Csúcsra járatva: Olympus E-M1 teszt (+ a 40-150 mm-es f/2,8 és a 14-42 mm-es f/3,5-5,6-os kitobjektív tesztje)

[spp title=”Használat közben”]

Fókuszálás

81 fókuszpontot kapunk, amely kombinálja az új technológiás fáziskülönbség- és a kontraszt alapú technológiákat, tehát divatosan mondva: hibrid autofókusszal rendelkezik.
Úgy tapasztaltam, hogy a rendelkezésemre bocsátott kitobjektívvel (14-42 mm-es f/3,5-5,6-os) és a 40-150 mm-es f/2,8-as objektívvel nappali fényviszonyok közt becsületesen megtalálta a fókuszpontot, de este mind a keresőben, mind pedig a kijelzőn keresve az élességet követő módban gyakorta elkalandozott. Érdemesnek tartom tehát megjegyezni, hogy az egyetlen AF pontot állítsuk be esti felvételeknél és arra élesítsünk, mert úgy már helyesen megtalálja az általunk kiszemelt objektumot éjszaka is.

Visszatérve a fókuszpontokra: ahogy írtam 81-et kapunk egészen szép, nagy területen válogathatunk belőle mikro 4/3-os obik esetében. “Sima” 4/3-osnál 37 pont jelenik meg!

olymus-fokuszpontok

Így állíthatjuk be az AF-pontokat:

 • (All Targets) A fényképezőgép automatikusan kiválasztja az összes AF-keretet.
 • (Single Target) Egy AF-keret kiválasztása.
 • (Small Target) Az AF-keret mérete csökkenthető.
 • (Group Target) A fényképezőgép automatikusan választ kijelölt csoport keretei közül.

Továbbá az egészen fejlett arcprioritásos módszer:

 • (Face Priority On) Az arcprioritás funkció bekapcsolása.
 • Face & Eye Priority On Az arcprioritás AF funkció használatakor az autófókusz rendszer kijelöli a fényképezőgéphez legközelebbi szemet.
 • (Face & R. Eye Priority On) Az arcprioritás AF funkció használatakor az autófókusz rendszer kijelöli a jobb szem pupilláját.
 • (Face & L. Eye Priority On) Az arcprioritás AF funkció használatakor az autófókusz rendszer kijelöli a bal szem pupilláját

Felvételkészítés

Az Olympus OM-D E-M1 CMOS érzékelője kisebb mint az APS-C-s vázakban lévő szenzorok, mérete fele a full frame-nek: 17.3 x 13 mm. Ezen paraméter is nagymértékben segítette a mikro 4/3-os rendszereket fejlesztő mérnököket ahhoz, hogy kicsi, kompakt méretű fotómasinát alkothassanak. Tényleges felbontása 16,3 megapixel, ami nagyon kevésnek tűnhet a laikus felhasználónak, de biztosíthatok mindenkit, hogy ez bőséggel elegendő nagyobb méretű, nyomdai nyomatokhoz is! A maximális képméret pixelekben kifejezve: 4608 x 3456. A mikro 4/3-os szisztéma alapból 4:3-as képaránnyal dolgozik, de ez vágható jpg esetén a gépben is 1:1-ben, 16:9-ben és 3:2-ben is.

Én csak RAW-ban vagyok hajlandó fotózni, ezért nekem nagyon tetszett volna, ha mód lett volna a gépben beállítani, hogy milyen méretű (akár tömörítés vagy képméret) RAW-ban mentse a képet. Sajnos csak a JPG esetében van erre lehetőségünk, viszont ott széles kombináció áll rendelkezésünkre.

Sok rendezvényt és esküvőt fotózok, tehát számomra kiemelten fontos, hogy gyors sorozatban tudjak fényképezni, úgy, hogy eközben ne jelentsen a fényképezőgépnek nagy terhet a képek elmentése az esetlegesen lassú processzora miatt. Normálisabb memóriakártyával nem okoz problémát a művelet, akár a gyors módba (szekvenciális H) kapcsolva sem, amikor másodpercenként 10 képkockát készíthetek. Tehát a fényképezőgép kifejezetten alkalmas arra, hogy pörgős rendezvényeket fényképezzünk vele, vagy akár sportot, esetleg gyors mozgású állatokat!

