A Profi: Canon 1Dx Mark II

[spp title=”Használat közben”]

Fókuszálás

61 fókuszpontot kapunk, köztük 41 kereszttípusút. Kiterjesztése a keresőből szemlélve nekem némileg szűkösnek tűnt. Különösen akkor, amikor sportot fotóztam, hiszen az arányos szerkesztésre is ügyelvén (harmadpont, mozgástér előre, a fej fölötti tér)  már nem tudtam fejmagasságban minden alkalomkor beállítani a fókuszpontot. Ez azért fontos, hiszen sportfotózásnál követőfókuszt illendő használni, és ha az első lövésnél be is mérem a sportoló fejét, majd mozgatom a gépet – követve irányváltását – akkor arról a pontról elmozdul, így a későbbi képeknél már vállára mérheti az élességet. Viszont nyomatékosítanám: a nagy tárgytávolság miatt az általam említett – szűkebb fókuszterületből adódó – élességi pont elmozdulása, követőfókusz esetében nem vehető észre úgy, mint ha egy kisebb tárgytávolsággal dolgoztam volna nagy fényerejű portréobival. Ha már a portrét említettem e tárgyban, akkor megemlítem, hogy ha ki is esne alanyom a gép által felkínált fókuszpont területből, akkor ezt a rögzített fókusszal a szemre mérve kitudom küszöbölni.

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Élőképes módban azonban szinte az egész képterület rendelkezésünkre áll, hogy kiválasszuk a fókuszpontot, ráadásul még arckövető módozatot is beállíthatunk, így, ha nem gyakorlott fotós kezébe adjuk a gépet pár kattintás erejéig, akkor sem kell vacakolnia a helyes élességi pont megtalálásával.

Az EOS iTR AF rendszert szeretném még megemlíteni, hiszen a funkció segítségével a fénymérő érzékelő felismeri a témát és az AF-pontok követik azt – kiváltképpen hasznos mozgó alakzatok fényképezésekor!

Fókuszpont(okat) így van lehetőségünk kiválasztani:

egypontos-szpot
Egypontos szpot AF
egypontos
Egypontos AF
af-pont-kiterjesztes
AF-pont kiterjesztés
af-pont-kiterjesztes-szomszedos-pontok
AF-pont kiterjesztés (szomszédos pontok)
af-zona
AF-zóna
nagy-af-zona
Nagy AF-zóna
automatikus-af
Automatikus AF-választás

A következő ábrán szépen látszik, hogy mely fókuszpontok milyen maximális rekesznyílás mellett működnek a legpontosabban:

af-pontok-fenyero

Az 1 Dx Mark II esetében kétféle autofókusz módot tudunk beállítani, a One-Shot AF-et, mozdulatlan témákhoz és az AI Servo AF-et mozgó témákhoz, ez esetben finomhangolásokat is tudunk végezni aszerint, hogy éppen milyen jellegű mozgásdinamikájú az alanyunk. A Canon itt sportágak szerint csoportosít:

kovetofokuszmodok

Felvételkészítés

Igen, ez a csúcskamera nem a megapixelek sokaságaival akar rabul ejteni, de ez nem is baj, hiszen 20 megapixelével bőséggel elegendő profi célokra! Sőt! Print vagy online újságokba még kevesebb megapixel is elegendő lehet! Éppen ezért figyelt a Canon oda arra, hogy kisebb felbontású RAW felvételeket is tudjunk létrehozni.

Tehát:

RAW: Kb. 20,0 megapixel (5472×3648)
M-RAW: Kb. 11,2 megapixel (4104×2736)
S-RAW: Kb. 5,0 megapixel (2736×1824)

Vannak akik JPEG képekben gondolkodnak, nekik a Canon ezeket a lehetőségeket kínálja:

L (Nagy): Kb. 20,0 megapixel (5472×3648)
M1 (Közepes 1): Kb. 12,7 megapixel (4368×2912)
M2 (Közepes 2): Kb. 8,9 megapixel (3648×2432)
S (Kicsi): Kb. 5,0 megapixel (2736×1824)

De ötvözhetjük is a kettőt, akkor a 14 bites RAW mellett JPEG képeket is választhatunk, és – szinte mondani sem kell – azt is beállíthatjuk, hogy milyen nevű mappába mentse a fényképeinket.

