Remek kis makróbjektívet mutatott be a Canon

A Canon ma hivatalosan is bemutatta az EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM objektívjét, amelyet kifejezetten makrófotók készítéséhez terveztek. Ennek megfelelően az objektíven megtalálható a Canon saját fejlesztésű Macro Lite nevű ledes fényforrása is, ami az első ilyen az EF-S sorozatban.

Az új Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS objektív kompatibilis a Canon összes APS-C méretű képérzékelővel szerelt digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépével. Annak köszönhetően, hogy a Macro Lite világítás körbeveszi az objektív frontlencséjét, zavaró árnyékoktól mentes makrófotókat készíteni, ami külső fényforrás használatával sokkal nehézkesebb feladat.

A Macro Lite használata során a fotós maga választhatja ki, hogy az objektív melyik felére eső fény világítson, de dönthet arról is, hogy mindkét fényforrás egyszerre világítson, vagy teljesen ki legyen kapcsolva. Egyszerű gombnyomással szabályozható a világítás fényereje is.

Az objektív 1:1 arányú nagyítást biztosít, vagyis a tárgyakat valós méretüknek megfelelően kerülnek megörökítésre, ráadásul 30 milliméter távolságban lévő témára is képes élességet állítani. De nem csak makróhoz, hanem portréfotók készítésekor vagy a mindennapi fotózás során is hasznosítható az optika.

A képek bemozdulásának megakadályozása érdekében az új objektívben Hybrid IS-sel ellátott képstabilizátor is segíti a fotózást, amely egyaránt képes ellensúlyozni a lineáris és cirkuláris irányú elmozdulást is. Ennek köszönhetően az éles felvételek készítéséhez nincs feltétlenül szükség állványra, a tárgyakat a legkülönbözőbb szögből le lehet fotózni kézben tartott fényképezőgéppel is.

A csupán 190 gramm tömegű EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM objektív f/2.8-as fényerejű, 7 lamellás kör alakú blendekialakítása alkalmas a bokeh-effektus, vagyis a háttér látványos elmosására, amellyel a fotózott téma és a háttér látványosan elkülöníthető egymással. Továbbá a lencsetagok Super Spectra bevonata jelentősen csökkenti a szellemképet és a fényszórást, míg valósághű színvisszaadást és remek kontrasztot biztosít.

Filmesek számára is kínál hasznos funkciókat az új makróobjektív: az autofókuszt vezérlő belső elektronikus motorja rendkívül csendesen működik, hogy zaja ne hallatszódjon be a felvételbe.

A Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM makróobjektív legfontosabb tulajdonságai:
• beépített Macro Lite fényforrás
• akár 30 milliméteres távolságból éles fotót készít
• rendkívül csendes és egyenletes autofókusza van
• az optikai képstabilizátora Hybrid IS technológiát használ
• 7 lamellás, kör alakú blendekialakítás a bokeh-effektusokért
• Super Spectra bevonat a jobb képminőségért

A hivatalos árról egyelőre még nincs információnk, de az Egyesült Államokban 349 dollár lesz az ára, ami átszámolva kb. 100 000 ft, de ugye hazánkban a legmagasabbak az adók, így valószínűleg ennél drágábban juthatunk hozzá.

Tesztképek

Forrás: Canon Hungária