Fotoblog.hu

Ismételten képeket loptak tőlem! Ügyvédhez fordultam!

A múltkor már írtam egy olyan képlopásos esetről, ami velem történt meg. Miszerint: kérdezés, és persze fizetés nélkül ellopta egy viszonylag nívósabb programajánló magazin az egyik fotómat. Akkor már nagyon elegem lett ebből a dologból, ugyanis az már a sokadik alkalom volt! Később megegyeztem velük egy méltányosabb összegben, de tudtam, ha előfordul még egy hasonló szituáció, akkor jogi lépéseket teszek! 

Most megint szembetaláltam magam az egyik fényképemmel. Ügyvédhez fordultam! Beperelem a képlopót! 

Feleségemmel és kisfiammal fagyizni mentünk a belvárosba Pécsett, a lakhelyemen. Fagyizás közben sétálgatva arra lettem figyelmes, hogy az egyik souvenir bolt kirakatában ott díszeleg egy olyan 2017-es naptár, aminek a borítóján az én fotóm van. Készítettem róla egy full amatőr képet bizonyítékul a telefonommal, íme:

Mivel egészen biztos, hogy ilyen célra nem adtam el a fotómat, így kijelenthető: jogtalanul használta fel valaki és készített belőle naptár illusztrációt! 

Ma megkértem a feleségem, hogy vegyen ebből a naptárból egy példányt. Átnéztem az oldalakat és még két saját felvételt találtam. Mutatom:

Úgy látszik, hogy nagyon rápörgött az “alkotó” a város fő nevezetességéről, a Dzsámiról lőtt fotóimra. Amiket nagy valószínűség szerint a Facebookról szedett le. Azért gondolom, hogy onnan, mert régebben nem figyeltem a vízjelezésre és a lehető legnagyobb méretben töltöttem fel. Ha valaki pedig a “kép megnyitása új ablakban” opcióval szemléli meg a képet, akkor viszonylag nagy felbontásban és nyomtatáshoz még jó minőségben le is töltheti. 

Nem csak engem érint ez az sztori, mivel más fényképészek fotója is van benne – gyaníthatóan hasonlóan kreatív módon felhasználva. Szóval: többünket is érint ez a mostani ügy!

Már nem tudok jófej lenni és persze a sokadik képlopás miatt nem akarom, hogy bárki is egy kis ejnye-bejnyével megússza! Ezért a mai napon ügyvédhez fordultam és precedenst teremtve jogi útra terelem a dolgot! 

Egészen biztos, hogy jó eséllyel indulok egy ilyen ügyben a képeimet eltulajdonítóval szemben, hiszen hasznot húzott a fotóimból! A fényképeket fő motívumként, illusztrációnak használta “kreálmányához”, vagyis ezek a termék fő alkotórészét jelentik, amiért pénzt kapott!

Ami külön dühítő, hogy a naptáron semmiféle kiadó vagy felelős szerkesztő, bármiféle elérhetőség sincs feltüntetve. Viszont azt nem állíthatom, hogy a souvenir bolt lenne az elkövető, mert lehet, hogy csak ők is megvásároltak valakitől/valakiktől és csak forgalomba hozták. Lehet, hogy máshol is kapható (volt). Mindegy is, ezt már nem nekem kell kideríteni…

Ha megnyerem a pert, vagy peren kívül megtudok egyezni egy komolyabban vehető összegben, akkor a teljes bevételt a Szívbeteg Gyermekekért Alapítványnak ajánlom fel!