Kamu vagy valóság? Szuper fényerős objektívek várhatók a Zenittől?

Őszintén szólva nagyon szkeptikus vagyok az ilyen hírekkel kapcsolatosan, mint ami a napokban felröppent fotós pletykaoldalakon és egy orosz nyelvű honlapon, miszerint nagy léptekkel szélesíti termékpalettáját az orosz Zenit, köztük egy szenzációs 50 mm-essel, aminek f/0,95 a fényértéke.

(Kicsit úgy tűnt nekem ez elsőre, mint amikor lájkvadász kamuoldalak felröppentik a hírt, hogy rövidesen itt az új Trabant, miközben persze semmi nem igaz ebből, csak egy működőképes makettről egy hír, jó pár évvel ezelőttről most felfrissítve kiszínezve. Bár lehet én vagyok rosszmájú, mert nem igazán hiszek az orosz forrásnak, aki egy kiállításon láthatta ez objektíveket. Sokáig tanakodtam is, hogy számoljak-e be egyáltalán róla.)

Mindenesetre ha igaz, és nem csak pár prototípust élnek meg optikák és a pénzhiány miatt mennek a süllyesztőbe, akkor sok fényképész leli örömét benne. Kívánom, hogy így legyen!

Nézzük csak, milyen újdonságok lehetnek kilátásban!

Zenitar f/1.2 50 mm

Igazi nagy durranás a Zenitar f/1,2  50 mm-es, full-frame-s gépekre. Felépítése: 10 lencsetag 8 csoportban, súlya egészen brutális 1200 gramm! Állítólag az értékesítése még idén nyáron megkezdődik, azonban a fejlesztők még dolgoznak a súlycsökkentésen. (Van mit!)
Denis Gavrilov Flickr-ére is feltöltött pár fényképet az obiról.

Zenitar f/0,95 50 mm

A gavrilovart.ru beszámol a Sony tükör nélküli gépeire tervezett f/0,95-ös fényerejű 50 mm-esről is, mely 9 lencsetagot tartalmaz 8 csoportban, várhatóan 2017-ben készülnek úgy el vele, hogy az sorozatgyártásra is alkalmas legyen.

Zenitar f/1,2 85 mm

900 grammal igencsak testes a Nikon F bajonetteseire és a Canon EF-es vázaira tervezett f/1,2-es 85 mm-es. Lencsetagjainak száma: 9, mely 7 csoportban helyezkedik el. Az értékesítés várhatóan 2017-ben kezdődik el. A vele készült fényképeket látva csak reménykedhetünk, hogy tényleg lesz valami ebből az egész projektből!

Mindenesetre például a Zenitar kínálatából az 50 mm-es f/1.2-es már megvásárolható, vagy a legendás halszemoptikájuk a 16 mm-es f/2,8-as például eBay-en.