Végre itt a Pentax full frame-es fényképezőgépe!

Egészen mostanáig kellett várni a Pentax márka rajongóinak arra, hogy megjelenjen a full frame-es tükörreflexes fényképezőgépük. Így, most minden tudását beleadta a gyártó a K-1-es típusba, amely méltó vetélytársa lehet a többi, jelenleg kapható 35mm-es full frame-es gépnek.


Fotók: Pentax

Nézzük csak, milyen paraméterekkel jelentkezik a masina:

Önmagában már a gép felbontása is az élmezőnybe sorolja a szegmensben, hiszen 36, 5 megapixeles felbontással rendelkezik.

Az elérhető legélesebb felvételek érdekében aluláteresztő szűrőt sem tartalmaz, de a moiré-effektustól nem kell tartani, hiszen az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkcióval szerelték fel, amely a gyártó tájékoztatása szerint: szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a zavaró effektust. Ráadásul a K-1-ben ez a funkció ki is kapcsolható, mértéke módosítható.

Brutálisan magas 204 800-as ISO érzékenységig állíthatjuk be az érzékenységet, amit valószínűleg a riportfotósok nagyon fognak kedvelni.

5, azaz öt fényérték kompenzációjára képes a továbbfejlesztett, SR II (Shake Reduction II) öt tengelyes rázkódáscsökkentő rendszer, amely a 35mm-es full-frame-es szenzor bemozdulásait is radikálisan csökkenti a kompatibilis optikákkal, így kézből, rossz fényviszonyok közt még bátrabban fényképezhetünk. A rendszer a képsíkkal párhuzamos bemozdulások mellett, horizontálisan és vertikálisan is képes csökkenteni a bemozdulásokat. Ezt a rendezvény-, riport-, esküvőfotósok mellett a makró szerelmesei is értékelni fogják.

Termékfotósok kedvence lehet a Pixel Shift Resolution System amely 4 egymást követő fotót készít a témáról és minden újabb exponálásnál egy-egy pixellel eltolja a szenzort, majd ezeket egy úgynevezett kompozit kép formájában egyesíti. Ez az új szisztéma rendkívüli részletgazdagságot biztosít a nagy felbontású felvételeknek.

A távoli galaxisokat, bolygókat fényképező csillagászokra is gondolt a Pentax, ezért az Astro Tracer GPS funkciója segítségével könnyebb az égitestek fényképezése is. Ráadásul automata vízszint kiegyenlítő és kompozíciós finomhangolás is került fényképezőbe.

Az aljnövényzet, a bogarak, rovarok, kis állatkát világát fotózók biztos örülnek a rendkívül flexibilis LCD-kijelzőnek, amely horizontálisan, vertikálisan, és diagonálisan is dönthető.

Összesen 33 fókuszpont választható ki élességállítás közben (ebből 25 kereszt típusú). A középső, illetve a közvetlenül alatta és felette lévő fókuszpont az F2,8-as fényerejű optikák fényáteresztő képességéhez lett tervezve.

A K-1 fotósa 17 nyers képet tud sorozatmódban készíteni 4,4 kép/másodperces sebességgel (vagy 70 JPEG képet). Ez díjátadók, avatások, esküvői szertartások alkalmával nagyon hasznos tud lenni.

Igazi kuriózum a 4db működési segédfény LED-ek formájában a váz négy pontját (a bajonett felett, a hátsó LCD mögött, a memóriakártya nyílásánál, és a távvezérló csatlakozójánál), melyek arra hivatottak, hogy megkönnyítsék az objektív és memóriakártyák cseréjét, a távkioldó csatlakoztatását a sötétben.

A K-1 felső, első és hátsó panelei erős, de könnyű magnézium ötvözetből készülnek. A zár 300 000 expóra lett tervezve. A gyártó tájékoztatása szerint a váz ellenáll az akár -10°-os fagynak is.

A gép Wi-Fi funkcióval is rendelkezik, így lehetséges okostelefonról vagy tabletről működtetni a külön erre fejlesztett Image Sync app segítségével.

H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps). A vázon egy sztereó mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. Time-lapse módra is lehetőség van, mely 4K felbontású videofelvételeket rögzít.

A gépváz ára: 599 900 Ft a hivatalos márkakereskedőnél, a Fotoplusnál.