Előtte-utána képek, és a feldolgozás módja Camera Rawban

Sok-sok szó esik itt a Fotoblog.hu-n a legfrissebb hírekről, pletykákról és tesztek formájában számos fényképezőgép paramétereit vizsgálom át tüzetesen. Most pedig azt szeretném bemutatni videós példákban, előtte-utáni képekben, hogy miként dolgozok ki általában egy fotót. Fontosnak vélem leszögezni: minden esetben a Photoshop Camera Raw szoftverét használom a képkidolgozások alapjául. A már kész és kidolgozott fotóimnak a 80-90%-os részét ebben a szoftverben nyeri el végső kinézetét, Photoshop-ban ezt csak kis százalékos arányban módosítgatom már tovább. Rendszerint portréknál, az arcokat retusozom.
Alapvetően hármas célja ennek a posztnak: egy: bepillantást adjak abba, hogy én miként szerkesztek le egy képet, kettő: bemutassam a Camera Raw mindenhatóságát és három: szemléltessem azt, hogy elcseszett képeket is egész szépen meg lehet menteni, vagy éppen kevésbé esztétikus látványból is lehet valami pofásabbat létrehozni.

Kifejezetten gusztustalanul túlexponáltam ezt a fotót, de hála a Camera Raw-nak sikerült belőle értelmesebb fényképet előcsalni!

dsc_1972_1

dsc_1972

Ilyen természeti jelenséget is ritkán látni: mindössze csak pár méter magasra szállt fel a ködöcske, sűrű pára. Meg kellett örökíteni, de valahogy a színek rettenetesen döglöttek lettek, ezen igyekeztem segíteni. (Jó, rá lehet fogni, hogy azért ez túl van már tolva! 🙂 )

dscf5962_1

dscf5962

Ezt a fényképet is elcsesztem! Készült persze belőle egyenes is, de a mutatvány kedvéért ezt vettem elő. Jó alaposan ki kellett egyenesíteni, ráadásul a szenzoron lévő szennyeződés is láthatóvá vált a szűk rekesz miatt, ezért azt klónozással kellett eltüntetni.

img_1479_1

img_1479_3

Nagyon szép helyen fotóztam a kedves házasulandó párocskám, de a fények igencsak rosszak voltak. Szinte sziluettes lett a fénykép, túl nagy volt kontrasztkülönbség köztük és a körülöttük lévő növényzet közt , utóbbi javára. Azért, hogy jobban rájuk irányuljon a figyelem a hátteret sötétítettem, játszottam a színekkel picit.

img_8041_1

img_8041_4

Nagyon népszerűek a különféle fekete-fehérré varázsoló programok, plugin-ek, de szerintem az a legtökéletesebb fekete-fehér kép, amit magunk keverünk ki a Camera RAW-ban!

img_8046_1

img_8046

Hatodik példának pedig egy igencsak bebukott fényképet választottam, ami korrigálva már sokkal-sokkal élvezhetőbb fotónak tűnik. Itt a színekkel nem is kellett játszadozni szinte, csak az expót kellett növelni!

sas_6163_1

sas_6163

Az itt bemutatott példák nem szolgálják azt a célt, hogy kötelező etalonként szolgáljanak képszerkesztéskor mások számára is, mindössze azt szerettem volna bemutatni többek közt (ahogy írtam is feljebb), hogy én miként dolgozok ki fényképeket Camera Raw segítségével!