Kifejezetten remek megoldásnak találtam, hogy a 4K-s videóinkból szempillantás alatt kiszedhetünk képkockányi momentumokat, amiket aztán már rögtön tovább is küldhetünk.

Mutatom is erre a példát:

4K-s videóból kivágott kép.
4K-s videóból kivágott kép.

Valószínűleg sokakat érdekel, hogy milyen sebességgel tudunk felvételeket készíteni! Keresőn keresztüli felvételkészítés esetén maximum kb. 14 kép/mp az arány, a menüben külön beállíthatjuk azt, hogy mennyi képet készítsen sorozatban, így akár 2 kép/m-re is csökkenthetjük. Élő nézetben 16 fényképet tudunk készíteni maximálisan, vagy itt is csökkenthető akár 2 kép/mp-re.

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Az elektronikusan vezérelt redőnyzár legkisebb zárideje 1/8000 mp, míg a legnagyobb beállítható az 30 mp közötti manuális vagy záridőprioritásos módban, ezen kívül Bulb is rendelkezésünkre áll a csillagfotózáshoz és az X-szinkron 1/250 másodpercen a vakuhoz. Egyébként EX sorozatú Speedlite vakukkal kompatibilis a 1 Dx Mark II.

Az exponálásnál egyképes felvételt, nagy sebességű sorozatfelvételt, alacsony sebességű sorozatfelvételt, csendes egyképes felvételt, csendes nagy sebességű felvételt, csendes alacsony sebességű felvételt, 10 másodperces önkioldót és 2 másodperces önkioldó választhatunk.

Mivel sok beltéri rendezvényen, sporteseményen fogják majd ezt a gépet használni, ezért a úgynevezett villódzásmentesítővel is fel van szerelve, ami azt jeleni, hogy ha rövid záridővel készítünk felvételeket, például neon világítás mellett, a fényforrás villódzása azt okozhatja, hogy a kép alsó és felső részének fényereje eltérő lesz. A funkció keresőből történő fényképezés esetén való használatakor a fényképezőgép észleli a fényforrás villódzásának frekvenciáját, és akkor készíti el a képet, amikor alacsony a fényforrás villódzásának expozícióra és színekre gyakorolt hatása.

Fényt mérni pedig a jól ismert módozatokban tudunk:

Kiértékelő mérés, részleges mérés, szpot mérés, középre súlyozott átlagoló mérés.

Adatátvitel

Nyilván nem azért kulcsfontosságú ez a dolog, mert a szelfit magunkról így pikk-pakk felnyomhatjuk a Face-re, hanem azért mert azon fotóriporterek, akik tudósításokat készítenek, számukra elsődleges kérdés, hogy milyen gyorsan is tudja átlőni a szerkesztőségbe a képeket.
Furcsának tűnhet, de magába az 1 Dx Mark II-be nincs WI-FI beépítve, viszont opcionálisan kiegészíthető az úgynevezett WFT-E 6-os vagy 8-as vezeték nélküli adóval, ami IEEE 802.11ac kompatibilis. Az FTP-átviteli opcióknak és a távoli felvételkészítési lehetőségnek köszönhetően megvalósítható vele a gyors vezeték nélküli LAN-átvitel is. Sőt, akár táblagéppel, vagy okostelefonnal is összekapcsolhatóvá válik.

Az ott jobb oldalt fenn, az a WFT-E8 adatátviteli eszköz. A GPS pedig a Canon felirat mögött helyezkedik el, ott, ahol a kisebb gépekben a vaku szokott lenni.
Az ott jobb oldalt fenn, az a WFT-E8 adatátviteli eszköz.
A GPS pedig a Canon felirat mögött helyezkedik el, ott, ahol a kisebb gépekben a vaku szokott lenni.

A fényképezőgépbe LAN kábelt is dughatunk az Ethernet RJ-45 csatlakozóba, és ennek köszönhetően LAN-kapcsolaton keresztül FTP-kiszolgálóra is átvihetjük képeinket. Emellett rendszerbővítő csatlakozót, külső mikrofon bemeneti csatlakozóját, fejhallgató-csatlakozót, számítógép-csatlakozót, HDMI mini kimeneti csatlakozót, digitális
csatlakozót helyeztek el rajta.

trex-body-left-02-2