Budapestről Amszterdamig gyalogol Warren Richardson, hogy átvegye World Press Photo 2016 fődíját

Gyalog teszi meg az utat a World Press Photo 2016 amszterdami díjkiosztójára Warren Richardson, a Budapesten élő ausztrál fotóriporter, aki egy, a magyar-szerb határon készült, menekülteket ábrázoló fényképpel nyerte el idén a pályázat fődíját.

Richardson csaknem 1500 kilométeres gyaloglás után várhatóan csütörtökön érkezik meg Amszterdamba. A férfi a februárban indult el Budapestről, az út során végig sátorban aludt és nem használt semmilyen navigációs eszközt.
“Ez az utazás olyasmi, amit mindig is ki akartam próbálni. Ez azonban most különleges értelmet nyert, miután sok időt töltöttem olyan emberekkel, akik Szíriához hasonló helyekről menekülnek” – mondta az öt éve Budapesten élő szabadúszó fotós.

A WorldPress fotó 2015 első helyezett fényképe. A Budapesten élő ausztrál fényképész, Warren Richardson 2015 augusztus 28-án készítette a fényképet a hajnali órákban a Hold fényénél, mint egy menekült nyújtja át gyermekét a szögesdrót kerítésen. Fotó: Warren Richardson
A World Press fotó 2016 első helyezett fényképe.
A Budapesten élő ausztrál fényképész, Warren Richardson 2015 augusztus 28-án készítette a fényképet a hajnali órákban a Hold fényénél, mint egy menekült nyújtja át gyermekét a szögesdrót kerítésen.
Fotó: Warren Richardson

A 47 éves férfi elmondta, eredeti terve az volt, hogy Budapestről elgyalogol Észak-Norvégiába, ahol felkeres néhány olyan menekültet, akikkel tavaly találkozott Magyarországon, és megnézi, miként megy a soruk. Indulása napján azonban értesítették, hogy megnyerte a World Press Photo 2016 fődíját, így változtatott a tervein, és inkább Amszterdamot vette célba.

Warren Richardson Fotó: Fülöp Ildikó
Warren Richardson Fotó: Fülöp Ildikó

Warren Richardson vasárnap este veszi át a pályázat 10 ezer euró pénzdíjjal járó fődíját.
A díjnyertes Egy új élet reménye című fényképén egy férfi látható, amint a sötétség leple alatt kisgyermekével épp átbújni készül a gyorstelepítésű drótakadály alatt. A múlt év legjobb sajtófotójának választott fekete-fehér fénykép 2015. augusztus 28-án éjszaka készült Röszkénél.
A zsűri elnöke, Francis Kohn, az AFP francia hírügynökség fotóigazgatója szerint a fődíjas fénykép egyszerűségénél fogva nagy hatású. “A maga egyszerűségében, főleg a szögesdrót szimbóluma által juttatja kifejezésre erejét” – mondta Kohn a díjak odaítélésekor.

MTI