100-tól 3200-ig terjed. Videózni pedig HD-ban tud majd.

Hasselblad-True-Zoom-MOTO-2
A Hasselbalad kamerája nyers fájlokat is tud menteni.

Az egy jó kérdés, hogy ha a Sony qx-es sorozata nem hozta meg a forradalmat a mobilos fényképezés világába, akkor a Hasselblad felcsatolható kamerája miként fogja, ha ez is csak egy bizonyos típussal használható és tárolása, szállítása sem praktikus, hiszen ilyen méretű kompakt kis gépek bőven akadnak a piacon. Mondjuk a Hasselblad már nyúlt nagyon félre, mikor azt hitte, hogy sikeres lesz az átcímkézett Sony fényképezőgép Hasselbladként, de elég csak a képeket megnézni róla: katasztrófa!

Egy szemléltető videó a felcsatolható Hasselblad kameráról: