Pulitzer-díjat kaptak magyar fényképészek a menekültválság megörökítéséért

A fotósokat is foglalkoztató Reuters hírügynökség kapta meg mások mellett a legnevesebb amerikai újságírói elismerést, a Pulitzer-díjat a hétfői díjátadó ünnepségen.

Röszke közelében a szögesdrót akadályon áthatol egy szíriai család. Fotó: Szabó Bernadett
Röszke közelében a szögesdrót akadályon áthatol egy szíriai család. Fotó: Szabó Bernadett, Reuters
Egy szíriai férfi a sínekre vetette magát tiltakozásképpen az ellen, hogy családjával együtt tranzittáborba szállítsák őket. Fotó: Balogh László
Egy szíriai férfi a sínekre vetette magát egy gyermekét tartó anyukával Bicske közelében, tiltakozásképpen az ellen, hogy tranzittáborba szállítsák őket. Fotó: Balogh László, Reuters 

Az 1917 óta kiosztott Pulitzer-díjat összesen 21 kategóriában ítélik oda, és a New York-i Columbia Egyetemen rendezett ünnepség keretében adják át. Díjjal ismernek el a többi között például oknyomozó riporteri munkát, hírfotót, és az újságírói kategóriák mellett musicalt, fikciós könyvet és dokumentumregényt is.
A hírfotó kategóriában a The New York Times és a Reuters munkatársai megosztva kaptak Pulitzer-díjat, s mindkét szerkesztőség csapatát az európai és a közel-keleti migránsválságról készített fotóiért ismerték el. A kitüntetettek között vannak a hírügynökségnek dolgozó két magyar fotós, Szabó Bernadett és Balogh László képei is, amelyek a díjnyertes munka többi alkotásával együtt megtekinthetők a díj honlapján. Balogh László fényképe sok vitát váltott ki, mert az elkapott pillanat félreérthető volt a rendőrökre nézve, úgy tűnt, mint ha védelmezné a családját a rendőri brutalitás elől a sínek közt fekvő férfi, de később konkrétan kiderült, hogy ő maga rántotta le a gyermekét tartó nőt (a Blikk információi szerint nem is a felesége és a gyermeke). Mindenesetre maga fénykép hűen tükrözi azt az eszeveszett emberi küzdelmet, amit a menekültek átéltek Bicske közelében.
Az elismerést Joseph Pulitzer magyar származású újságíró, lapkiadó alapította, és 1917-ben osztották ki először.

Forrás: MTI, Blikk, lvnte.blog.hu