Csúcsra járatva: Olympus E-M1 teszt (+ a 40-150 mm-es f/2,8 és a 14-42 mm-es f/3,5-5,6-os kitobjektív tesztje)

[spp title=”Összegzés”]

A jó minőségű, masszív, DSLR-szerű kinézet nem csak afféle vevőcsalogató álca, hiszen egy olyan masinát rejt magában, ami tudásában felveszi a versenyt a tükrös társakkal. Kezelését egyszerűnek találtam, szinte érzésből tudtam a beállításokat módosítgatni fotózás közepette. Külön kiemelném, hogy a jól kiismerhető menüje is és ráadásul nagyon szépre sikerült!

Határozottan megtetszett a megbízhatóan működő, gyors 81 pontos AF-rendszer, ami manapság is becsületére válna egy DSLR-nek. Az élességállítás nappali, vagy jobban megvilágított körülmények között rendkívül korrekt volt. Gyengeséget az esti, gyengén megvilágított helyeken tapasztaltam folyamatos AF közben – sajnos ezt egyik – nem sok – gyengeségének írhatom fel.
A 16 megapixeles felbontás még akkor is elegendő kell, hogy legyen, ha grafikusok keze alá dolgozunk! Lehetne itt prüszkölni, hogy a “mittudom én” milyen hiperszuper telefon szelfi módban is többet tud, de azt azért érdemes tudomásul venni, hogy ezért egész szép dinamikatartományt is kapunk, meglepően kiváló zajszinttel. A mikro 4/3-oz érzékelő mindössze csak abból a szempontból bizonyulhat kicsit kevésnek, még az APS-C-hez képest is, hogy a DOF, vagyis a mélységélességi tartománya kisebb, mint az említett rendszeré.
Mivel én RAW-ban fényképezem még a saját kis családom kirándulását is (amit csak magunknak készítek) így én igazán kényes vagyok arra, hogy a legyen a RAW fájlunknak sokfajta mentési lehetősége. Sajnos azonban az Olympus sem gondolt a magamfajtákra, pedig helytakarékosabb lenne mondjuk egy 10 megapixeles RAW-ban fotózni akár egy állatsimizést vagy éppen a pancsolást a medencében.
A kamera sebessége megint csak lenyűgözött! Bőven eléri a félprofi gépek szintjét. Sőt! A másodpercenkénti 10 képpel veri is azokat. Szóval akciófotózásra is igencsak ajánlható az E-M1! Ehhez egy nem rossz akksit adnak, ami ugyan nem DSLR szint, de azért bőven kitart egy napos kirándulás alatt, 250-300 képet ellőve. Ha mást nem, hát érdemes akkor feltankolni akkumulátorból! Nem egy vészes tétel.
Nagy segítség, hogy szuperül szűri kéz remegését a beépített stabilizátor. Ezért svenkelésnél vagy vertikális mozgásnál is nagy segítségére van a fotósnak! Aláhúznám, hogy ez a fényképező kifejezetten könnyű, így a bemozdulás veszélye nehezebb tele lencsével elég nagy, de klasszul kiküszöböli ezeket a bemozdulásokat is!
Képminőségben abszolút bajnok az Olympus E-M1! Szeretném leszögezni, hogy olyan ISO teljesítményt láttam ettől a fényképezőgéptől, amit kifejezetten jónak tartok – akár ISO 8000-ig feltornázható gond nélkül az ISO-nk.
A mikro 4/3-os rendszerhez kifejezetten sok objektív társítható. Amik nálam voltak azokról felemás módon tudok csak szólni: a 40-150 mm-es végig f/2,8-as minimális rekeszű profi optika nagyon a szívem közepébe talált, de a kitként megvásárolható 14-42 mm-es f/3,5-5,6 nem túlságosan nyerte el a tetszésemet. Egy ilyen fényképezőhöz azért ennél egy sokkal jobb optikát vásárolnék, ami méltó a teljesítményéhez, minőségéhez. Vagyis: javaslom nem kit objektívvel megvásárolni!
Videózni is nagy élmény volt vele, mivel pazarul kitartható a keresőből nézve és eközben számíthatunk a stabilizátorra is!

A fényképezőgépet kifejezetten ajánlom megvásárlásra! Semmiképpen nem fog csalódni az, aki hobbi célból vagy munkára használja!

jo nemjo
-jó gyártási minőség
-egyszerű kezelhetőség
-szép menü
-örvendetes, hogy az LCD monitor érintésérzékeny és kihajtható
-81 pontos AF
-gyors sorozatlövés
-nagyon jó képstabilizátor
-kategóriájában jó akkumulátor
-WI-FI és NFC kompatibilitás
-örvendetesen jó ISO kezelés
-felvállalható dinamikatartomány
-nagyon jó videózási lehetőségek
-gazdag objektívkínálat
-esti felvételeknél elkószáló fókusz folyamatos AF-nél
-nincs kisebb méretű RAW
-csak egy memóriakártyát tud befogadni

A jelenlegi ára optika nélkül: 369 890 Ft a Fotoplus-nál.