Nikon D7200 teszt – a jó szolga

[spp title=”Használat közben”]

Fókuszálás

Míg a Pentaxnak 27, a Canonnak 45, addig a Nikonnak 51 pontos autofókusz rendszere van, ez mindenképpen jobb, mivel folyamatos élességállítás alkalmával, mozgó témánál precízebben tudunk fókuszálni olyan területeken is, ahol a Pentax vagy a Canon már nem lenne rá képes.
A fókuszálás módozatai a következők lehetnek: automatikus motoros (ebben az esetben a gép maga határozza meg, hogy álló témánál egyszeri, vagy mozgó témánál folyamatos legyen-e az AF), egyszeri motoros (egy meghatározott fókuszpontot kiválaszt a fotós és azt rögzíti is az exponáláskor a fényképező), folyamatos AF (értelemszerűen állandóan a kiválasztott fókuszponton tartja az élességet). Élő előnézetben csak folyamatos, vagy az egyszeri használható.
Az AF mező kiválasztásakor lehetősége van a fényképésznek: egy meghatározott élességi pont kiválasztására az 51-ből, dinamikus élességi pont meghatározásra (9, 21, 51 pontból álló) és 3D követésre is. Ez utóbbi esetben a fényképezőgép követi az elmozduló témát, például sportfotózáshoz kiváló. Aki szereti magát az automatikára bízni, azoknak mindenképpen tetszeni fog az automatikus AF mező kiválasztás, ahol a masina magától érzékeli a szerinte fontos témát és arra fókuszál rá. Élő nézetben még arra is lehetőségünk van, hogy arcprioritásos AF-t használjunk, ebben az esetben is a fényképezőgép határozza meg, hogy mi vagy ki legyen éles. Emellett normál vagy széles mezős AF is beállíthatunk vagy éppen témakövetős autofokuszt is.
Én kétfajta optikával, egy 18-300-as Nikkor AF-S DX 18-300 mm f/3.5-6.3G ED VR-rel és egy Nikkor AF-S DX 40 mm Macro objektívvel is kipróbáltam a fókuszálást és sem a gyorsaságra, sem a pontosságra nem lehet panaszom. Melléfókuszálást, bizonytalankodást a fő téma kiválasztásakor nem tapasztaltam. Ez persze nem csak a fényképezőgép érdeme, hanem az objektíveké is, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen lencséket aggatunk rá!

Felvételkészítés

Igazán okos dolog, hogy a DX-es formátumot a gépben csökkenthetjük, így nem 23, 5 x 15, 6 mm-es területen rögzíti a képeket a gép, hanem csak 18, 8 x 12, 5 mm-en, ami például makrónál vagy telefotónál hasznos. Ez a lehetőség nem található meg az említett két konkurensben.

DSC_0931

DSC_0495

RAW kép esetében kiválaszthatjuk azt, hogy 12 vagy 14 biteset mentsen a kártyára, sajnos azonban a méretét nem határozhatjuk úgy meg, mint a Canonban, pedig ez nagyon hasznos lenne rendezvényfotózáskor. Azonban azt beállíthatjuk két fokozatban, hogy milyen tömörítéssel mentse a nyers képet. Természetesen a RAW képeket JPEG-vel párosítva is készíthetjük, külön kiválasztva azt, hogy milyen minőségű és méretű JPEG-vel legyen kombinálva.

Sportfotózáskor követelmény a fotós felé a megfelelő reakcióidő és a géptől pedig a gyors sorozat biztosítása. A Nikonra nem lehet panasz abszolút, mert gyors sorozatban, állandó fókusz mellett, minimum 1/250-es záridővel is, 14 bites RAW-ban 6 képet tud lőni 1 másodperc alatt. Lassú sorozatban ez a tapasztalataim alapján 3-4 fénykép. Érdemes azért az megjegyezni, hogy a sebesség itt függ attól is, hogy társítjuk-e JPEG-vel vagy mekkora képkivágást állítottunk be!

Társaihoz hasonlóan a legkisebb záridő itt is 1/8000-es, a leghosszabbat pedig a Bulb funkcióval magunk állíthatjuk be, a vakuszinkron automatikus módban egészen 1/320-ig csökkenthető a Nikonnál.

Az akkumulátor nagyon jól bírta a strapát! Csak egy valós példa: elfelejtettem a töltőjét magammal vinni egy vidéki fotózásra, ahol másodgépként segítette a teszt közben a munkám. Az LCD-n csak két csíkot mutatott megérkezésemkor, ezek ellenére két nap alatt merült csak le, úgy, hogy nagyjából 350 fotót készítettem vele. Szóval semmi panaszom nem lehet rá! Megjegyzem: a konkurencia masináinak akkumulátorai is hasonlóan jól bírták amíg nálam voltak tesztelésen.

A Nikon D7200 “Mátrix”, “Középre súlyozott”, “Célpont” fénymérési módozatai meglepetés nélkül tették a dolgukat. Alá vagy fölé exponált képet nem kaptam, ha betartottam a fénymérőrendszer ajánlottakat.

A beépített vaku teljesítménye elegendő ahhoz, hogy ha éppen nincs nálunk külső vaku, akkor is elfogadható megvilágítást adjunk portréalanyunknak, mondjuk egy ellenfényes közegben. Derítő vakuzást, vörösszemcsökkentést, és hosszú záridős szinkront hátsó redőnyre tudunk beállítani manuális módozatban hozzá. Érdekesség, hogy például a Pentax K-3 II-ben nincs beépített vaku, a Canon 80D-jében pedig van. Mindenesetre én mondjuk soha nem használok egyetlen egy fényképezőgépen sem belső vakut, csak és kizárólag külsőt, szerencsére ez is csatlakoztatható a fényképezőgéphez. A D7200 a következő Nikon vakukkal kompatibilis: SB-910, SB-900, SB-800, SB-700, SB-600, SB-500, SB-400, SB-300 és SB-R200.

A fényképezőgép megvásárolható objektívvel és objektív nélkül is, hiszen biztos sok felhasználónak nem az első fényképezőgépe ez, nekik meg vélhetően már van hozzá illeszkedő objektívparkuk. Érdemes azonban odafigyelni arra, hogy milyen optikákkal használható a D7200. A CPU objektívek ajánlottak hozzá, különösen a G, E, D jelölésűek.

Gyors adatátvitel

Sokak számára fontos az, hogy az elkészült fényképeket rögtön át lehessen lőni telefonra vagy táblagépre. Nekik örömteljes dolog az, hogy a WI-FI mellett az NFC-t is támogatja a D7200-as. A Wireless Mobile Utility okoseszköz-szoftver arra nyújt lehetőséget, hogy segédkezzen az adatátvitelben és képeket készíthessünk úgy, hogy távkioldóként használjuk a telefonunk, tabletünk.
Megvizsgáltam a gyors adattovábbítás lehetőségeit Androidos és iOS-es telefonon is. Gond nélkül telepíthetők a szoftverek az eltérő operációs rendszerű telefonokra és azok problémamentesen összekapcsolhatók a fényképezőgéppel.