A Profi: Canon 1Dx Mark II

[spp title=”Videó”]

MOV-ban és MP4-ben tudunk vele videókat készíteni, 4K-ban és Full HD-ban. Profiknak külön öröm, hogy időkódokat is betudunk állítani a felvételnél. A képméret 4K-ban 4096 x 2160 képpont, a képarány pedig kb. 17:9-es lesz, ehhez a formátumot természetesen CFast-kártya dukál.
A Full HD mérete 1920 x 1080, a képarány 16:9-es lesz. A képfrekvenciát így tudjuk beállítani (NTSC és PAL szerinti): 119,9 kép/mp, 100,0 kép/mp (a nagy képsebességű videók nem rögzítenek hangot, maximális rögzítési ideje 7 perc 29 mp), 59,94 kép/mp, 50,00 kép/mp, 29,97 kép/mp, 25,00 kép/mp, 24,00 kép/mp, 23,98 kép/mp. Tömörítések: MJPG, ALL-I, IPB (normál és enyhe).

Gyakorlatban is meglehet győződni arról az alábbi videók alapján, hogy nem csak a képminőség első osztályú, hanem a duál pixeles technológiának köszönhetően az autofókusz is! Néhol hallható az obi élességkeresése, de ez természetes is ha nem használunk külső mikrofont, csak belső mono-t. (Értelem szerűen a folyamatos fókuszálás ki is kapcsolható, ha valaki a manuálfókuszt szokta meg.) Viszont az expozíciós értékeket módosításával járó hanghatásokat a csendes mód bekapcsolásával ki is szűrhetjük!

Korábban már írtam itt, hogy milyen remek funkció, hogy játszi könnyedséggel  kivághatunk képet videóinkból. Ez persze nem világújdonság, csak úgy érdekes, ha kiváló minőségű 4K videókat készítünk és abból vágjuk ki. A minőség egészen biztosan meggyőz majd mindenkit, hogy akár internetre, vagy kisebb nyomatba is elegendő ez a 8 megapixeles JPEG kép.

Arra felhívom a figyelmet, hogy a 4K videózásnál a full frame vágva van, vagyis nem rajzolja ki nekünk a teljes képkockát!

4k-fullhd

További hírekért, érdekességekért, tesztekért keresd Facebook oldalunkat!

Az élességi pontot, ha nem manuális fókuszt használunk a kijelzőre bökve is meghatározhatjuk. Sajnos a kijelző ezenkívül nem érintésérzékeny.