Nikon D5500 teszt Nikkor AF-S DX 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR objektívvel

[spp title=”Használat közben”]

Mindenki megtalálja a tudásához illő beállítást, akár valamilyen témamódot, programautomatikát, esetleg a manuális üzemmódot használjuk. Játékosabb kedvű felhasználók számos effekt közül is választhatnak:

Miniatűr effekt
Miniatűr effekt
Játékkamera effekt
Játékkamera effekt
Festményszerű effekt
Festményszerű effekt

Amit hiányoltam a gépből, hogy nem tud többféle méretű RAW-ban képet menteni, csak egyfélében, igaz kiválaszthatjuk, hogy 12 vagy 14 bites legyen a fényképünk, ez mindenképpen pozitívum!
A RAW-ot társíthatjuk különböző JPEG minőséggel is, ez utóbbi kiterjesztés esetén már van lehetőségünk a képméreten is változtatni.

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Fókuszálás

Folyamatos és egyszeri élességállításon túl, ezek kombinációjára is lehetőségünk van, ha a keresőt nézve fókuszálunk.
Fókuszpontokból összesen 39 áll rendelkezésre, dinamikus beállítástól függően aktiválhatjuk mindet, vagy 21-et, esetleg csak 9-et. Ezen 39 pont közül magunk is kiválasztunk egyet, így természetesen nem változik dinamikusan a fókuszpont. 3D-s móddal azonban arra is lehetőség van, hogy például kijelölünk egy fókuszpontot, követő vagy automatikus követő módba állítjuk a fókuszálást, és miután a megfotózandó témánk elmozdul az élességállítórendszer a kiválasztott pont alapján követi azt. Aki nem ért még nagyon a fókuszpont kiválasztásához, az bízhatja magát teljesen a gépre is, vérprofik pedig manuálisan is tudnak fókuszálni természetesen. Ha már a manuális fókuszálásnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a D5500 csak AF-S, AF-P, AF-I objektívekkel kommunikál úgy, hogy automatikusan tudjunk élességet belőni.
A teszthez kapott 18-300 mm-es utazózoom objektívvel az élesség megtalálása nem okozott problémát, rosszul fókuszált képpel nem találkoztam a munkám során.

Felvételkészítés

A leggyorsabb záridő: 1/4000, definiáltan a legnagyobb pedig 30 másodperc, Bulb-bal pedig lehetőségünk van még ennél is jóval hosszabb záridőt kiválasztani.
Az egyképes exponálás mellett lassú sorozatra: 3 kép/mp, és gyors sorozatra is lehetőségünk van: 5 kép/mp teljes felbontású JPEG és 12 bites RAW-nál, és 4 kép/mp 14 bites RAW-nál. Ezek egész jó értéknek mondhatók ebben a kategóriában.
Külön pozitívum, hogy választhatunk halk kioldási módot is, ami például rendezvényfotózásnál jön jól beltérben. Sajnos azonban sorozatban nem tudunk halk kioldást választani.
Természetesen időzíthetjük is a felvételkészítést.

Gyors megosztás

A fényképező WI-FI kompatibilis, így könnyen kommunikál a Androidos vagy iOS-t futtató rendszerekkel, ha a felhasználó telepíti okostelefonjára vagy tabletjére a Wireless Mobile Utility nevű app-ot. Fényképezni és képeket átmásolni tudunk az applikáció segítségével a mobiltelefonra.

Kezelés

Kifejezetten pozitív dolog, hogy kihajtható LCD-je érintésérzékeny, aminek köszönhető, hogy még gyorsabb a navigáció a menüben, ráadásul a fókuszpontot is kiválaszthatjuk kijelzőn, és az exponálást is vezérelhetjük innen.
A különféle beállítások ellenőrzése az Info gombbal igazán egyszerű, hiszen túl az expozíciós értékeken, szinte minden fontos, a képalkotáshoz szükséges adatot megtalálunk rajta.

IMG_8081

Vaku

A vaku kulcsszáma nagyjából 12. A vörösszemhatást a vakuval tudjuk csökkenteni, lehetőségünk van automatikus hosszú záridejű szinkronra emellett, derítő vakuzásra és szinkronra a hátsó redőnyre is. A vakukompenzáció – 3 és + 1 Fé értékkel állítható 1/3-as vagy 1/2-es lépésközzel. CLS-kompatibilis külső vakut is ráhelyezhetünk szerencsére, így egészen jól deríthetjük a belső teret is.