További kioldási beállítások:

 • (Szekvenciális L): A fényképezőgép körülbelül másodpercenkénti 6,5 képkocka (kép/mp.) sebességgel készít képeket.
 • (Önkioldó 12 SEC): Először az önkioldó lámpa kb. 10 másodpercre kigyullad, aztán kb. 2 másodpercig villog, és elkészül a felvétel.
 • (Önkioldó 2 SEC): Az önkioldó lámpája kb. 2 másodpercig villog, és elkészül a felvétel.
 • (Önkioldó, Egyedi): Testre szabható időzítés.

A legkisebb 1/8000-es záridővel már egészen biztosan letudjuk fotózni a naplementében elhúzó szúnyogirtó repülőgépet is, a 60 másodperces záridő segítségével pedig az esti gépkocsi forgalmat örökíthetjük meg úgy, hogy szép fénycsíkot húznak az autók. A csillagok vonulását pedig a bulb segítségével tudjuk  lefotózni. Manapság ezek már totálisan alapfunkciók egy ilyen kategóriás gépben, de minden egyes tesztemben megemlítem természetesen. Az lenne a kirívó, ha nem lenne bulb, vagy csak 1/2000-ig lenne csökkenthető a záridő.

Az akksi mondjuk sokkal tovább bírta, mint a már tesztelt Sony a7RII, de nem olyan sokáig, mint egy DSLR-é, nagyjából megfelel a Canon M10 akkumulátora üzemidejének.

Fénymérési mód kiválasztásakor ezen lehetőségek közül tudunk választani:

 • Digitális ESP fénymérés: A fényképezőgép 324 területen méri az expozíciót, és optimalizálja a helyes expót.
 • Középre súlyozott átlagoló fénymérés: Ez a fénymérési mód átlagos mérést biztosít a téma és a háttér fényerőssége között, de nagyobb súlyt helyez a középen lévő témára.
 • Spot fénymérés: Válassza ezt a lehetőséget kis terület (a kép körülbelül 2%-a) méréséhez a mérni kívánt tárgyra irányított fényképezőgépen. Az expozíció a mért pont fényerejének megfelelően van beállítva.
 • Spot fénymérés – csúcsfény: Növeli a spot fénymérés expozícióját. Biztosítja, hogy a fényes témák fényesen jelenjenek meg.
 • Spot fénymérés– árnyékszabályozása: Csökkenti a spot fénymérés expozícióját. Biztosítja, hogy a sötét témák sötéten jelenjenek meg.

Mindenképpen érdemes szót ejteni arról, hogy nagyon sokfajta objektív csatlakoztatható hozzá, természetesen a gép adottságait a mikro 4/3-os rendszerekhez készült lencsékkel tudjuk a legjobban kihasználni. Adapter segítségével pedig a 4/3-os vagy OM optikákat is felszerelhetünk rá.

Kellőképpen elnyerte a tetszésemet az öttengelyes, szenzoreltolásos képstabilizáló rendszere. Csak azt kívánhatom, hogy terjedjen csak el hasonló rendszer a DSLR-ek világában! Négyfajta módozatban tudjuk beállítani:

 • Auto – magától korrigálja a bemozdulásokat
 • Auto I.S. – a fényképezőgép észleli a mozgatási irányt, és alkalmazza a megfelelő képstabilizálási funkciót
 • Horizontal – vízszintes vonalban való mozgáshoz ajánlott
 • Vertical – a felfelé és a lefelé való gépmozgatás közben korrigál

Például ezt a fotót mozgó kézből 1/50-es záridővel készítettem. Gondoltam, hogy bemozdul, mert “illendő” lenne ilyen körülmények közt, de szerencsére a felvétel visszaellenőrzésekor semmi bemozdulást nem tapasztaltam!

P6200123

A szenzoreltolásos, öttengelyes rázkódáscsökkentő mechanizmusáról megtekinthető egy rövidke kisfilm itt angol nyelven is:

Gyors adatátvitel

Mára teljesen alapkövetelmény, hogy a fényképezőgép legyen felszerelve wi-fi-vel és csatlakoztatható legyen okoseszközünkhöz. Az Olympus Image Share applikációt (Android, iOS) telepítve pedig könnyen hozzáférhetünk az elkészített fotóinkhoz vagy fényképezhetünk is segítségével, miközben GPS koordinátákkal láthatjuk el a felvételeket. Telepítése és csatlakozás (egy QR kód segítségével) nem okoz sok problémát, az adatátvitel és a szoftver (Android) működése közben néha-néha kellemetlen belassulást tapasztaltam.