Új fejezet nyílhat a képfeldolgozás terén a Canon 5D Mark IV megjelenésével!

A fotós szakújságírás is – alkalmazkodva a technikai kütyükről szóló honlapok által diktált trendhez – egyre inkább kíváncsibb, ennek eredményeként idő előtt már tudni akarja – mint a kisgyerek felkutatva a karácsonyi ajándékot – hogy vajon milyen is lesz X, Y vagy éppen Z típusú fényképezőgép, objektív, amit a későbbiekben mutat be a gyártó. Most éppen így vagyunk ezzel a Canon 5D Mark IV-gyel is! Fényképek már kiszivárogtak róla, tudhatók fontosabb tulajdonságai is. Sőt! Ezek az infók egyre inkább frissülnek! Éppen most olvasom a Canonrumors oldalán, hogy mire lesz képes a Dual Pixel technika révén RAW-ban:

Készít egy normál RAW fájlt, valamint a Dual Pixel RAW fájl is, amit a Canon Digital Photo Professional szoftverével lehet feldolgozni.

Utómunkánál lehetővé teszi, hogy az élesség helyzetét precíz hangolással módosítsuk, és módja lesz a fotósnak arra is, hogy képkidolgozásnál állítson a háttérelmosáson, bokeh-n! Ráadásul a technika megengedi azt is, hogy az optika okozta szellemképeket, tükröződéseket utólagosan a szoftver segítségével eltüntessük.

Tehát, hogy jól érthető legyen: állítólag utólagosan is lesz mód az élességgel játszani, a háttérelmosást módosítgatni! Ha ez igaz (nagyon bízom benne!) akkor ez egy teljesen új fejezetet nyit a képkidolgozás világában!
(Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt már erre kísérlet a Lytro részéről, de az kegyetlenül csúfosan megbukott, minden bizonnyal a nehézkes szerkeszthetőség miatt. Kisebb fényképezőgépekben, telefonokban is elérhető a technika, de ott vagy videóból hívja elő vagy kétlencsés kamerával valósítja meg. Itt most a lényeg az, hogy tömegtermékben, profi eszközben jelenik meg mindenféle “cirkuszi hókusz – fpókusz” nélkül!)

Elég csak ezt megemlítenem: bizonyára mindannyiunk járt már úgy nagy fényerejű objektívvel portrézva, hogy csak az utómunkánál vette észre az élességi pont kicsiny, de észrevehető elmozdulását. Ekkor általában vagy a fogunkat szívjuk, vagy káromkodunk egy jót, de ha minden igaz most ez megszűnhet! No persze, csak legyen egy 5D Mark IV-ra pénzünk, mert állítólag nagyon nem lesz olcsó játékszer, hiszen az ára nagyjából 1 200 000 ft környékén lesz!